Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

svejk

Erről [#415@Szalai György] esszét tud írni, meg is említette már párszor!

Persze a gondolatok nem alaptalanok, de sok esetben a gyakorlatban mellőzhetőek.
Egy fúrógépnél talán épp eltekinthetünk egyes hátrányoktól.

A tapasztalataim egyébként nekem is elég kedvezőek, de azért volt már makacs esetem, de az egy bonyolultabb hajtás volt mint egy fúrógép.

Alapesetben egy fúrógép ki van nagyon jól találva a saját áttételeivel.
De a lustaság nagy úr és ha épp nincs szükség a teljes nyomatékra akkor lehet játszadozni, mint ahogy szoktuk is tenni hobbyban. :)

RJancsi

A 30 és 32 paramétert tényleg nem birizgáltam, nem tudom mit művelne. MIvel fékellenállás nincs, a 30-at tán nem is kéne átállítani. Egyébként auto tuning van beállítva, mert nem volt kedvem kisakkozni hány pólusú a motor.

svejk

A pólusszámmal nem is kell foglalkozni az csak arra való, hogy a fordulatszámot helyesen írja ki ha azt kéred tőle a kijelzőre.

svejk

Erre [#t137p3832#] határozottan emlékeztem.

svejk

"Egyébként auto tuning van beállítva,"

Éppenséggel akár ez is lehet a probléma.
Az esetek túlnyomó többségében egy gyári alapbeállítás esetleg kicsit megpiszkált átgondolt U/f karakterisztikával elég szokott lenni.

A Danfoss-t azért említettem mert egyszer az nekem segített az autotuningjával.

RJancsi

Válasz mindenkinek aki segíteni próbált. Hirtelen felindulásból leszedtem a Commandert és felraktam egy Delta S1 frekiváltót. Annyi szépséghibája van, hogy ez 3/3 fázisú így a bemenete kicsit "hiányos" mert csak egy fázist kap ráadásul 250 W-os ami a motorhoz kevés. Ennek ellenére minden trükközés nélkül egyből 100 Hz-ig simán felpörgeti a motort. (Valószínúleg tovább is tudná, de kipróbálásra ennyi is elég volt.) Mégiscsak a Commander beállításával lehetett a gond, de nem tudom mi. De nem hagyom rajta a Deltát, mert terheletlenül ugyan teszi a dolgát, de egy fázisról 400 W-os motort nem kéne meghajtanom vele... [#nyes]

simarex

csak vékony fúrót használj nem lesz vele gond [#kacsint]

Bencze András

Ha vektoros üzemmódban AT után hibi-libizik akkor a sebességszabályzója nincs jól beállítva, de próbáld meg mezítlábas U/f-ben is. Ott nem szokta a sebességszabályzó PID-et használni.

svejk

Ezek az egyszerűség jegyében készültek.
Hobbyban nem is nagyon kell ennél bonyibb cucc.

RJancsi

13 mm-ig jó a tokmánya, leesztergált szárú fúróm meg nincs. Ez elég vékony, mert a melóhelyemen van 150 mm-es magfúróm is. Na, az elég vastag. [#nyes]

6rk75uezn

Egy kis segitséget kérnék.
A Mitsubishi S500 as váltókon van olyan 24V os kimenet amivel minden egyes motor induláskor tudok kapcsolgatni egy kis relét?
Fr-S500

Bencze András

Ha nem a félre/kivonatosan fordított magyart nézted vóna...
RUN relé (-) pont, Relé (+) külső +24V SE külső táp 0V. 0,1A-t bír. Relé tekercsre illik ellenpárhuzamos diódát tenni.

Bencze András

Ja PC pontról is leszedheted a 24V-ot.

6rk75uezn

Köszi.

A PC és RUN kapcsokon mérve multival nincs fesz induláskor.

TBS-TEAM

PC---> Relé A1
RUN--> Relé A2

64 paraméter kell beállítani: (alap 0)

A következő bemeneti jeleket választhatod ki.
0: RUN (inverter fut)
1: SU (up-to-frequency)
3: OL (túlterhelés figyelmeztetés)
4: FU (kimeneti frekvencia érzékelés)
11: RY (üzemkész)
12: Y12 (kimeneti áram érzékelése)
13: Y13 (nulla áramérzékelés)
14: FDN (PID alsó határjel)
15: FUP (PID felső határjel)
16: RL (PID előre / hátra forgatás
jel)
93: Y93 (a jelenlegi átlagérték monitor
jel (hozzárendelhető a RUN
csak terminál))
95: Y95 (karbantartási időzítő riasztás)
98: LF (kisebb hibakimenet)
99: ABC (riasztási kimenet)

PC kimenet Max: 24V DC 0.1A
József