Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

svejk

Őööö.. az ki is?

simarex

https://www.antriebstechnik-benkmann.de/produkte/frequenzumrichter/baureihe-vcb-400/vcb-400.html
Több néven is fut(Bongfilioni, Lust LTI)Sajna ez csak német de gondolom meg van nekik angol nyelven is.

simarex

svejk

Sajnos a link VCB és nem VC-t mutat, így köze nincs hozzá. :(

ajpwg6jrn

Sziasztok.

Sajnos elakadtam egy Parker Spindleblok 5HP teljesítményleadású frekvenciaváltó elindításában. A manualok szerint mindent bekötöttem és reménykedtem hogy minden baj nélkül szépen elindul. De sajnos nem így történt. (Annyi különbséggel hogy a 3 fázisú betáp helyett 1 fázisról tápláltam L1 és L2 ponton, de nem dobott rá hibát, szerintem nem figyeli.) A kondiján megvolt a 320V körüli DC feszültség. A hibajelzésre dedikált LED semmit nem mutatott.
Utána gondoltam nagy elánnal majd PC-ről beizgatom, az RS485-ös kábelt szépen összehoztam vele, de a PC-s szoftverek, amik hozzá letölthetőek 16 bites Windowshoz valók, amik ha jól olvastam akkor nem sok esély van arra hogy Win7 alatt futtassam. :)
Szóval mindennemű segítséget megköszönöm, ha valaki indított már be sikeresen ilyen berendezést. (Egy fotó is jól jöhet a helyes bekötésről, bár nem egy bonyolult szerkezet. De lehet valamit elnéztem.) Ahol meg kell lenni az 5V-nak ott megvan, a digitális bemenetei 5V-os belső felhúzó miatt 5V-on vannak passzív állapotban. Az analóg kimeneti feszültségek is rendben vannak a manual szerint. A ventillátor nem idult el.
A teszteken egy 3F aszinkron motor volt rajta, de azért izgatja a fantáziámat ez a szerkezet, mivel elvileg tud permanens mágneses szinkron motort is hajtani (AC szervó).

ANTAL GÁBOR

Nekem sikerült beüzemelnem  (3 at vettem ) de igencsak fel kell eleveníteni . XP ről programoztam . Amire emlékszem : bitszintig le kellett menni . D Toth Béla és Nyiszi is megbirkozott vele. Én csináltam hozzájuk  egy korrekt előtöltős DC buszt hogy kijöjjön belőle a 5 HP ( mert a gyári konditelep igencsak kevés 1 fázisra ). Majd folytatom de most a Tánya bevallás van a porondon

ANTAL GÁBOR

Ja és be kellett vetni egy ADAM konvertert

dtb

Szia, a Parker-es programot nem kell telepíteni,  kicsomagolod, és futtatod, simán megy Win7 alatt. Ha esetleg valami dll-t hiányol akkor azt töltsd le, és másold a mappájába. Ha megvan a konnektálás, már egyszerűbb lesz minden. Indulásképp próbáld meg a "name plate" módot (ha jól emlékszek) ott előre fel vannak gyárilag sorolva motortípusok jellemző paraméterekkel.
A wizard végigvisz lépésről lépésre, de nem árt, ha a saját motorod adatait pontosan ismered!!! Programozás szempontjából kétféle üzemmódot támogat, de ami a lényeg, hogy a megadott fordulatszám értékeket mindkét üzemmódba manuálisan, regiszter szinten be kell írni, másképp nem megy.
A manual félreérthető, szerintem NEM tudja a szervó motorokat meghajtani, de lehet próbálkozni.
Másik lényeges, hogy akár a potméteről, akár a bemenetekről akarod vezérelni, előtte az adott bemenetet fel kell programozni, hogy hogyan viselkedjen (kimenet, bemenet, vagy trigger.
Hát nagyjából ennyi, igy hirtelen emlékezetből.

rezsici

Üdv mindenkinek!

A segítségeteket szeretnék kérni. Egy 3 fázisú Dahlander motoros E1 esztergát szeretnék 1 fázisról üzemeltetni frekvenciaváltóval, de nem értek a bekötéséhez. A kérdés az, hogy tettlegesen vállalná-e valaki a bekötést aki ért hozzá, nyilván nem emberbaráti szeretetből. A munka Dunakeszin lenne, de Budapest és környékéről háztól-házig fuvarozok bárkit.
Előre is köszönöm a segítséget.

Rezsici

dtb

Aki esetleg Hyanyang frekiváltót (a'la aliexpress) használ, találtam hozzá egy használható kis programot, _  INNEN _ lehet letölteni. Kipróbáltam, működik, használható, DE a DAN féle pluginnal nem azonosak a beállításai, vagy egyik, vagy másik...

Csuhás

Alapvetően a dahlander motor nem üzemeltethető egyfázisú frekiváltóról. Hibás döntés volt megvásárolni ilyen motorral a gépet. Nekem hirtelen csak a motor áttekercseltetése tűnik lehetséges megoldásnak.

PSoft

Hogy is van ez akkor?
A fotón látható adattábla szerint, ez a motor egy 3x190V-os, 8/4 pólusú motor.

Csuhás

Most hogy mondod... Eszembe sem jutott hogy nem magyar hálózathoz gyártott motor van a gépen, vagy ha az akkor nem tudtam hogy volt ilyen hálózat nálunk.

Így viszont használható lesz ez a motor ezzel a váltóval.

PSoft

Amikor ez a gép,és a motor készült, akkor még...nekünk is volt ilyen hálózatunk.(pl. szigetelt/földfüggetlen rendszerben)

PSoft

Persze, nincs kizárva, hogy az elmúlt ötven? évben már áttekercselték, csak nem ütötte át a tekercselő az adattáblát, vagy nem cserélte egy szocreál másikra.
Ha viszont ma is igaz a tábla állítása, akkor mehet az egyfázisú váltóról.