Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

simarex

Minek a dahlander nek a másik fordulata, hiszen a frekiváltó átfogja az egész tartományt.

designr

Szerintem nincs különbség teljesítményben hogy a meghajtó frekvenciaváltó 1 vagy 3 fázisú betáppal üzemel-e.
Ellenben kétfordulatú motorhoz 380 betápú frekiváltó kell ha jól tudom..mivel csillagban kötött a motor..de majd kijavítanak..

designr

Szóval ugy értem hogy a dahlander motor egyik sebességét tudod csak kihasználni..

Istvan0728

Köszönöm! Írtam.

jani300

Üdv !
Azért írtam hogy egyfázisról kisebb a teljesítmény , mert nem lehet csak úgy egyszerűen átkötni mint egy sima asszinkron motort . Bele kellene nyúlni a tekercsek átkötésébe . De az impregnálás miatt azért ez eléggé kockázatos dolog még kellő tudás birtokában is . Én nem szedném szét a tekercsfejet .
Nem a frekiváltó miatt mondom hogy kisebb lesz a teljesítmény egyfázisról , hanem azért mert nem lesz meg a 400 volt .
A feszültség csökkenéssel még nem is egyenes arányban csökken a teljesítmény .

Istvan0728

Urak!

Megint egy láma kérdés...
Ha van 1 fázis 230V 25A bemeneti lehetőségem (sima háztartási konnektor)akkor arra hogyan lehet 3 fázisú 230 V bemenetű frekvenciaváltót rákötni?[#ijedt]

designr

Ezeket a frekvenciaváltókat olyan helyeken használják ahol az ipari áram 3×230V
Az élelmes hobbisták itthon is hajtják őket..az egy fázisodat egyszerűen bekötöd a bemeneti fázisok közül 2-őbe.
ha nincs fázisfigyelése..akkor szépen fog menni,de a terhelhetősége.. és esetleg az élettartama nem biztos hogy lessz annyi mintha eredeti üzemmódban 3 fázisról használnád.
Az egyenirányító jobban ki lessz terhelve..
Én is használok igy 1,5Kw-ost ugyanilyen motorral..még semmi baja.
Azért természetesen az eredeti egyfázisos bemenetű egészségesebb.
Ezek az amcsi frekiváltók olcsóbbak is ,,talán épp ezért..

designr

A fázist és nullát a háromfázisú bemenet bármely két helyére..

ANTAL GÁBOR

István !  már korábban is akartam írni : a frekiváltó első fokozata az un " közbenső egyenáramú kör "  ez valójában egy egyenirányító és egy pufferkondi ( és még néhány védelmi eszköz )  )  . A  
3 f frekiváltóban természetesen egy 3 fázisú Graetz egyenirányítót használnak . Természetesen a 3 fázisú graetz az elmegy 1 f ről is .( csak a konditelepet ritkábban töltjük ezért hullámosabb lesz a feszültség. A kondi terheletlenül a tápfesz csúcsára fog feltöltődni   ez 230 V esetén kb 320 V  400 V esetén kb 560 V.  A frekiváltó teljesítmény félvezetői ebből " gazdálkodnak " és előállítják a 3 f feszültséget .
( energiaátviteli trafó nincs a frekiváltóban ) Azért kell a motort deltába kötni 1 f betáplálás esetén mert a 320 V ból  az eszköz csak kisebbet ( max 255V ot ) tud előállítani Természetesen a 400 V os betáp esetén maradhat a motor csillagban mert az 560 V ból kitelik a 400 V  ( sőt még több is )  .  A lényeg hogy frekiváltó  első fokozata egy nagy kapacitású energiatároló kondi .  Ebből az is következik hogy a bemeneten hiába cserél fázissorrendet a gyakorlatlan villanyszerelő , a motor forgásiránya az nem fog megváltozni .  ( a DC busz polaritása nem fog megváltozni  

A motor induktív ellenállása a frekvencia függvénye ezért kis frekin kicsi az induktív ellenállás vagyis nagy áram akar folyni . Ezt úgy akadályozzák meg hogy egy PWM mel csökkentett feszültséget kapcsolnak a motorra . Igy elég nagy tartományban állandó lesz a motor árama . Állandó áram esetén kb állandó a motor nyomatéka . Ezzel automatikusan a kezünkbe került egy lágy indító is hiszen az induláskor nagyon kicsi feszültséget kap a motor ( elmarad a direkt indítású motorok szokásos indítási árama ami nagyon megrántja a hálózatot )
Kis frekin kicsi lesz a motor szögsebessége , amit ha megszorozunk a nyomatékkal akkor megkapjuk a tengelyteljesítményt , tehát a motor teljesítménye csökkenő frekin arányosan kisebb lesz . Egy 1.5 Kw os motor 25 Hz en csak 750 W os lesz .  

És még oldalakat lehetne írni accelerációról, decelerációról, szlip kompenzációról vektoros vezérlésről , generátoros üzemről stb de az már a " haladóknak " kategória

designr

Gábor leirta a lényeget...még egy érdekesség.
tehát a frekvenciaváltó egyenirányítással kezdődik..itt debrecenben egy uriember egy kis indiai autót,egy Axiamot átalakított ugy hogy telepakolta akksival..és ezt a 380v körüli egyenáramot egy yaskawa V1000-esre küldte..
a frekiváltónak dc-t is adhatsz..gázpedált átalakította..és egy 4kw körüli IMI motorral szerelte át a kis autót..Van is rólla egy videó,ahogy a városban cirkál..Kb 50km/órát tudott..

Istvan0728

Hálásan köszönöm az okosításokat!

iv43r83d

Szép napot mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni a hozzá értőktől,egy sima 380V 1500W-os motorhoz ami egy kis eszterga főorsóját hajtaná milyen frekvenciaváltót érdemes használni,és milyen beállításokkal hogy ne menjen tönkre a motor ha kis fordulaton is használom.
Vagy ezzel kapcsolatban egy hozzáértővel telefonon beszélni.Segítségeket előre is köszönöm.Üdv Csaba!

vjanos

CNC maró mozgó hídjára mennyire egészséges gondolat frekiváltót szerelni?
Egyrészt a mozgás, vibráció szempontjából, másrészt így a hozzá vezető 230V-os kábel egy darabon a léptetők árnyékolt vezetékei mellett menne...

PSoft

Semmivel sem "egészségtelenebb", mint pld. mozgó hídra CO2 lézercsövet tenni.
Ott is van mozgás, vibráció, villany is(25-30kV), árnyékolt léptecskábel is, meg még a cső hűtővize is ott fut oda/vissza az energialáncban.:)

vjanos

Jogos felvetés... köszi! :)