Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Mivel a villásdugók szimmetrikus kivitelűek ezért úgy dugd be ahogy neked tetszik. ( Mivel akárhogy bedugható ezért erre nem is érzékeny )

Lpeti11

Üdvözlöm.
Nem kötekedésképpen, de akkor a gyártó mert nem azt írja rá hogy N (nulla) és L1 (fázis) a leírásban L1 és L2 szerepel.
L1 és L2 ami a leírásban van az 400V ami ugyebár nem N és L1 ami 230V Csak azért kérdezem mert nem akarok sem a frekvenciaváltó sem a motort tönkretenni. Köszönöm .

somma

Csak a tisztánlátás miatt :
Nekem nem okoz gondot egy 3x 200-240 Voltos frekiváltó egy fázisról történő bekötése illetve üzemeltetése.[#kacsint]
Lpeti11 kolléga rúgózik az "N" betű hiányán.[#nemtudom]

Csuhás

Szerintem ezek a váltók nem a hazai hálózatra készültek hanem a japán amerikai stb hálózatokhoz azaz háromfázisú kb 200V-os hálózatokhoz. Ezek általában használhatók a hazai egyfázisú rendszerek 230V feszültségéről. Szóval csak az európába szánt egy fázisú váltók doksijában találod meg a fázis, nulla, védőföld jelölést.

PSoft

IdézL1 és L2 ami a leírásban van az 400V

Ezt hol, melyik leírásban olvastad?

@Csuhás, leírta a lényeget,és a miért-et.
@somma leírta a hogyan-t is lentebb, kösd be aszerint.
Aztán, úgy dugod a 230V-os villásdugót az aljzatba, ahogy Neked szimpatikus.

Lpeti11

Köszönöm a szakértő hozzászólásokat.
Részemről lezártam az ügyet.
- keresek olyan frekvenciaváltót ahol szamomra egyértelműen van jelölve a nulla (N) és a fázis (L1).
Tisztelettel: Láng Péter.

PSoft

Minden le van írva a lentebbi hozzászólásokban.
No de, még egyszer...

Elsőként, kösd a frekiváltó védővezető(földelés) kapcsára a kábeled zöld/sárga vezetéket.
Utána, kösd a frekiváltó L1-el jelölt sorkapcsára a kábeled fázis vezetőjét.
Majd, kösd a frekiváltó L2-vel jelölt sorkapcsára a kábeled nulla vezetőjét.

De végül is, az utolsó megoldásod is lehet jó megoldás, sok sikert a kereséshez.

designr

Jó lesz az..nincs jelentősége az N L1 jelzének..ha bekötöd pl egy dugvillaval ugysem tudod tartani..Mindegyik váltó egyenirányitással kezdődik..Felfoghatjuk az N L1 jelzést akár 2 fázisnak is..

Földi Péter

Segítséget szeretnék kérni ABB frekiváltóval kapcsolatban (ACS sorozat ACS310). Siemens S7 1200-al lenne a MODBUS-os vezérlés, de a MASTERDB annak ellenére, hogy úgy néz ki végzi a dolgát, a frekiváltónál semmi bemeneti jel nem érkezik. A Dsiplay-en a szokásos 0 HZ... felirat és semmi. 2 napot szenvedtünk vele de semmi. A vezérlőszekrényben megnéztem a MODBUS csatlakozót, 3. és 7. lábon van a 2 eres vezeték bekötve a frekidrive-ba (ezt nem én kötöttem).

Kézi üzemmódban sem tudtam elindítani a hajtott szivattyút. EZ lett volna persze az elő.

Előre is köszönöm, Ha valaki tudna segíteni. Bármilyen hasznos tanács jól jön most.

gaben

Szevasz Péter,

az ABB alapból tudja a Modbus protokoll kapcsolatot?
Az én Yaskawa J1000-es frekiváltómhoz kellett vennem egy illesztő panelt, valamint egy USB--RS485 konvertert.

Földi Péter

Szia Gábor,
Köszi a választ, a kérdésed jogos. A szekrényt és a bekötés egy villmérnök fickó elvégezte, és ezt én már nem is néztem, hogy is kötötte be.

A leírás szerint a FIELDBUS-nál 2 eset van:

1., Modbus RTU EIA-485 and EIA-232
2., Modbus TCP with SREA-01 option module

Nem tudom, hogy az RTU-ban lehet-e vezérelni, de úgy nézem TCP-ben kell hozzá a z a SREA-01 opciós modul.

Lehet, hogy itt lenne a probléma?

Küldök egy rajzot mindjárt, ha nem tartalak fel nagyon.

Köszi a választ,Peti

Földi Péter

gaben

Szia,

a rajz szerint Modbus RTU módban közvetlen tudja a 485-ös kapcsolatot felépíteni, a másikban viszont kell az adapter.
Nincs valami programozó felülete ennek, hogy megbizonyosodj arról felépült e a kapcsolat?
A Yaskawa-nál pl. Drivewizard-ot használok és a laptopon tudom beállítani a szükséges paramétereket.

Földi Péter

Bocsánat, nem volt NET-em, de sikerült varázsolni újra.

Igen, én is valami ilyen progit keresek, de nem találtam még csak "cél"-modulokat. Persze méregdrágán. De most, hogy van NET-em újra, megnézem, hátha valamit találok. Jó ötlet, köszönöm szépen.