Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

wsproBAGI

Sziasztok,
Egy kis segítő szóra lenne szükségem,

Frekiváltóról hajtott motor sípolását meg lehet valahogy szüntetni??
Régi LENZE frekiváltó, egy régi présgépben.

Köszönöm, ha valakinek van ötlete.
Gábor

simarex

A vivő frekvenciát kell módosítanod.

wsproBAGI

Szia,
Köszönöm, átnézem a leírását.

RJancsi

Sziasztok! Egy kis finomhangolásban kérem segítségeteket. Van egy békebeli orosz (szovjet) asztali fúrógépem. 400 W-os 3 fázisú motor van rajta (gyárilag). Haladva a korral rátettem egy 750 W-os Commander SE frekiváltót. A problémám az, hogy nem tudom 60 Hz fölé vinni a frekvenciát, mert a motor fordulat "lüktetni" kezd, majd kb. 65 Hz-en leáll és Tr OU hibaüzenetet ír ki. A leírás szerint a beállított lassulás túl kicsi a motor tehetetlenségéhez ("Excessive inertia in the machine during deceleration
Deceleration rate set too fast for inertia of machine") Már 20 sec/100 Hz-re állítottam a gyorsulát/lassulást de akkor is ez történik. Mit kellene változtatnom?

RJancsi

... nem kicsi, hanem túl gyors. Azért írtam kicsit, mert a 100 Hz-gyorsuláshoz tartozó időre gondoltam. A gyári alapérték 5 sec/100Hz volt ezt állítottam 20 sec-re de nem javult a helyzet.

TBS-TEAM

A régi villanymotorok nem alkalmasak 65-75Hz nagyobb frekin való hajtásra túl nagy lesz a forgórész csúszása a forgó mágneses térhez képest és leáll. A frekiváltó meg hibával kiáll. [#vigyor0]
József

TBS-TEAM

A motort át kellett kötnöd deltába. mert a frekiváltó csak 3x230V tud kiadni mert egyfázisú a betáp.
József

RJancsi

Alighanem ez lesz a baja. [#rinya]

RJancsi

"Természetesen" deltába kötöttem, ha nem is sokat, de ennyit értek hozzá. [#papakacsint]

RJancsi

Az lesz a "megoldás", hogy a szíjtárcsákkal a legnagyobb orsófordulatot állítom be, a frekiváltóval meg csak lassítani fogom, nehogy felszálljon. [#nyes]

TBS-TEAM

Úgy meg nem lesz elég nyomatékod.

Róka fogta csuka.[#eplus2]
József

RJancsi

Időközben gondolkodtam motorcserén is, de úgy tűnik szovjet barátaink kimondottan ehhez a fúróhoz gyártották ezt a motort. Peremes rögzítésű de nem kör hanem téglalap alu öntvény peremen fekszik fel. Nem hasonlít semmilyen korábban látott motor rögzítésre sem. [#duhos2]
4 lépcsős szíjtárcsái vannak így 1000-től 8000 1/min-ig lehet mechanikusan sebességet "váltani". Ráadásul nagyon könnyen, két kar van rajta, az egyik egy excenterrel feszíti a szíjat (tolja el a motort) a másik rögzíti. Igazából nem sok értelme volt/van frekvencia váltót rátenni, de ha már volt egy elfekvőben, gondoltam miért ne.

svejk

Csak partszélről mert nem ismerem a készüléket, csak belelapoztam a pdf-be.

Ugye kimenő feszt nem tudsz állítani...

De van ott még  érdekesség pl. a 30. és 32. paraméter, vagy az autotuning.
Pl. a Danfoss-oknál érdemes lefuttatni azoknál elég kifinomult ez a rész.

Persze csodákat nem kell várni.

PSoft

Ezt az öklömnyi "ezeréves" NDK-s írógépmotort, én hosszú ideig hajtottam eredeti tekercselésével 200Hz-el.

Igaz, hogy csak egy vacak gravírtűt kellett pörgetnie, de semmi bajom nem volt vele.(meg...őneki se a tűvel)
Mondjuk én nem beszéltem meg a motorral előtte, hogy...mától 200Hz-el fogsz pörögni. [#eplus2]

Kaptam is érte "szmájlikat" akkoriban...eleget. [#wilting] [#csodalk] [#wow1][#rinya][#ejnye1]
Nem fog pörögni...libafing lesz...megfullad...leég...kinyírja a frekiváltómat...stb.
Volt aki csípőből közölte, hogy az első forgatáskor atomjaira fog hullani az a küllős köpeny, úgy hogy...ne is álljak a közelébe ha jót akarok magamnak. :)

Aztán később áttekercseltem, de...úgy is jó volt, ahogy eredetileg volt.

Csuhás

Milyen tulajdonsága miatt nem alkalmas az öreg motor frekiváltós üzemre? Nekem eddig csak az elöregedett szigetelés feszültségtűrése miatt volt aggodalmam. Egyébként minden öreg gépem motorja simán ment 100Hz-el. Nem néztem utána a hibaüzenetnek de inkább gyanakszom motor hibára pl törött kalicka talán okozhat ilyen frekifüggő viselkedést