Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

J-Steel

El lehet bohóckodni a dolgot, de akkor is igaz, hogy a védőszigetelés hibája nem üzemszerű. Ha megtörténik, akkor melegedést, forrósodást majd tüzet okozhat. Ezért a 300mA-es FI.
 A motorvédő még ilyenkor nem szokott kapcsolni.

Ez viszont már túl van az érintésvédelmi határon.
 Sokan nincsenek tisztában a szabványokkal és csak részlegesen ismerik őket.

000000000

Az ominózus frekiváltó a 8200vector szériából volt.
A hibásat el is hoztam, valakinél azóta is tökéletesen teszi a dolgát. (FI nélkül !!!)
FI típusára már nem emlékszem , de mikor beszéltem a villanyszerelőkkel ők mondták, hogy ez kimondottan frekvenciaváltóhoz való 300mA-es

J-Steel

Idézet:
"Ha akkora áram folyik a védőföldelésen ami tüzet tud okozni az már le fogja verni a biztosítékot. "

Ez így nem igaz. Ha adott egy nagyteljesítményű fogyasztó (és itt most nem frekiváltóról van szó), amely több 10 KW-os, és annál megindul egy áram a föld felé, amely mondjuk ennek a fele, akkor a motorvédő nem kapcsol. A föld felé viszont egy "nem tervezett áram" indul meg, ami adott esetben fűtheti azt a gépelemet, amely nem lett nagy hőmérséklet elviselésére kitalálva. A műanyagok meg tudnak gyulladni.

000000000

De megmagyarázni nem tudod a jelenség okát !
Több mint valószínű több frekvenciaváltót beüzemeltem mint te az életedben fogsz !

000000000

Egy 10kW-os motor ha olyan gépelemre van téve amit fel tud fűteni a szivárgó áram azt már régen megette a fene
Akkor minek földelik a motort magát is ?
Régen is megfelelt a földelt rendszer, akkor most miért is nem jó ?
Mert egy hülye mérnök kitalálta FI-t mindenhova !

PSoft

Neked, minek magyaráznám. Te nyilván...tudod.
A több mint valószínűnek, nagyon sokszor semmi köze a valósághoz, nyilván...ezt is tudod.

J-Steel

Pál, sajnos azt veszem észre, hogy a hozzászólásodban mindig a legutolsó mondat sértő. Sokat olvastam tőled az elmúlt napokban (a kitiltáskor figyeltem fel rád egy másik topicban) és valóban sok jó dolgot írsz, de az a fránya legutolsó megjegyzéseket, jobb volna mellőzni.
 Az embernek rosszul esik olvasni. Nem nekem szólt egyik sem, de akkor is, az ilyen speciális fórumok kultúrális helyek, ahol az ember azért jár, mert írhat és olvashat dolgokról másoktól kaphat és másoknak adhat tippet. De itt van egy kérés mindenkitől, és ez a tisztelet lenne.

Kérlek szépen, próbálj meg odafigyelni, mert tényleg érdekel amit írsz, de egy idő után elég lesz a rossz stílusból.

000000000

Csak Yaskawa-ból eddig tartok 200 db-nál a többi típust nem számolva.

PSoft

Én, a barnákkal vagyok így, a többi típust...nem is számoltam.:)

000000000

Tehát akkor mik a válaszok a kérdésekre ?

szf

Eddigi pályafutásom alatt 1000db-nál több frekvenciaváltót üzemeltem be egyszerű vagy max analóg vezérlésre.(ha már dicsekedni kell). Simarex fórumtársunk tudna mesélni!

Mindegyik előtt van "FI" relé!
Még a 150Kw-osok elé is szereltünk fel.

rossz mesélni a priccseden ülve a rabtársadnak "hát b...d meg nem raktam be a Fi relé"...........
Ez egy olyan dolog, hogy  fogod előveszed a leírást megfelel a Magyar Szabványoknak vagy nem .
Nem felel meg nem használom!
Én, ha saját magam tervezem akkor csak Yaskawa gyárból kikerült terméket üzemelek be és ugyanattól a márkakereskedőtől veszem a FI relét és az egyéb védelmi berendezéseket is.

000000000

Simarex azaz S Jánossal már megismerkedtem nem kell bemutatni !
Hozzá képest itt eltörpül mindenik beüzemelés terén !
Mellesleg a Yaskawa nem szokta kinyírni a FI reléket , nem nagyon leverni se.

J-Steel

Mi SEW és Siemens S120-as szériával (Smart Line Modul/Active Line Modul + Motormodulok) dolgozunk , és mindkettőre kiold az FI.
 Ami érdekes SEW-nél, hogy 1 db frekiváltó még ok, ha a második is bekapcsolásra kerül, akkor leold.

000000000

Érdekes ezek a német cuccok kimondottan utálják a FI-t.
És ilyenkor mégis mit tudsz csinálni mikor köt a "terv, szabvány, akármi", hogy oda akkor is kell a FI ha az ég a földel összeborul ?
Érdekes régen elég volt a mezei védőföldelés megfelelő keresztmetszettel.
Most meg mindenbe beleerőszakoltatják a FI-t ha kell ha nem.
Ki érti ezt ? [#nemtudom]

J-Steel

A mi esetünkben ott ahova tervezünk, a német VDE szabvány rendelkezik arról, hogy nem kell FI, ha nincs villásdugó a fogyasztó és a tápszekrény között.
 Ha van, akkor rámutatunk a vevőnél, hogy ez így neki nem kifizetődő a jövőbeni lehetséges üzemzavarok miatt, plusz a VDE megfelelő paragrafusaira hivatkozunk, ezért javasoljuk kössük be fixen villásdugó és FI nélkül, és ő ezt el is fogadja.

Amit korábban írtam a föld felé folyó áram és a tűzveszélyről az csak az elmélet volt.
 A versenyképesség miatt nem építünk be mindenhova FI-t, mert a VDE nem mindenütt írja elő (csak konnektorok esetén muszáj), és mert a szekrény méretét is kordában kell tartani. Ha majd minden fogyasztóra még FI-t is tenni kellene a motorvédő mellett, akkor minden szekrényt meg kellene duplázni.