Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

dtb

Csak kérdés. A napi egy-kettő az sok, vagy kevés?

svejk

Nevesebb gyártók megadják a bekapcsolások közti minimális időt, ez pár perc szokott lenni.

Ennek ellenére túl sok ilyen töltőkör meghibásodást kellett már javítani.

ab

Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

Szalai György

Ha jól sejtem, az ellenállás azért ég ki, mert csak számára megengedhetetlenül magas hőmérsékleten tudja átadni a levegőnek a rajta eső teljesítményt.
Jobb szellőzés és/vagy nagyobb felület kéne neki.
A szellőzés a fotóból gondolva már majdnem semmi lehetett. Marad a nagyobb felület.
Érdemes volna megkapargatni az elégett ellenállást, mert úgy tűnik, hogy ez a típus csak egy részén fűtött. Lehet, hogy csak azon a rövid szakaszán dolgozik, ezért kicsi a hőleadó felület.
Talán egy nagyobb felületű, jobb típust kéne betenni helyette, ami teljes felületén dolgozik. Esetleg nagyobb teljesítményű példány is befér.
A teljesítmény ellenállásokat régebben illett állítva szerelni a jobb hő leadás végett, vagy legalább alaposan kiemelni a paneltól, hosszabb szárakra hagyva.
Jó minőségű alkatrésszel jól szerelve, valószínűleg többet is bírna.

Szalai György

A képet nézve elméláztam, hogy magamnak mi módon javítanám.
Azt hiszem, a panel alatti hűtőbordára csavaroznék két HS10 vagy 15 típusú ellenállást. Ha kell, szigetelten.
Több örökkévalóságig szolgálna, fittyet hányva a piacgazdaságra.

simarex

Egy évre tervezve, aztán vegyél újat! A garanciát bírja ki, aztán .........

Bencze András

Nem védeni akarom az elkövetőt, de annak az ellenállásnak csak az a szerepe, hogy az elkó áramát egyszer, amikor bekapcsolják lekorlátozza. Utána ha feláll a vezérlés, a relé rövidre zárja. Ehhez nem kell hiper-szuper fajta. Huzalellenállás jól birja az áramlökéseket. Az is lehet, hogy a relé nem söntölte ki, és az inverter áramát kellett biztosítania.

svejk

Úgy van! [#eljen]

De...
Igazából ha mindkettő ellenállat az amire gondolunk, akkor én nagyolom a 120 Ohmot még ha párhuzamosan vannak is.

Mindez persze megmagyarázná azt a rémisztő jelenséget miszerint mindegyik velem találkozott ilyen frekiváltó nagyon lassan éled fel, úgy 5-6 vagy talán több másodperc is kell nekik.

A komolyabb frekiváltókban hőbiztosítékkal egybeépített porcelán indítóellenállásokkal lehet leginkább találkozni.

SándorP

Sziasztok!

Tisztelettel kérdezném a szakiktól:
Adott egy Hitachi J100E5 1.5kW-os frekiváltó, min.15 éves. Hibátlanul felparaméterezhető, de egy nap kikapcsolt állapot után elfelejti az adatokat, visszaáll alaphelyzetbe. Ha csak mondjuk 1 órára kapcsolom ki, akkor működik.
Valaki találkozott már ilyennel? Tudtommal ezekben nincs elem vagy mégis?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv: Sándor

istvan3

Az AC szervó topikban feljött ESTOP szervó tápfesz elvételi témával kapcsolatban lenne egy kérdésem a frekiváltóval kapcsolatban.

ESTOP esetén (ha nincs erre külön bemenet a frekvenciaváltón) mi lenne a jobb megoldás?

Csak elvenni a futás jelet a frekiváltótól és hagyni, hogy minél gyorsabban lefékezze a motort, vagy elvenni a tápfeszültséget azonnal?

Előbbinél a probléma, hogy a tápfesz rajta marad a motoron amíg az meg nem áll, és a frekvenciaváltó továbbra is feszültség alatt marad, utóbbinál pedig, hogy egy pl. 24000 RPM fordulatszámú főorsó amíg magától megáll az rengeteg idő.

Iparban ezt hogy oldják meg főorsó hajtásnál?

svejk

Leginkább reteszelt ajtókkal...

Ezekben a témákban csak szépnek lehet lenni, okosnak nem.

Külön apparátus van aki egy adott gépnél kockázatelemzést készít és aszerint építik meg.

No meg a leglényegesebb mindig a jogász gárda aki a gépkönyvek első 20-30 oldalát megírja. :)

wxzsfdacp

Szia István.
Egy gyári gépem van aminek elment a vezérlése így tudom milyen volt elötte és utánna. 7,5kw motor Keb servo vezérlővel. A lényeg gyárilag 1 s körül megállt sajna nem találtam meg a vezérlőn a fékező funkviót így a megállás elött leveszem a fordulatszámot 10 1/min-re majd megállítom a motort. Persze vészmegállításal ez nem tud működni, de az a gyárin se működött. Ha valaki tud jobbat kérem jelezze, mert örülnék egy jobb megoldásnak.
üdv
Attila

svejk

Használ valaki vectoros frekiváltót kínai, vízhűtéses, 400 Hz-es marómotorhoz ténylegesen vectoros üzemben?

Megéri vele foglalkozni?
(Melegedés, alacsonyabb fordulaton nyomatéknövekedés, stb.)

LakEl

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni!
Adott egy faipari marógép aminek csillag-delta indítása volt, de tönkre ment a kapcsoló, gondoltam úgy is ott porosodik egy frekvenciaváltó majd meg oldom azzal csak egy kis akadályba ütköztem, első menetben a motor paraméterei megadása és auto-tune után, felpörgésnél "dc link over voltage" trip-pel megszakadt a müvelet, megnöveltem a felpörgés időt, így felpörög, de ha összekötöm a tengellyel (egy kis terhelés)így a fordulat ingadozni kezd és az eredmény újra "dc link over voltage" trip lesz. Reménykedem hogy valaki tudja a megoldást mielőtt tovább kell kísérleteznem meg vagy pár száz oldalon átrágjam magam bizonytalan eredménnyel.A FV Commander-SE-43401500 15kW, a motor 4kW 2800r/m 660/380 csillag/delta
Előre is köszönőm! Üdv Elemér

ANTAL GÁBOR

Ha autótuning akkor szerintem te vektoros üzemben akarod járatni a frekiváltót. Én egy faipari gépnél nem érzem ennek a szükségességét .  Miért nem állítasz mezei f/U karakterisztikát ?
Néhány paramétert be kell ugyan állítani de utána minden működik