Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Nem csak a szűrőkör Y osztályú kondenzátorain folyó áramok verik le a Fi relét.
A frekiváltó egyéb bajokat is okoz, amik szintén hatással vannak a Fi relé működésére.
Ezért nem hoz jó eredményt a szűrőkör átépítése a Fi relé előtti szakaszra.
Ilyen felhasználásra készült Fi relét kell használni.
És figyelembe venni a hálózatban esetleg előtte lévő többi Fi relét is.

PSoft

Igen, jó hogy leírtad az utolsó mondatot is.

Fölösleges pénzkidobás(pld.a Moellernél maradva)az "U" sorozat beépítése a frekiváltó elé, ha valahol előtte a hálózaton, már van egy "kommersz" ÁVK is beépítve.
Vélt, vagy valós hibaáram kialakulása esetén, az fog megszólalni, nem az "U" típusú.

Szalai György

Ha tehetem, az utolsó mondatot mindig leírom.
Akkor is, ha az az első. [#vigyor2]

ANTAL GÁBOR

Gyuri írod: " A frekiváltó egyéb bajokat is okoz, amik szintén hatással vannak a Fi relé működésére. ".    Örülnék ha kifejtenéd .... Az utolsó mondat az triviális de ilyen veszély nem fenyeget . Az én relém lenne az első a laborban (  a labort bérlik  és a bérbeadó nem törődik a dolgokkal, a profitra megy , a bérlő meg azt szajkózza hogy ő infrastrukturával veszi bérbe a helységet  és nem invesztál )

Szalai György

Valami ilyesmi.
Ha a Fi relé vasmagjában a rajta átfűzött primer vezetékekben folyó áramok által indukált mágneses fluxusok eredője zéró, akkor a szekunder tekercsében indukálódott feszültség is zéró.
Ekkor egyensúlyi állapot van, a Fi relé nem kapcsol le.
Ha az egyensúlyi állapot borul, akkor a vasmagban kialakuló fluxus feszültséget indukál a szekunder tekercsben, ami működésbe hozza a kioldó mechanizmust.

De mi van, ha a terhelőáramok eredője, normál üzemi állapotban sem minden időpillanatban zéró?
Sajnos akkor ez az aszimmetria, nem várt lekapcsolást eredményez, hibátlan működés esetén is.
A frekvenciaváltó ezt okozza.
A fázisfeszültségeket egyen irányítja, kondenzátorokban tárolja az energiát, majd neki tetsző pillanatokban, lökő hullámok és tüskék formájában visszatáplálja.
Nem törődik vele, hogy a fázisáramok eredője nulla-e, vagy éppen nem.
És ez neki normál üzemi állapot.

ANTAL GÁBOR

A motor generátoros üzemben valóban visszatáplál de az a kondi feszültségét emeli . A graetzen keresztül abból jelentős áram nem képes a hálózat felé visszafolyni . ( a diódás közbenső egyenáramú kör nem váltóirányító )  És akkor ott van az EMI filter ami tovább csillapít . El sem bírom képzelni hogy egy már működő frekvenciaváltó leverje a Fi relét. Azzal sokszor találkoztam hogy az induláskor leveri de annak az oka pont a Y ba kötött és földelt konditelep az EMI szűrőben . Szerintem a lekapcsolás oka a bekapcsolási tranziens  ( bekapcsoláskor a kondikat nem lehet kapacitív ellenállásoknak tekinteni csak néhány periódus eltelte után )  
  Itthon adódó alkalommal   ki fogom próbálni hogy a Y kondikat felveszem a földről és a fi relé után kötött frekiváltót elindítom majd 1 perc múlva a kondikat leföldelem ....

svejk

Igen általában induláskor old le, da ha túl magas a frekiválóban beállított PWM freki akkor üzem közben is gubanc lehet, a tekercskapacitások miatt.
Volt, hogy 4 kHz-en nem oldott le, de 8 kHz-en már igen.
Jobb frekiváltóknál egy jumperral vagy egy egyszerű lemezke eltávolításával kiiktatható a szűrő föld felőli vége. (pl. Danfoss)

De a legbiztosabb az említett, frekiváltókhoz való fi relé.
Én már kétszer is összekaptam  TMK-s villanyszerelőkkel, nem akarték megérteni a problémát, míg a pontos típust be nem diktáltam nekik. Megvették aztán mindenki lenyugodott.
Kb. duplája az ára a normálénak.

