Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

n4wch8k4i

Köszönöm a segítséget!

6rk75uezn

Ismét segitségre lenne szükségem,aki tud kérem segitsen.
Szóval van a nagyobbik frekiváltóm (ToyoDenki Vf61m 2r222)
Sikerült működésre birni a rákötött fékellenállást (egy mosógép fűtőszálja) de az a gondom hogy a használati utasitásában sehol nem talállok értéket hogy hány Ohm os ellenállatot szabad rákötni.
Van egy holland és egy angol verzió is de 2x néztem át mindkettőt és nem találltam.
Azt olvastam hogy nem mindegy mekkorát kötök rá.
Köszönöm ha valaki tudna segiteni.
Az angol innen letölthető.

6rk75uezn

A Holland pedig itt talállható.
Tényleg köszönöm ha tudna valaki segiteni mert így nem merem használni.
[#worship]

gaben

Szia,

ebben megtalálod a számítást, hogy a frekiváltódra mekkora értékű fékellenállást kell rákötnöd.

VFDB2009

6rk75uezn

Szia.
Köszönöm Gábor de a link nekem valamiért nem jó.

000000000

230 V betáp frekiváltó esetén:
R~=120/P ahol:
R : a fékellenállás értéke (Ohm)
P : a frekvenciaváltó teljesítménye (KW)

Tehát például 1 KW frekiváltó esetén R=120/1=120 Ohm

svejk

6rk75uezn

Köszi neked is,és Antal Gabinak is. (telefonon kitárgyaltuk)

hostya

Még egy kérdés a lenti példánál maradva.
Ahhoz a 120 Ohm-os ellenálláshoz milyen teljesítmény(W) illik?

"Tehát például 1 KW frekiváltó esetén R=120/1=120 Ohm"

ab

Lehet tul altalanos kerdes. 3F, 1.440f/p, 4kW teljesitmenyu motort mekkora frekvenciaval lehetne hajtani meg? Egy SK40 befogot hajt. Mechanikai attetelezes nelkul fel lehetne tornaszni 2.500f/p kornyekere?
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

000000000

Biztonsági okok miatt a fékellenállás minimális teljesítménye a frekvenciaváltó teljesítményének a fele legyen. A további 50 %-os növekedést pedig a lassulás mértéke, időbeli gyakorisága, valamint az adott hajtás tárolt mozgási energiája (0.5*J*omega*omega) határozza meg.

designr

4 kw motorhoz illik a minimum 4 kw teljesitményű frekvenciaváltó.
Az emlitett fordulatot el fogod tudni érni vele.
Nem irtad hogy 1 vagy 3 fázis áll rendelkezésedre.
1 fázis bemenettel hirdetek uj v1000 4 kw yaskawát..

designr

Még a régi motorokat is 80-100Hz-ig ki lehet hajtani..

Csuhás

Ez utóbbi igaz lehet egy emelőgépnél, ahol a terhelés hosszan képes forgatni a motort. Szerszámgépeknél, amire a kérdező is feltehetőleg használni fogja, nem jellemző a nagy tárolt mozgási energia, ráadásul annak nagy része még elfér a szűrőkondikban. Pl az esztergámon levő frekiváltó két sorba kötött teafőző fűtőbetéttel fékez, és még menetvágáskor sem éreztem kézzel semmilyen melegedést. Ha belegondolok akkor ezek a pár tized másodperces pwm módú fékezések és a köztük levő nagy hűlési idők nem is indokolják a melegedést.

000000000

Az eseted csak ~74%-os frekvencia növekedést kíván, ennyit általában a gyengébb adatokkal rendelkező aszinkron motor is még tudni fog. Persze a 4 KW és a magasabb fordulatszám kellő tiszteletet igényel, így a felfutási időt érdemes nagyobbra állítani, netán a fékezéssel is kell már törődni (lásd előbbi bejegyzésemet).