Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

gaben

Estét,

Lenze 8200 Vector frekiváltót csak kapcsoló kontaktussal lehet vezérelni?
Ha jól rémlik az Omron masinákban ki lehetett választani, hogy nyomógomb vagy kapcsoló?

Jó hát nem egy nagy probléma, holnap veszek egy kapcsolót bele (otthonra tesztelni jó lesz) és kiveszem a start-stop nyomógombot. Jó lesz a következő szériába.

000000000

Tisztelt hozzáértők!
Segítséget szeretnék kérni.
Szükségem van egy olyan frekvenciaváltóra, mely képes 220 voltos feszültségből, 3x42V 200 Hz előállítására egy 600 Watt teljesítményű motor számára.
Sajnos ezen a területen a tudásom hiányos. Nem tudom, hogy a frekvenciaváltó egyáltalán képes e a feszültséget transzformálni. Egyébént soha sem kell majd a paraméterek álitgatásával bajlódni, mert egy betonvibrátorról van szó.
Előre is köszönöm a segítséget.

svejk

Elvileg lehetséges, de egyrészt túl nagy frekiváltó kellene a 8-10 A árramerősség miatt, illetve érintésvédelmileg hagy kivánnivalókat maga után a dolog.
Ha az eredeti generátora nem javítható, akkor kell keresni olyan elktromérnököt/műszerészt aki legyárt neked egy minden igényt kielégítő átalakítót.

000000000

Létezik ilyen gyáriban is, csak szerintem ide drága neked, http://www.turbosol.hu/hu-combi-1000m-frekvencia-atalakito-es-tuvibrator.html" TARGET=_fnew>110 ezer + ÁFÁ-ért láttam.

hostya

Lehet hogy buta kérdés, de megkockáztatom.. nekem is hasonló gondom van.. :)

Frekiváltóval meg lehet "hajtani" 3f-ú trafót?

Pl. a következő összeállításban:

1f 230V>[frekiváltó]>3x230V > [3x230V/3x42V trafó]> [3x42V motor]  

Ez az összeállítás működik? (működhet..?)

000000000

Minek trafó, mikor van helyből 230V - 3X42V frekiváltó?
Csak kérdem.

hostya

A válasz: lentebb a #3215-ben.

"... egyrészt túl nagy frekiváltó kellene a 8-10 A árramerősség miatt, illetve érintésvédelmileg hagy kivánnivalókat maga után a dolog. "

svejk

Megmondom őszintén már vagy 8-10 éve ki akarom próbálni. Mindig elmarad...
A régiekkel szerintem működik, azokat agyon sem lehet ütni. az újabbak valószínű finnyássabbak.

000000000

Némelyik frekiváltón beállítható a kimeneti feszültség. Persze nem biztos, hogy 42V ig lelehet vinni. A galvanikus leválasztás viszont nem megoldott. A te esetedben ez pedig igen fontos.

Bencze András

Mukodik kipróbáltam, van ahol használják. 0 legyen a rámpa. A trafó szépen "megszinuszosítja" a feszt is. DE megfelelő trafó kell amelyiknek jó a szigetelése. Javasolt 230 betáp esetén is a 3x400 V pimer.

svejk

Talán még a rampa meredeksége sem fontos, sőt nem ránt nagyot a trafó.
Ha helyesen van beállítva az U/f karakterisztika akkor talán nem lehet gond.
Persze ide a vektoros üzemmód nem jó.

ANTAL GÁBOR

Egyszer egy Skoda  generátorral játszottam ( körmöspólusú szinkrongenerátor )    Motorként használtam állandó gerjesztéssel . Egy frekiváltó egy 3 f trafóra dolgozott. A szekunderre volt kötve a generátor állórész tekercse . Szépen fel tudtam vele pörgetni a
 " szinkronmotort "  Természetesen ha túlterheltem akkor leállt ( de  nem égettem le )  

Bencze András

A nagyon alacsony freki rántja meg igazán. Mit csinál 1 trafó ha DC-t kap? Átlagos frekiváltón a 0 rámpa kb. 0,1s felfutású, ami pont jó a trafónak is.

jani300

Ha már trafóztok ...
Vettem egy 3000 VA es invertert .
2x 24 voltos akupak ról működött .
Végül is nem csinál semmit még töltőáramot sem ad , de ez nem is érdekel már .
Kettő sima lemezelt magos trafója van .
Gondoltam jó lesz kettő 1500 VA es 24 voltos trafónak . Hát max 17 voltot ad ki , de akkor már rendesem muzsikál , túl van gerjesztve .
Ugytűnik ügy volt bekötve hogy a 17 voltos oldalak sorba , a 230 as rész párhuzam ba működött . (kétutas egyenirányítóként tölthetett .) A 230 as oldal szerencsére több megcsapolású így lehet használni hálózati trafónak . Az lenne a kérdésem hogy ezek a trafók légréssel készülhetnek e vagy nem .
Használnám azért trafónak , talán még CO hegesztőnek is elmenne , sorban a két szekunder 20- 34 voltot adhat fokozatokban .
3000RM12U  a típusa

Istvan0728

Üdvözletem az Uraknak!

Szeretném a segítségeteket kérni, tervezem egy kis barkács műhely összehozását és egy esztergagép beszerzését is. Egyenlőre az adottságok: 1 fázis 230V 25A, a bővítés sajnos 3 fázisra nagyon nehezen megoldható a környékünkön lévő hálózat miatt.  
Már ajánlották megoldásként, hogy használjak, vegyek frekvenciaváltót, invertert de senki nem tudta megmondani, hogy pontosan milyen lenne a számomra a megfelelő?  
A szóba kerülő esztergák motorjai 3 fázisúak és 2,2 kW és max. 5,5 kW közötti teljesítményűek.

Mit tanácsolnátok nekem, mint elektromos téren teljesen analfabétának?