Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

bundyland

000000000

Mindenképpen tegyél elé hozzá passzoló RFI filtert.

Szalai György

Ha teheted, használj szinusz szűrőt is, a frekvenciaváltó és a motor között. Főleg, ha nem VFD-s használatra készült motort teszel rá.
Szűretlenség és rossz földelés esetén nem csak a más készülékek zavarása jelent hátrányt.

A frekvenciaváltó kimeneti hullámának nagyfrekvenciás felharmonikusai a kábel motor felőli végéről visszaverődve interferálnak, kioltódnak, vagy halmozódnak.
Motorkábelen és a motoron jelenlévő feszültségcsúcsok jóval meghaladják a hálózat névleges értékét, amire egy alapszigetelés méretezve van.
Frekvenciaváltós használatra tervezett motorok és kábelek 600V névleges feszültségre méretezett, megerősített szigetelésűek.
Erősebb szigetelés és központ szimmetrikus kialakítás miatt a kábel kapacitása is kisebb, ami kisebb töltőáramot jelent.

A nagyfrekvenciás áram összetevők kapacitív úton a motortengelybe is csatolódnak, majd onnan a motorházon át földpotenciálra záródnak.
A tengely és a ház között pedig ott a csapágy.
A csapágyon átfolyó áram a gördülőtestek és pályák tükörsima felületén fúziós krátereket hoz létre és drasztikus élettartam csökkenést okoz.
A százezer üzemórára szánt motorcsapágy egy hónap alatt is képes elhasználódni.

gaben

Az árnyékolt kábelek használata alap, ahogyan azt leírták már többen is, de a legfontosabb, hogy a frekiváltó egy teljesen zárt és földelt "vas" szekrényben/dobozban legyen elhelyezve. Csak a vaslemez képes teljes mértékben leárnyékolni a nagyfrekvenciás jeleket.

És persze ezt teljesen külön, mindenféle gyengeáramú részegységtől.

Szalai György

Még pár dolog a sok közül.
Három erű, árnyékolatlan motorkábel csak akkor használható, ha nincs szükség az európai EMC-irányelvek (89/336 / EEC és EN 61800-3 szabvány) követelményeinek teljesítésére.
De mindég van.
A berendezésben, ≤ 30 m motorkábel esetén, ≥ 10 cm legkisebb távolságot kell tartani az árnyékolt motorkábel és jel, érzékelő, segédtáp kábelek között.
A kábel bekötésnél ajánlott ügyelni az árnyékoló réteg teljes körkörös befogására az alacsony impedancia érdekében.
A bekötésben résztvevő árnyékolatlan vezetékszakasznak a lehető legrövidebbnek kell lennie.

Ha az árnyékoló réteg egyben védővezetőként is működik, akkor az alacsony frekvenciás terhelhetősége fázisvezetőnek legalább 50% -a.
Kisebb terhelhetőség esetén külön földvezetőre van szükség, és az árnyékolás csak EMC védelmet biztosít.
Az árnyékoló réteg nagyfrekvenciás vezetőképessége legalább a fázisvezető 10% -a.

Bencze András

Vedd vissza PWM frekit amennyire lehet. Hangosabb lesz a motor, de nagyságrenddel kevesebb lesz a nagyfrekis zavar. A motorkábel árnyékolás mindkét felét kösd be. A motorkábelt tedd minél messzebb a vezérlőtől, azokkal ne vezesd párhuzamosan. Az átlag szűrő csak puder.

z2a2u8wf

Köszönöm mindenkinek.

ANTAL GÁBOR

András ! tudom te a gyakorlatból tudod amit kell : Nálam mindig óriási dilemma az árnyékolás . A régi nómenklatúra szerint egy helyen kell a harisnyát földelni  . A frekiváltóknál emlékem szerin magánál az inverternél . Te azt írod hogy mindkét helyen   és a minap erről igencsak meggyőződtem .
Van egy gyári ISEL maróm egy nagyfrekis motorral . A központkeresőm ( 6 golyós 3 +1 tengelyes "Renishaw ősi szisztéma ) meghibásodott . Nosza kitaláltam hogy elszigetelem a motort a váztól és a tapintót úgy használom hogy az a földre záráskor adja a jelet . Igen ám de a szigetelés nem hozott eredményt mert az árnyékolás a tömszelence alatt le volt földelve  Kiirtottam ...

