Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

dtb

gaben

Szia,

szerintem a régi volt a funkcióblokk-os vezérlés, ez a DriveWorkEZ, pedig az új szoftver a programozáshoz.
Vagy nemtom. [#nemtudom] [#vigyor]

ebalint

yaskawa

Szoftver programozó eszköz

A DriveWorksEZ ® (DWEZ) egy olyan szoftver eszköz, amely lehetővé teszi az egyedi logika és a matematikai funkciók létrehozását a GA800, A1000, V1000 és U1000 meghajtókban. Ez a funkcionalitás a GA800, A1000, V1000 és U1000 meghajtókhoz külön díj nélkül beépített. Egyszerűen hozhat létre alkalmazásprogramokat, ha a funkcióblokk ikonokat elrendezi egy vizuális folyamatábrán. A teljes meghajtás és a gépvezérlés csak néhány kattintással elérhető. A felhasználóbarát programfigyelés a gyors, egyszerű indításhoz és a hibaelhárításhoz tartozik. A DriveWorksEZ egy "beépített PLC-t" biztosít, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a GA800, A1000, V1000 vagy U1000 készülékeket gyors és intuitív módon testreszabhassák és a gép igényeikhez igazítsák.

svejk

Ez mán' megint valami csicsa lehet, mondom én, hogy elqrvult a Yaskawa is...

jau5ccsn9

Sziasztok!

Van 3 darab régi Yaskawa frekvenciaváltóm CIMR-08AP-1002. Ehhez hasonló: Juspeed Rendben működnek, de 1 fázisról táplálva csak 175V-ot adnak ki maximum. Póbáltam  180W-os és 750W-os motorral, 50,60,90,120Hz-en, próbáltam a V/f karakterisztikát változtatni, de ez a maximum. Az eredeti helyén 3x200V-ról üzemeltek, egy 200V-os motort hajtottak. Lehet, hogy kell neki a 3 fázisú betáp? Van valakinek ötlete, miért nem adja ki a 230V-ot?

Köszönöm a segítséget!

Vahur

Szia!
Lehet, hogy a kondenzátorok fáradtak és nincs meg közbenső DC feszültség. Azt kell megmérni és lehet tovább spekulálni.

jau5ccsn9

Köszönöm. Megpróbálom megmérni. Az a furcsa, hogy mindháromnál ugyanez a jelenség. Ha tönkremennek a kondik, az tönkreteheti a tranzisztorokat is?

Vahur

A kondenzátorok kapacitásvesztése életkor és működés függő, hasonló korú készülékeknél nem zárnám ki a hasonló hibát. Újabb frekvencia váltóknál külön hibaüzenet van az alacsony DC feszültség esetére. Milyen kondenzátorok vannak bennük?

Vahur

Alacsonyabb fesz még nem teszi tönkre a félvezetőket.

simarex

Az is előfordulhat , hogy paraméterben van korlátozva a kimenő feszültség.

jau5ccsn9

Szia!

A kondik 220uF 400V (TS NH CE +105C Japan). Ezekből van 4 db.

jau5ccsn9

Ebben reménykedtem én is, de ha belenézel a manualjába, láthetod, hogy a paraméterezás 1 sor DIP kapcsoló és 3 darab forgókapcsoló, amik a gyorsítás/lassítást és a V/f karakterisztikát változtatják. Retro dolgok, de mentek 30 évet és remélem még 30-at elmennek.

000000000

"Van valakinek ötlete, miért nem adja ki a 230V-ot?"

Nulladik ötlet: Amit mértél, az tényleg igaz?[#conf]
Mennyire komoly műszerrel mérted? Tudod, egy frekiváltó kimenete sok PWM impulzusból áll, X kHz-en, így abból igazi, az analóggal egyenértékű szinuszt mérni nem olyan egyszerű.

jau5ccsn9

Azt tudom, azért kérdeztem, mert régi servópackoknál a rossz kondik tönkretehetik a tranzisztorokat. Nálam már 4-5 darab volt javítva emiatt. Igaz, hogy a szervó felhasználói útmutatójában benne van, hogy 7-8 évanta ki kell cserélni a kondenzátorokat, de a gépkönyvben már elfelejtik megemlíteni.

Mst néztem, hogy van 2 darab 10 állású miniatűr kapcsoló amiről a Juspeed manual nem tesz említést, ha lesz egy kis időm, megpróbálom átkapcsolnio őket, hátha azok változtatják a kimenő feszültséget. Akkor rámérek az egyenirányitórol kijövő feszültségre is.

Köszönöm a válaszokat!

jau5ccsn9

Egy nagyon hobby kategóriás Maxwell MX-25 201 műszerrel mértem. Viszont kipróbáltam uganazt a motort 50 Hz-en egy Deta VFD-L 0,75kW frekvenciaváltórol is, ott akkora feszültséget mértem, amit beállítottam kimenőként. A motor is érezhetően erősebb volt (180W Lenze). Igazából a Yaskawák így is teszik a dolgukat most, de azzal tervezetm a majdani marógépem fortunáját hajtani. Ha nem jön össze, akkor marad a Delt VFD.
Bocsánat a hülye kérdésekért, de az ilyenekből elég sokat tanulok.
Köszi az ötletet!