Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

d46hvfrdr

Helló!

Természetesen a Clr menüponttal kezdtem.
A bekapcsolás után (RUN) OC1-et ír ki. Frekvenciát nyomógombokkal állítom,  és elvileg a mode gombbal érem el a frekvencia beállítási lehetőséget.
Viszont ahogy néztem a menüből 24-es ponttól rögtön átugrik a 75-ösre, a közötte lévők így nem elérhetők.

svejk

OC1=overcurrent, azaz túláram és a hibajelzőrelé kattanását hallod.

Belső vagy külső zárlat esetleg nagyon elcseszett paraméterezés, frekvenciában és/vagy feszültségben nem hozzáillő motor

Révész Richárd

Manual szerint a gyorításkor nagy az áram.
Valószínü nagyon kicsi idő van beállítva.

d46hvfrdr

Akkor ez hibás lesz, mert motor rákötése nélkül is ugyan ezt írja ki... Ha villanymotort teszek rá, semmi nem történik, meg se nyikkan, még csak zizzenés sincs.

d46hvfrdr

Sajnos mint ahogy Svejknek is írtam, úgy néz ki hibás a ketyere... Amúgy gyorsulás és lassítási értékek 5mp-re vannak beállítva. A motor pedig meg se zizzen.

svejk

Ha motor nélkül is túláramot érzékel, akkor 98%-ban IGBT híd zárlat.

y5v6tthdk

Szia! Csak egy ötlet: Pár hozzászólással ezelőtt beszélgettünk RJancsival egy Commander frekiváltóról, az is hasonlót produkált. Amikor megjött, motor nélkül próbáltam. Run-ra azonnal, túláram hibaüzenettel leállt. Azután jött egy 250w-os motor, meg se moccant, csak a hibaüzenet. Rákötöttem a marógép motorjára, azt felpörgette kb 1 másodperc múlva túláram... Akkor jött az Autotune. Azóta hiba nélkül megy. Lehet,hogy ez csak egyedi eset volt, de egy próbát megér.

TROMF22

Ez bénázásnak is tekinthető de talán inkább idevaló:

Adva egy YASKAWA  VS mini J7, ami eredetileg  3 fázis 200-230V betáplálásra készült.
Egy fázis, 230 V hálózatra kötöttem.
A paramétereket  beállítottam, szépen hajt egy teljesítményének megfelelő kis háromfázisú motort. Természetesen deltába kötve.

Az ismerkedés fázisában vagyunk, gyakorlatilag mindent paraméter változtatást lekövet, amit a manuálban leírtak szerint, - ésszerű határon belül - egyáltalán érdemes változtatni.

Egy dolgot nem tudtam még kicsalni belőle: a kimeneti áram kijelzést.
A kijelző mutatja az állapotjelző léptetésével kiválasztott aktuális adatot, de a kimeneti áram IOUT, folyamatosan 0,0 értéken marad, pedig a motor forog.
A tengelyre egy kis ,,facsipsszel" még terhelést is adtam.

Ha átlépek a futás közbeni paraméter kijelzőre (MNTR), azon az U01, U02, U04, U05 stb. mutatja az éppen aktuális frekvencia vagy feszültség értékeket,  de az U03 alatt a kimenetei áramnak 0,0 szerepel.

Mi lehet a gondja? Megsértődött az egyfázisú betápra?

pbalazs

Nekem is van ilyen, de úgy emlékszem, működött az áram kijelzés egy fázisról.

TROMF22

Köszönöm. Ez is egy tapasztalat.
Csak azért volt gyanús, mert van egy 400W-os, és egy 750W-os és mindkettő ezt produkálja, két különböző motornál is.

pbalazs

Rég volt már, lehet, hogy tévedek.
Vidéken van a cucc, a hétvégén, vagy a jövő hét végén ki tudom próbálni.
Addig ne dobd ki :)

TROMF22

Az nagyon jó lesz, legalább lesz összehasonlítási alap.
Kidobásról szó nincs!
Már elég régen megvannak, de most került rájuk sor.
Nekem új ez a téma, és azt tapasztaltam, hogy kezdőnek ez egy jó választás, logikus, jól követhető a programozása.

Ettől függetlenül simán lehet, hogy valamit még elnéztem.
A motor is pici, 80 wattos, de azért valami kimenőáramot csak kellene mutatni a J7-esnek.

designr

Én hajtok ilyenből egy 1.5kw-osat.Az szépen kijelzi az áramot.De volt egy 100w-os azt eladtam egy 90w motorral..ha nagyon lefogtam ugrott csak be valami a kijelzőn..Szerintem semmi para..

Sz.József

Mivel ilyen frekiváltóhoz még nem volt szerencsém, ezért csak egy tipp...
""A motor is pici, 80 wattos, de azért valami kimenőáramot csak kellene mutatni a J7-esnek.""
Olyan beállítás nem lehetséges rajta, hogy az áramot milyen felbontásba jelezze ki?
Egész amper vagy tized amper, ilyenre gondolok...
Ha tized amperekkel nem "foglalkozik", akkor még el nem éri az 1A-t addig nem jelez ki semmit...
Persze, mondom, ez csak tipp...

TROMF22

Válaszom, Józsefnek is:
Bizonyára itt keresendő a jelenség oka, mert minden egyéb működés, kijelzés rendben lévő.
A motor valóban picurka (egy gépsatuba fogva az íróasztalomon próbálgatom), a névleges árama 0,9A.
Ez a paramétereknél 0,1 amperenként állítható.
Külön a kijelzés felbontásának nem találtam állíthatóságát.
Valószínű, hogy a kis facsipeszes lefogásom nem produkált olyan terhelést, ami elérte volna az ingerküszöbét.
Végül is örülök, hogy első próbálkozásra gond nélkül működésre bírtam.