Aztán elindult a lavina      ,A PC megbolondult ha működött a frekiváltó.. Az épen maradt  árnyékolásra csináltam egy vörösréz bilincset és azt egy kb 10 cm es vastag vezetékkel leföldeltem   ( közben kitaláltam hogy a tapintót  másképp is lehet használni és akkor nem kell a motort elszigetelni ) . A 10 cm es vezetékkel is jöttek a zavarok . Aztán kínomban  lerövidítettem a vezetéket 2 cm re .. No ott megszűnt .  ( Dolgoztam kb 2 órát és minden a régi ....

De az alapkérdés . Régen amikor egy erősítőt akartam zavarmentesíteni ( lehetett az egy nyúlásmérő bélyeget kiszolgáló erősítő is ) akkor az volt a szisztéma hogy az árnyékolást csak egy helyen földeljük  ( elkerülendő a földhurok ) most meg mindkét végén . És a gépkönyvek miért nem ezt javasolják ?

svejk

No de hát az írásod alapján Te "levegőben" hagytad az egész motortestet!!!
Márpedig azt mindenféleképpen földelni kell  és itt esetünkben nem életvédelmi okok miatt.
Valószínű annyi elég lett volna hogy rendesen földeled a motortestet a gép vázához- persze ekkor megint nem működött volna a bemérésed.

Alapjában véve itt a több száz voltos jelek mellett nem számít a brumm, nem úgy mint a mV-os jeleknél.
Illetve nem is nagyon alakul ki hurok hiszen az árnyékolás és belül a Z/S vezeték párhuzamosan fut pár mm-re egymástól.
És épp ezért kell a jó földelés, hogy ne a gépvázon, lin.
 csapágyakon keresztül kelljen áramoknak folynia.

No meg minig úgy kell bekötni az árnyékolást ahogy jó.

A gépkönyvek is össze vissza írnak mindent, már említettem párszor a fémházas Yaskawák anomáliáját.

Itt az esetedben az F7 manuálja is a 46. oldalon a Teminal Connection-nél lazán elintézi, az egyik oldal földelését az árnyékolásnak, de lentebb az 54. oldalon a Cable Installation-nál meg már leköti mindkét végét.

erről a PDF-ről beszélek

svejk

helyesen: ...úgy kell bekötni az árnyékolást hogy jó legyen.

Szalai György

Asziszem, valami ilyesmi van.
A motorkábel egy kondenzátor, egy tápvonal meg egy adóantenna keveréke. Pár tíz megahertz környékén is szépen sugározhat.
Ha az antenna talppontját földeled, akkor lesz is mihez képest sugároznia. De ha a ,,meleg" végét is földeled, akkor megszűnik a feszültség különbség a két vége között, nem sugároz.

Az összes többi kábel a vevő. Ha mindkét végét földeled, akkor egy hurkot képeztél, amiben feszültség indukálódik, áram folyik rajta. Az a közeli védett vezetőkben is feszültséget indukál, ez a zavarjel.
Ha csak az egyik végét földeled, akkor nincs hurok, amiben zavar indukálódhatna.
Sajnos a géptesten keresztül is képződhet földhurok.
Szerintem.

ANTAL GÁBOR

" Az épen maradt árnyékolásra csináltam egy vörösréz bilincset és azt egy kb 10 cm es vastag vezetékkel leföldeltem ( közben kitaláltam hogy a tapintót másképp is lehet használni és akkor nem kell a motort elszigetelni ) "

Tehát leföldeltem ( igazi jó helyre ) csak  egy 10 cm es vezetékkel .  No azt sokallotta ...

RJancsi

Nem nagyon értek a frekiváltókhoz, de az eladó még ennyit se. Fent azt irja, hogy az "output frequency" 50/60 Hz (tehát fix), később, hogy 0-650 Hz.
Fent 1-200 kW a kimenő teljesítmény, lent 2.2 kW. Némi ellentmondást vélek felfedezni...

svejk

Könnyebb dolgom lett volna ha a manualját linkeled be és nem nekem kell kikeresni

Ha erről van szó akkor igen, feltéve ha az esztergádon nem Dalander tekercselésű motor van és lehet deltába (3x200 V-ra kötni.

A manual meg azért kellett, hogy van-e benne fékáramkör, mert anélkül az eszterga üzemelése kínkeserves.

Occsó', kicsi pénz vedd meg és majd számolj be az eredményről.