Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

gaben

Ez attól is függ, hogy mennyire fogod a használat során túlterhelni.
Az alábbi leírásban jól érthető ez a fogalom és a frekiváltóknál meg is adják azt a 2 paramétert a teljesítményben ami a normál ill. a nehéz üzemre vonatkozik.
Itt százalékos értékekről van szó a túlterhelésre:
Túlterhelés:
Normál üzem: 120% névleges kimeneti áram 1 percig
Nehéz üzem: 150% névleges kimeneti áram 1 percig

Ha ezeken túllősz, akkor a frekiváltó 1 percen belül leáll, tehát érdemes jól beállítani az áramértékeket. Az egyel nagyobb váltó is segíthet a dolgon, de a veszély még jobban fenn áll, hogy túlterheled vagy a motort, vagy a váltót. A legjobb megoldás egy motorvédő kapcsoló beépítése.
Na meg ha gyakori fékezésre van szükség, akkor egy fékellenállást is érdemes bekötni, hogy generátoros üzemben a keletkező energia azon tudjon eldisszipálódni és ne a frekiváltót nyírd ki vele.

simarex

simarex

Igaz Április 1 van.
 A legjobb megoldás egy motorvédő kapcsoló beépítése.[#eljen]

szf

gaben

Nem értem mi bajod van.
Tudom, hogy a frekiváltó és a moci közé nem szabad semmi kapcsoló elemet beépíteni, de nem ismerjük a felhasználást, így még akár ez is szóba jöhet.

simarex

nemkötözködni akarok,de

A frekvenciaváltókban van motor paraméterek, vagy automatikus motorbemérés, illesztés.Hőkioldót párhuzamosan kötött motoroknál tudok elképzelni

szabad paraszt

Hát a kissebbik egy forgácselszívó lenne, a nagyobbik meg eszterga.

simarex

Ha már két motor akkor olyan váltót keress amiben több paraméterkészlet van , tökéletesen lehet illeszteni.(omron lenze  danfoss .............

szabad paraszt

Nem akarom hordozgatni es atkotni (mar ha jol ertem), hanem mindegyiknek sajat.

gaben

Na látod, éppen erről beszéltem, hogy semmit nem tudunk a felhasználói jellegről. ;)
Természetesen a frekiváltó rengeteg mindent IS tud, de volt már olyan esetem a csiszagépes időszakban, hogy megfőzték a motort.

gaben

Az esztergához vektoros frekiváltót válassz.
Ajánlom itt a HobbyCNC-n Designr fórumtársat. ;)

szabad paraszt

Na de a túlméretezés vagy nem túlméretezés, ez itt a kérdés (mert még nem vágom).

szabad paraszt

Vagyis jól értem, hogy nem kell túlméretezni, sőt azzal el is cseszhetem?

gaben

Nem, ha a motor árama be van állítva a frekiváltóban.

Szalai György

Jó a kérdés, vagy nem jó a kérdés? Ez a kérdés, mielőtt lenne rá jó válasz.
Esetedben az első, hogy az alkalmazáshoz motort kell jól választani.
A felhasználás igényéhez képest kellő tartalék teljesítménnyel is rendelkezőt.
Fontos, hogy a szükséges teljesítmény, a frekvenciaváltóval leszabályozott üzemállapotban is rendelkezésre álljon.
Ha a szükségestől kisebb névleges teljesítményű motort választasz, akkor az nem tudja teljesíteni a feladatát.
A nagyobb frekvenciaváltóval kissé túlhajthatod, de a motor azt nem viseli a végtelenségig.
Jól választott motorhoz, a hozzá feszültségben, áramban, teljesítményben illő frekvenciaváltó való.
A nagyobb teljesítményű frekvenciaváltó jól kezeli a tőle kisebb névleges teljesítményű motorokat is. Beállítás kérdése.
Nem főzi meg, nem tesz kárt benne, ha jól van beállítva.
Szerintem.

Még egy dolog. A régi motorok nem frekvenciaváltós hajtáshoz készültek. A bennük használt szerves szigetelőanyagok öregedését, meghibásodását, a frekvenciaváltós használat gyorsítja.