Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

Földi Péter

Révész Richárd

A 3-as a "+" és a 8-as a "-"
El van kötve.

Földi Péter

Szia,

Köszi a választ. Ha ez a megoldás, örök hálám.
Én úgy tudtam, hogy csak a 4 vezetékes-nél használják a 8-as lábat.

Az enyém 2 vezetékes half-duplex-re van állítva. Lehet, hogy nem jó a rajzom? Megnéznétek légyszíves.

A villmérnök kolléga eszerint a rajz szerint dolgozott.

Köszönöm!

Földi Péter

Itt pedig azt írják, hogy a 4-8 láb összekötve, az 5-9 láb összekötve. Azaz a TxD+ és RxD+ rövidre zárva, valamint az invertálók szintén egymással összekötve. (TxD- és RxD-)

Kezdem elveszteni a fonalat... :(

Földi Péter

Ez utóbbi lesz a probléma, azaz közösíteni kell az invertáló és nem invertáló vonalakat. Használható leírást csak a National Instrument oldalán találtam. A NET-en volt mindenféle elfajzás. Keverik a 3 protokollt, RS422, RS485, RS232.

Mondjuk a Schneider és Modicon oldalán nem néztem meg. Ott kellett volna elsőként.

Köszönöm a fáradozásotokat. Délután megnézem, hogy műkszik-e így, és írok státuszt. :)[#taps]

Földi Péter

Bocsánat, még annyi megjegyzést szeretnék, hogy a 3-as ér nincs is használatban. Ez meglepett engem is. Üdv,Peti

gaben

Na igen, ha jól tudom a Modicon fejlesztette ki a Modbus kommunikációs protokollt, legalábbis a Kandón mintha ezt mondta volna mindig, kedvenc tanárunk (Z. Péter). :)

Földi Péter

Ez pontosan így van, igen. A régi Modicon, aki most a Schneider-Electric jó kis vaskos oldallal rendelkezik mára. Fel is mentem az oldalra, és találtam több megoldást is (?).
Na ekkor már végképp nem értettem a szabványosítás e fajtáját :) Az Altivar -nál ugyanis 1-3; 2-7; 4-8; 6-9 -es jumperelést ír.

Ekkor támadt a nagy ötlet, hogy a Siemens-et nézzem meg, és rögtön jött a CM1241 modbus kiosztása. Richárdnak igaza volt.  

3-as a (+)
8-as a (-)

Megyek ki is tesztelem! Gábor, nagyon köszönöm a sok segítséget. Ha leteszteltem, visszajelzek mindkettőtöknek.

Ezer köszönet,Peti

Földi Péter

Szia Richárd, sokat segítettél, ezért külön is hálával tartozom. Jövök eggyel.

[#worship]

Üdv,Peti

gaben

Na én ebben nem sokat segítettem, Richárdé az érdem. [#eljen]
De nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre, drukkolok hogy végre működjön a cuccos. [#wave]

Révész Richárd

Sziasztok.
Remélem működni fog. Bocs, hogy eltűntem de szőlőt metszettem.
Kíváncsian várom a fejleményeket.

Még annyi, hogy mindíg az adott eszköz manualját kell megnézni, mert az a mérvadó bekötés ügyileg.
Minden gyártó mást használ.

gaben

Szőlőmetszés az szép munka. [#eljen]
A gyümölcsfákkal én is végeztem már, most délután a lányaimnak tavaly épített raklapbungalót kellett lecsiszolnom, mert fehér festést fog kapni[#nyes].
Eszembe is jutott erről Dennis a komisz-ból: erődben szokik lenni szőnyeg? [#vigyor]

Földi Péter

Most érkezte, vissza. Háááát, szerintem a kommunikáció a kábelen már működik, de a 'Siemens master_DB' még nem végzi jó a dolgát. UART hibákat jelez, illetve 2021-es az ABB kijelzőjén. A hajtott szivattyú még nem indul. A Frekidrive az indítójelet hiányolja. Ez a modbus RTU master_db-je miatt van. Még túrok holnap és jelzek ha már tudok valami biztosat.

szf

Én is. Remélem bő termésed lesz.

szabad paraszt

Sziasztok,

frekvencia váltók esetén túl kell méretezni a rendszert. Pl, teszem azt, ha egy motor 2,2Kw-os, akkor elég egy olyan frekiváltó, ami max ennyit tud, vagy érdemes nagyobbat használni? Vagy ez méretfüggő, mondjuk egy 2,2 Kw-ost még nem kell, de mondjuk egy 7,5Kw-ost már igen?

Köszi előre is ...