Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

svejk

Ne jegyezd meg, mert a bázis frekvenciának a motor névleges frekvenciáját kell megadni.
(ez fölött már mezőgyengítéses az üzem)

No de ha működik és minden rendben akkor használd.

xit3medzv

A doksiban a névleges 300Hz, az ajánlott minimum 100Hz.
Én a bázisnak megadtam a 100-at és a maximumnak a 300-at. Szóval úgy van, ahogy írod. Köszi. :)

xit3medzv

Én a bázisnak megadtam a 100-at és a maximumnak a 300-at.

Na, szóval ezzel nem működött. Átírtam a bázist 300-ra és meggyógyult...[#vigyor2]

svejk

Így már oké![#eljen]

5kfiyrw95

Siasztok!
Egy kis segitségre lenne szükségem hozzáértőktől.Korábban úgy terveztem hogy a cnc maróm vezérlő reléje közvetlenül hajt meg egy 220 v-os marómotort ,és mivel ez a relé max 110 v AC-t tud ezért vettem hozzá egy szilárd testrelét és igy két relén keresztül működtettem volna. Közben vettem egy frekiváltót és ezt szeretném bekötni ugyanilyen módon. Viszont ma jobban megnéztem a szilárdtest relémet.Ez DC 3-32V bemenetű és 24-380v AC áramot kapcsol.Szerintem ez nem lesz jó a frkiválltó be-ki kapcolásához mivel onnan DC áram érkezik a reléhez.Lehet kapni DC-DC szilárd test relét is .De milyenek legyenek a paraméterei ,ami megfelelne a frekiválltóhoz? Vagy kössem közvtlenül a vezérlőre integrált 110 v hagyoányos reléhez?

Bencze András

Javaslatom: Frekvenciaváltó főkapcsolóról direkt táplálást (230 v. 400V) kapjon. A vezérlő pontján 15-24 V DC vel vagy kontaktussal tudod indítani (start parancs). Maradj ez utóbbinál leválasztás és zavarvédelem miatt. A maróprogram kapcsolja a relét ami kontaktust ad. A direkt motorindítást ez esetben felejtsd el.

5kfiyrw95

Amit leirtál, én is pontosan ugyanezt tervezem.Tehát ha jól értem akkor megfelelne erre a célra egy Dc-Dc szilárdtest relé?

Bencze András

De miért kell SSR? Normál (elektromágneses) relé miért nem jó?

5kfiyrw95

Természetese a hagyományos relé is jó, de ez már be van épitve a vezérlő dobozba (a hozzá való hűttőborda vezetékezés stb) sokan használják ezt angol fóruokon olvasom ,a teljes galvanikus leválasztás miatt

Bencze András

Ágyuval verébre. Ide csak néhány mA kell. Hány A-es az az SSR ha bordára teszed? Mind 1 legfeljebb magadat szívatod.
Lehet a szivárgó áram elindítja a frekiváltót.

simarex

5kfiyrw95

Lehet hogy túlbonyolitom ,de az eredeti ötlet miatt terveztem igy (frekiáltó nélkül).  Viszont szivárgó áram nem lesz mivel mint irtam ,a vezérlőn lévő relé ad egy 12v tápról áramot az SSR-nek és ez kapcsoja a frkiváltót

ANTAL GÁBOR

Hallgass arra akik jót akarnak neked !! A frekiváltó betápját  egy főkapcsoló segítségével rákötöd a hálózatra .  .  ( cicózhatod de felesleges ) A frekiváltónak van digitális bemenete   ( olyan zöld  kisáramú  sorkapocs szokott lenni a legtöbb esetben )  No ott ha a megfelelő 2 pontot összeköti valami akkor elindul a frekiváltó   ( pl a frekiváltó 24 V ja összeköt a digit 1 es bemenettel )  ( egy Omron frekiváltót programoztam a minap ott így volt )

Az összekötésen mA es áram folyik és a legtöbb esetben egy optocsatoló Led jét  helyezi áram alá , tehát többszörös a leválasztás
Az összekötést egy hagyományos relé kontaktusa hozhatja létre
  Pl  maró indul :   M3 parancs kimegy , ami meghúz egy fityfiritty relét aminek a kontaktusa összezárja a példában a 24 V ot a digit 1 es bemenettel   ( az optocsatoló ledje " világít ")    elindul a motor

Van olyan változat is amikor a digit 1 es bemenetet a GND re kell tenni .   És a digit 1 is csak példa lehet az 2,3 is
Van olyan lehetőség amikor külső 24 V os tápot is lehet használni  ( pl egy PLC adja a delejt ) .

DE SSR az NEM való oda . A hálózati bekötéshez sem mert nem egyértelmű a leválasztás a hálózatról ( mi van ha berosszt a SSR ?  Jól megráz  az áram ,  oda olyan fizikai eszköz kell amit ha lekapcsolunk akkor biztosan levesszük a frekiváltót a hálózatról   ( szakaszkapcsoló, főkapcsoló, mágneskapcsoló )

5kfiyrw95

Rendben, meggyőztetek, maradok a vezérlő alaplapi reléjénél ez fogja kapcsolni a frekváltón a FOR DCM bemenetet

4h4344ty

A frekvenciaváltót hogy érdemes vezérelni?
10V vagy PWM vagy relé? (soros porttal most nem szórakoznék)
Ha relé, CW és CCW is érdemes bekötni?