Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

vjanos

Én is hasonlóan jártam nemrég, csak nyikkant egyet a motor,de nem kezdett forogni.
Nálam a frekiváltó paramétereinek alapállapotba visszaállitása megoldotta.

6rk75uezn

Szia.
Hát sajnos ezen nem igen tudok olyat csinállni,ez egy régebbi váltó amin kis potikkal állitom a lefutást stb,switch ekkel állitok dolgokat és 3db led van amiből esetleg hibákat tudok kiolvasni.
Esetleg teszek fel képet róla.

000000000

Ez felettébb érdekes.
Azért a szemrevételezéses ellenőrzést méréssel is erősítsed meg.
Mérd meg a tekercset ellenállását is, mert találkoztam olyannal mikor vettem nagyfordulatú főorsót, hogy az már bekötés előtt le volt füstölve.
Az eladó állította minden rendbe van, ő nem tesztelte.
Ahol megtekerték simán 400 volttal le is füstölték azonnal.
2-3 másodperc elég neki ilyen esetben.
Egy alap beállítású frekvenciaváltónak meg kell forgatni a motort ha az belefér a teljesítmény határai közé.
Kivétel ha szinkron motor volt előtte rajta vagy vice versa.
Amit linkeltél leírást semmi nem derül ki magáról az eszközről.
Egy normális leírás minimum tartalmazza a programozást és ezeknek a paramétereit is. (egy ilyen kb 40-60oldal)

000000000

Most látom akkor ez valami őskövület lehet.
Annál tényleg a paraméterezés mint olyan felejtős.

6rk75uezn

Igen,igy is mondhatjuk hogy ez egy őskövület. :(
Csak a fúrót hajtanám róla,arra tökéletes lenne ha menne.

000000000

Amúgy tesztelted a motort, mérted is ?
230 voltról kondenzátorral indul ?

6rk75uezn

Nem néztem kondival 230 ról.
Megnézhetem.
Mérhetek ellenállást,mindjárt meg is teszem,de szerintem nem a motorral lesz gond.

000000000

"Ha kizártál minden lehetségest, bármennyire valószínűtlen, ami maradt az az igazság. "

6rk75uezn

Megvan a megoldás.
Az első potim a V/F karakterisztika,ha ezen visszább veszek akkor indul.
Ezt ugye nem mindegyik motornál kell megtenni,igy arra jutok hogy más más motor máshogy lehet megtekerve,vastagabb huzallal vagy ilyesmi.

000000000

Na igen ezért jó ha kicsit okosabb a frekvenciaváltó és azért megközelítőleg elárulja mégis mi a problémája.
Egy a lényeg akkor működik.

6rk75uezn

Egy kis segitségre lenne szükségem.
Mlyik 3 pontra kell kötnöm a potit?és melyik kell a középsőre és melyik kell a két szélére?
Potinál csak az a fontos hogy 10kohm os legyen igaz?
Köszönöm a segitséget.

nonopapa

Szia.
10 és 5 a poti két vége,2 a közepe.Igen a 10K-s jó.

6rk75uezn

Köszi szépen.
Sajnos olyan freki váltót vettem most aminél ha külső kapcsolóval inditok akkor nem enged a beépitett potival állitani,igy ki kell vezetnem egy potit.
A fúrógépem melett lesz a váltó,igy kapcsolgathatnám arról is de az sem megoldás mert akkor meg forgásirányt nem tudok váltani a saját kezelőfelületéről.
Köszi mégegyszer.

Szalai György

Azt írja, hogy:
A poti 1k Ohm ellenállású és 2W teljesítményű, lineáris jelleggörbéjű, több fordulatú típus.
(A 2 kapocs bemenet belső ellenállása 10k Ohm. Ettől kell egy nagyságrenddel kisebbnek lennie. Szerintem a 2,2k Ohm is megteszi, megy még a 4,7k Ohm is.)

5 kapocs a poti egyik vége. (Ez a test pont.)
10 kapocs a poti másik vége. (Az 5 kapocshoz képest +5V DC feszültség.)
2 kapocs a poti közepe, csúszkája. (Ezt állítod a potival 0-5V DC között.)

6rk75uezn

Köszi szépen György.
Akkor veszek egy 5k Ohm-ost,meg egy 10 eset,valamelyik majd jó lesz.