Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

jani300

Van egy nagy bumszli CT tápom  abban szép nagy fojtók vannak mindkét ágban , (egyfázisú) . A diódák és a kondik közt . Gondolom áramkorlátozó szerepe is van .
De szerintem komolyabb frekiváltóban is láttam (több 10 KW)

svejk

Pár kW-ig egy ~10 Ohmos ellenálláson keresztül tölti a kondi(ka)t, majd egy relé ezt kishöntöli.

Nagyobb teljesítményeknél pl. thirisztoros előtöltőkör játszik.

svejk

Utolsó olvasott infóm (kb. 4 éves) szerint  ipari csarnokokban 100mA-esekkel kell szerelni a lecsatlakozásokat.

0,379 + 0,75 + 2,2kW 400V-os Danfoss Microdrive-ok verték, PFIM-U sorozatú fi. megoldotta a kérdést.
(csak 2-szer annyiba került mint a mezei, és a helyi vill.szer. mester nem is tudott a létezéséről)
PFIM-U-ban katalógus szerint létezik 30 mA-es is de nem láttam hazai árlistákban sehol.

Kétpólusuban meg talán nem is létezik ilyen immunis típus.

fn47xk7ei

Én csak olvasom a problémákat és nem is szólok bele mert se tudásom sem gyakorlatom sincs hozzá . Viszont érdekes téma és nem is értem , hogy ha a háromfázisú betáppal rendelkező frekvencia váltó hogyan tud kapacitív 30 mA-es hibaáramot okozni a hálózati oldalon mikor a nulla vezeték nincs is bekötve a fi relé pedig fázis és a nulla között érzékeli a hibaáramot . Nem-e háromfázisú egyenirányító hídig kellene keresni a hiba okát ?[#nemtudom] A fojtónak itt szerintem nem sok befolyása lehet .Viszont amit én adtam el utoljára frekvenciaváltót ahhoz volt gyári háromfázisú fojtó a motor és a frekiváltó közzé ... bár ennek a fojtónak is teljesen más a szerepe . De nem is okoskodom tovább nehogy még nagyobb hülyeséget írjak le .

jani300

" mikor a nulla vezeték nincs is bekötve a fi relé pedig fázis és a nulla között érzékeli a hibaáramot" ez így gondolom nem igaz . A fi relé után már nem lehet összekötve a föld és a nulla . A föld fele kell érzékelnie .
Engem is csak érdekel a téma . Ha valamit nem értek ,vagy kíváncsi vagyok jól gondolom-e rá szoktam kérdezni .
Lehet akinek nagyobb tudása van ,annak zavaró ha butaságot kérdezek , de valahogyan csak meg kellene tudnom a frankót :)

000000000

A FI-t nem érdekli ha a Nulla fogyasztón nincs játékban a fogyasztó oldalon.
A FI-ben egy vasmagon keresztül haladnak a "vezetékek" (R S T N ) már ha 3 fázisú.
ameddig a fázisok vagy a nullán keresztül annyi áram halad át mint ami visszatér a vasmagban nem indukálódik mágneses tér azaz a hibaáram is nulla.
Amint ez valamiért felborul, PL esetünkben parazita kapacitív csatolás miatt a föld irányában szivárgás történik a vasmagban indukált mágneses teret érzékeli a FI relé és lever, leold , kinek hogy tetszik !
50Hz-en nem is lenne probléma, de a frekvenciaváltó által kibocsájtott RF zavar szűrése már okozhat problémát. ( akár a belső tápegysége miatt is )
Például az ominózus Lenze bekapcsolásnál vagy motor indításnál is képes volt leverni az érintésvédelmi relét.
Amúgy nem egyedi eset mert több ilyen típusú frekvenciaváltó is ugyanezt csinálta.

fn47xk7ei

Nem értetted mire gondoltam - tudom , hogy nem lehet a nulla és a föld összekötve és nem a föld felé érzékeli az áramot hanem a fázis és a nulla vezeték közötti hibaáramot ami szerintem három fázisnál kialakulhat a csillagponti nulla pont eltolódás miatt is és akkor már a "nulla" sem nulla hanem lehet jó pár voltos eltérés valamelyik fázis irányában és ezt már szerintem érzékelheti a fi relé . De ha hülyeséget írok akkor nézzétek el nekem azaz nem merülnék el komolyabb vitába mivel mindig leírom - nem értek hozzá csak műkedvelő vagyok .

fn47xk7ei

Értem én ...azaz még sem - ugyanis az én elképzelésem szerint mivel a primer oldalt is a 3f egyenirányítás után egyfázisnak tekintem és a frekiváltó szekunder oldala is egyfázisú csak azt kapcsolgatják igbt-el ill. váltogatják a polaritást közben egy logikai sorrend szerint így feltételezem ,hogy a kapacitív hibaáram is eloszlik a három fázis között és mivel a nulla bekötés nem játszik csak a képzeletbeli fázisok közötti vektoros nullapont amit ha térben bármely irányban eltolok akkor azt érzékelné a fi relé ...vagy nem .[#fejvakaras]

000000000

A Nullán visszafolyó áram nem lehet hiba áram !!!
Mivel az is benne van a FI figyelő körében !
Csak a védőföld felé folyó áram alakít ki érzékelhető hibaáramot a FI-ben ! (ez megkerüli a FI-t)
Ergo 3 fázisú fogyasztó vagy 3x1 fázisú fogyasztó vagy 1x1 fázisú vagy bármi ami 3 Fázis vagy a 3 Fázis és a Nullán keresztül alakít ki áramkört nem csinál hibaáramot a FI-ben.

fn47xk7ei

fn47xk7ei

Nem írtam , hogy a nullán visszafolyó áram az hibaáram . Hanem arra akarok "kilukadni" például egy fázis esetét figyelembe véve a fázis áramának meg kell egyezni a "nulla" áramával - amennyiben különbséget érzékel a fi relé akkor leold . Három fázis esetében ugye egy motor deltába való bekötésnél ugyan nincs áram a nulla vezetéken de mégis leoldhat a fi relé ha a fázisok közötti áram .....no innen tovább variáltam a gondolatomat és így következtettem ki az előző hozzászólásaimat . És  tovább gondolva persze ennek mond ellen ha egyfázisú 400 V-os fogyasztót kötnék be ugye két fázis közzé . Nem vitatkozom tovább mert a saját gondolataimat is összekutyulom azaz részemről zárom a témát mert magas ez nekem .[#felkialtas]

000000000

Ha 2 fázis között van áramelvétel a FI-ben lévő vasmagban akkor sem indukálódik mágneses tér mivel ami bemegy az a másik fázison kimegy és ez fordul másodpercenként 50x ! (50Hz)
Tehát a teóriád téves !

Talán így érthető mi a lényege a FI-nek
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/Fi-rele2.gif

g89ketty

Az NTC ellenállás hidegen nagy ellenállásu. A rajta megiduló kis áram lassan melegíti, csökken az ellenállása, növekszik az árama amíg egy soros ellenálás nem korlátozza.[#pias]

simarex

Anno az iskolában tanították a csomóponti törvényt, A befolyó áramok összegének meg kell egyeznie a kifolyó áramok összegével.

PSoft

Ide lefordítva...

Az áramvédő kapcsain átfolyó áramok összegének meg kell egyeznie az azon visszafolyó áramok összegével.