Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

Oszi53

A paraméterek ugyan azok, mint a fényképeden. Érdekes, hogy nálad SpindleBlok-nak nevezik, nálam meg PowerBlok-nak. De ez legyen a gyártó dolga, én valószínűleg Kütyü-nek fogom hívni. [#kacsint]

Oszi53

De igen, 3*230 a betáp. Nem is akarok mást rákötni, mint egy potit, meg egy start / stop kapcsolót. Igazából programozni sem akarom, átalakítani meg aztán végképp nem, már feltéve, ha így is működtethető. Az első kérdéseim rém bután hangozhatnak. Ha bekötöm az eszterga mágneskapcsolója és a motor közé, akkor használhatom a gép eredeti kapcsolóját a főszánon? Amikor először bekapcsolom, akkor nem akarja majd alapból 400 Hz-en szétpörgetni a motort? Mi a szabályozatlan kimeneti frekvenciája?
És van egy pikánsabb is. A kondenzátor blokk tropa volt, 6 db párhuzamosan kötött 270 mikrós 420 V-os kondi volt benne. Itthon találtam 2 db 2200 mikrós 200 V-ost (ESR=0!), ezeket sorbakötöttem és ezek vannak most benne. Vagyis 420 V helyett 400 V és 1600 mikro helyett 1100 mikroFarád. Mivel sosem fogom a max terhelhetőségét elérni, ezért bízok benne, hogy ez is elég lesz.

designr

A  hálózatod hogyan lehet 3*200-230v ?Szerintem azért ezt ellenőrizd le mielőtt rákötöd.

Oszi53

A házban mindenhol ezek a fázisok vannak szétosztva. De ha pontos akarok lenni, a hálózatom 3*230 V, a túréssel megadott 3*200-240 V a készülék betápjára írt input feszültség.

PSoft

Legjobb tudomásom szerint...
Magyarországon, sehol nincs 3*230 V-os szolgáltatói hálózat.

Egyetlen módon lehet a hálózatod 3*230 V.
Ha helyben generált, saját, belső hálózatod van.

fn47xk7ei

Elég oda 1x230 V is és működni fog .Tehát a bemenetre rákötsz egy fázist és a "nullát" . Persze ha van 3x400/230 V-os transzformátorod akkor annak használata még jobb .

GPeti1977

Igaz nekem is van a japán 3x200V hálózatra frekvenciaváltó és tényleg megy 230V ról, igaz akkor biztosan nem terhelhető a névleges teljesítményig.

Oszi53

Kimértem: A 0-hoz képest mindhárom fázis 230 V, egymáshoz képest mindegyik 400 V. Ezt akkor hogy hívják szerinted? A frekiváltóra ez van írva:
"Input: 200-240 V 3PH 50/60 Hz"
Nekem ez egyezésnek tűnik.

Oszi53

A kapcsolási séma szerint a készülék először egyenirányítja a bejövő áramot, aztán jön a varázslat ami a belső rendszer által generált módon gyártja a három fázist. Ebből nekem az következik, hogy egy fázisról harmad teljesítményt lehet kivenni és ajánlatos lehet az áramlüktetés kisimítására jóval nagyobb kapacitást tenni puffernek. Ha nem volna három fázisom, akkor ez lehetne a bekötése. Amúgy valószínűleg emiatt pukkadtak ki benne a korábbi a kondik, mivel az elődöm egy fázisról használta.

D.Laci

A 0-t "N" hová fogod bekötni?

svejk

Nem, azok azért pukkadtak ki mert valaki okos szintén bekötötte Magyarországon levő 3 fázisú hálózatra.
Majd menj el vasárnap a templomba ha nem lett más baja. :)

Azt most ne firtassuk, hogy hogy hívják a hálózatunkat, azt nem itt kellene megtanulni.

Egyébként ha ilyen jól érted a működését, sőt már a dugajzatban levő feszültségviszonyokkal is tisztában vagy, akkor már csak egy lépés, hogy továbbgondolod az egyenirányítás mikéntjét és feszültség eredményét.

Csuhás

"Az első kérdéseim rém bután hangozhatnak. Ha bekötöm az eszterga mágneskapcsolója és a motor közé, akkor használhatom a gép eredeti kapcsolóját a főszánon? Amikor először bekapcsolom, akkor nem akarja majd alapból 400 Hz-en szétpörgetni a motort? Mi a szabályozatlan kimeneti frekvenciája?"

Igen valóban rém bután hangzik amit leírtál. Mivel unalmas mindent a kezdetektől elmagyarázni olvass el légyszives valami netes irodalmat a váltókról, s keress valaki váltókhoz értő segítőt magadnak.

( Nem a váltót a főkapcsoló után kell beiktatnod, majd az eredeti kapcsolóval a váltó vezérlő jeleit kell kapcsolni.
A váltód Japán hálózatra való idehaza csak korlátozottan használható. A kondi csere általad írt módja csak rövid ideig működik, majd kipukkadnak a kondik túlterhelés miatt. Az egyfázisú üzem miatt a gyári kondik se bírják sokáig, ezért célszerű a bemenetet átalakítani. )

Révész Richárd

A " fázis feszültség" és a " vonali feszültség" a kulcsszó.
A frekiváltóra a vonali van ráírva.
Ez kishazánkban 3x400V.

Oszi53

Köszönöm mindenkinek a segítséget, most már tudom, mit kell tennem.

simarex

Szerintem nem sok gondod lesz evvel a váltóval.