KoLa

A Lenze miatt én meg kiiktattam a FI relét!

Bencze András

Gábor! Annó mondtam, hogy normális frekvenciaváltónál 1 db csavar kicsavarásával az egész fi ügy megoldódik. Mezei fi-t sem veri le. De az EMC szűrő hatásossága valószínű=0.Nem tudom, de első ráérzésre. Választani kell vagy EMC, vagy életvédelem. Egyébként 2,5 kV-al kell próbálni a test és egyéb pontokat. Tehát a frekiváltó szerintem ilyen szempontból egy biztos dolog.  
Más: átlagos alkalmazásnál 0-100 Hz a PWM sebességet amennyire lehet le kell venni. Kisebb freki kevesebb zavar. Igaz hangosabb a motor, de a forgácsolás hangja úgyis elnyomja.  

ANTAL GÁBOR

Most értem vissza Pestről.  
Beszámolnék : A tegnapi ( Psoft féle ) link segített. Ugyan már nem volt időm a javasolt Möller  ÉV relét megvenni de a doksi tanulmányozása után megállapítottam hogy a javasolt tipusok hibaárama 100 ill 300mA .  Ma egy 100mA es kommersz ÉV relét építettem be és semmit nem bütyköltem az EMI filternél . (ABB  ACS300  frekiváltó )   Szépen megy a dolog ... A PWM  et levettem 4 kHz re a tanácsoknak megfelelően . Volt nálam 30mA es relé de azt nem próbáltam és az ugyancsak nálam lévő 300mA est nem kellett elővennem

Szalai György

Akkor sem oldana le, ha be sem kötötted volna.
De elismerem, a leold-nemold kérdés ezennel megoldva.
És most, hogy be van kötve a relé, már elévülhetetlenül felelőse is van.
Ebből jön a következő kérdés. Ez most eleget tesz az érvényben lévő szabványi ajánlásoknak és helyi előírásoknak?
Vállalható a felelősség?
(Nem mintha közöm lenne hozzá, csak kíváncsi vagyok a véleményedre.)

svejk

Jól beszélsz, havonta ellenőrizni, dokumentálni, brrr.... adott esetben csak gondot okoz. :)

ANTAL GÁBOR

Amit akartam elértem .. Igen havonta ellenőrizni dokumentálni  .  Sőt ha a megijesztett mostani laborfőnök akarja, akkor akár heti  gyakorisággal is próbálhatnak

Vettek tőlem egy eszközt amit működtetnek ( 3307 ben utaltam a helyi állapotokra )   Én mások trehánysága miatt nem akarok szorult helyzetbe kerülni . Én építettem egy komoly gépet amit ők helyeznek üzembe ( már ha ezt formailag megcsinálják ) Az átvett gépkönyvben a működtetés első pontja pont az ÉV relé ( k ) -mert a 230 as egységen is van egy 30 mA es egység - rendszeres ellenőrzése ) . 3 évvel ezelött szállítottam egy hasonló egységet  de ott  ők vettek frekiváltót és kötötték be a motort  A 230 V os egységben szabályos védelem ( szakaszkapcsoló ÉV relé ,kismegszakító ,és minden egység üvegcsöves biztosítékkal való védelme )  Egy hete rákérdeztem hogy milyen gyakorisággal próbálják le az ÉV relét  ? A válasz az volt hogy miféle relét ?    Hát erre rágtam be  ( az akkor átadott gépkönyvben minden kristálytisztán leírva , aláírással dokumentálva hogy a g. könyvet átvették , szóban elmagyarázva de az a dolgozó aki akkor kezelte a gépet az már messze jár... A mérnökök meg a profitot hajszolják  

m0cpb8m3

Uraim. Hálás lennék ha tudnátok segíteni. Mitől lehet az, hogy a frekiváltó külső potmétere (a sajátjával is ezt csinálja) már félállásban felfuttatja max sebességre a motort, így aztán a további tekerésre már nem szabályoz semmit csak fut a maximumon. Ez egy kínai frekiváltó. Többet szereltem már be, de soha nem volt ilyen gond vele. Előre is köszönöm.

Sz.József

0-10V kell a bemenetre?
Ha igen, akkor már fél állásban eléri a 10V-ot?
A poti hány voltot kap?
Én elsőre ilyeneket ellenőriznék...