Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

Révész Richárd

Akkor oda nem kell nagyfrekvenciás.
Használtból szokott itt lenni omron/ yaskava, azok jók.
Ha új kell a Delta vagy az Optidrive megfizethető.

ANTAL GÁBOR

Egy érdekes ( teoretikus ) kérdés foglalkoztat .  Adott egy nagy tehetetlenségi nyomatékú dob  amit egy frekvenciaváltóval szeretnék az üzemi fordulatra felpörgetni.  Tételezzük fel hogy 12 sec us accelerációs idővel a dolog megoldható
A lekapcsolásnál nem alkalmaznék decelerációt hanem un "free run" ( szabad kifutás) módon hagynám lelassulni a motort
Ilyenkor a frekiváltó IGBT i lezárásba vannak vezérelve

Az indítási parancsot a digitális bemenetek egyikén egy kapcsoló szolgáltatja
És a kérdés : mi van akkor ha a kikacsolást követően  egy rövid idő múlva újra bekapcsolási parancsot generálok ? ( valójában nem én hanem egy tudatlan felhasználó )

A frekiváltó nem érzékeli hogy egy nagy tömegű dob gyorsan forog és a beállított accelerációval elindul újra .  Gondolom létrejön a generátoros üzem és fékellenállás híján kipukkad a közbenső egyenáramú körben a kondi

Vagy vessem el a Free run-t ás egy hosszan tartó decelerációval állítsam le a motort ?  ( fék ellenállásom nincs)  
 Sohasem néztem még meg azt hogy a deceleráltatott megállításkor   le van e tiltva az újra indítási parancs indítási parancs a megállásig

Révész Richárd

Jobb fajta frekvenciaváltók tudják a " forgó teher elkapása " funkciót.
Ha ez be van állítva akkor nincs gond.

simarex

pl Yaskava V1000
Kiválasztja a futás parancs
megszűnésekor alkalmazandó
leállítási módot.
0: Leállítás fékezéssel
(lefutási idővel)
1: Leállás szabad kifutással
2: Leállítás egyenáramú fékezéssel

3: Szabad kifutás időzítéssel
(egy új futás parancs hatástalan,
ha még nem telt le az időzítő)

csakyt

Sziasztok?
Frekvenciaváltót szeretnék venni, mert az enyém a napokban zárlatos lett. Az lenne a kérdésem, hogy most jelenleg egy 220V 0.6KW.-os motor van az eszterga gépemen. Kinéztem két frekvenciaváltól. Tudna valaki tanácsot adni, hogy melyiket érdemes megvenne?
https://forum.hobbycnc.hu/uploaded_images/2018/10/bpm2m3f3h57ahvszxngd9_6094.jpg

Vagy ez.
 https://forum.hobbycnc.hu/uploaded_images/2020/04/nvnevtnuf4t2xpju8ku_4940.jpg

ANTAL GÁBOR

Mindenkinek köszönöm a hasznos hozzászólást

Révész Richárd

Szia!
Ha lehet legközelebb úgy linkelj hivatkozást, hogy ne keljen másolni, csak kattintani egyet.
Én biztos a schneidert választanám. Ha esetleg később nagyobb motor kerül fel azt is elviszi.

csakyt

Köszönöm a válaszod.  Az, hogy most jelenleg nem akkora a motorom teljesítménye, az befolyásol valamit a működésben? Nekem az aki az 1.5kw-at akarná eladni. ezt írta. "a névleges teljesítmény alatt a szinkronizálás befuccsol."  
Ez igaz?
Tibi

Révész Richárd

Hű ha!
Nem tudom mit jelent ez, de elég nagy hülyeség.
Holnap hívj fel, tel.számom az adatlapon.

csakyt

Rendben. Köszönöm.

szabad paraszt

Sziasztok,

tanácsot szeretnék kérni, hogy mekkora frekiváltóra lenne szükség, egy 7,5Kw-os eszterga üzemszerű működtetéséhez?

Üzemszerű alatt azt értem, hogy gyors leállás, azonnali irányváltás, stb. A hálózatom bírná frekiváltó nélkül is, de a gép villamos rendszere felújításra szorul és egy frekiváltóval a jelenlegi relék elég nagy számát kiválthatom, nem beszélve az egyéb előnyökről.

szabad paraszt

Hátha később ez érdekes lehet másnak is:
több frekvenciaváltó forgalmazással foglalkozó céget is felhívtam a kérdésemmel, ahol azt a választ kaptam, hogy általában elég a motormérethez passzintott frekvenciaváltó, mert általában a váltókban van némi tartalék a túlterhelésekre és többnyire védettek is ellene.
Persze meg kell nézni, hogy az adott frekiváltó paraméterei fedik-e a motor áramfelvételét, mert egy 4,6 pólusú motor viselkedhet másképp is

Szalai György

Az "azonnali irányváltás"-t is említetted nekik?

szabad paraszt

Igen, igaz alacsonyfordulatú irányváltásról beszéltünk, ami az áttételek miatt nem biztos, hogy igaz, de most kezeljük így. Szóval itt a fékellenállásra hívták fel a figyelmemet.

szabo janko

Kínlódok egy Yaskawa J1000 es frekiváltóval. Egy fázisról szeretném üzemeltetni. Bekötöttem az L1 és az L2 re a220V-at
ahogy a gépkönyv is írja ,de leveri a 10 A es biztit . Akitől vettem Ő azt mondja neki ment igaz 16 A es ről próbálta. Bekapcsoláskor felvillan a kijelző mintha indulna de ki is alszik ahogy elmegy a frász. Kérdésem: lehet ekkora áramfelvétele hogy kevés a 10 A. Már volt dolgom J1000-al de az nem csinált ilyet. Próbáltam motor nélkül is.