Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Ez az alacsonyabb fordulaton megjelenő lüktetés engem is zavar. Sajnos tapasztalat híján nem tudom eldönteni hogy ez rendben levő, vagy hibás a váltó pl kiszáradt a puffer kondi, vagy csak hibásan paramétereztem fel. Ha valakinek van ez irányú tapasztalata az ne titkolja!

gaben

Imre, szerintem ezek a frekiváltók ilyenek. Szivattyút meghajtani biztos tökéletesen megfelelnek, de precízebb felhasználásra nem alkalmasak.
Nekem mondjuk ez az első olyan frekiváltó, ami ezt csinálja. Eddig még egyik típusnál sem tapasztaltam ilyen lüktető járást.  
Bármekkora frekvenciatartományban is ugyanolyan egyenletesen járnak a meghajtott motorok. De ez valami förtelmes egy okádék rossz. [#mf1]

remrendes

Hat, tapasztalatnak nem mondanam, de en sokszor 5Hz-en jaratok motort. Kinai frekivaltoval, nem luktet. 75-160kW kozottiek a motorok.

Csuhás

Nekem is csak egy váltó csinálja, pedig használok néhányat. Van amelyik pár hz-en még tűrhető nyomatékot is ad. Ami az esztergán van az pedig 20hz-en már rángatja a gépet úgy hogy első pillanatban már kitöredezett fogú fogaskereket láttam magam előtt.

Szalai György

Valószínűleg az sem teljesen mindegy, hogy mekkora tehetetlenségű maga a motor és a hajtott rendszer.
Nagy lendtömeg kiátlagolhatná az elektromos meghajtás szüneteit.

Barkács fúráshoz nem kell folyamatosan állítható fordulatszám, elég a fokozatonként kapcsolható is.
pl. az R5 Renard sort megközelítően. Már az R10 sor is túlzás szerintem.

Fúrógépen nincs az a frekiváltó, amelyik akár csak ki tudná váltani a mechanikus áttételt.
Nem hogy még jobb is lenne annál.

Bencze András

Urak!
Az esetleg nem fordult meg fejetekben, hogy a kis fordulaton jelentkező rángatást a hw hibája okozza. Tipikusan mikor az egyik fázis féloldalas. Az áram asszimetria lakatfogóval is látható.

Csuhás

Tapasztalatból mondod hogy lehet olyan hiba ami nagyobb frekin egyáltalán nem érződik? Holnap ránézek szkóppal, egyelőre csak feszültséget nézve, de ha bármi gyanús hazahozok egy árammérő fejet és megszkópolom azzal is.

svejk

Yaskawa (samsung, moscon) G5-nél típushiba, optocserével megjavul.

Csuhás

Látok ilyenkor valamit a kimenőjelen? Jitter, meredekség? Vagy ez csak az áramjelben látszik?
Vagy bele kell mérni a az igbt meghajtó jeleibe?
Kezdetek bolhát tenni a fülembe, mert csak egy frekiváltóm csinálja ezt ( egy ősöreg Blemo er2 )
Eddig inkább paraméterezési hibára gondoltam.

svejk

Legegyszerűbb a 3 db 15-25 W-os izzó a kimenetek fázisösszehasonlítására.

Én még csak G5-ösöknél találkoztam ilyen hibával, illetve egy komolyabb szintén yaskawa AC szervoban, melyben hasonló PCxxxmostnem tudomfejből IGBT meghajtó a ludas.

De volt már más régi frekiváltóm amelyik 4-5 Hz alatt darabosan ment, annál nem találtam ilyesmi jellegű hardwer hibát.

Csuhás

A gép hangján már 30Hz körül megjelenik egy kis remegés. Egy picit verődnek a fogaskerekek. Holnap rámérek hátha bontás nélkül is látszik valami.

ANTAL GÁBOR

Gyakorlati tanácsot várok : holnap kiegészítenék egy  vizes laborban  alkalmazott frekiváltó vill motor együttest egy FI relével  
.  ( P = 5.5kW )  
Mit tanácsoltok ha a bemeneti EMI szűrő kondiai leverik a relét ?  
1. A csillagba kötött kondik közös pontját  vegyem föl a földről ?
2. Irtsam ki a kondikat ? ( szigorúan csak a földelteket )
3. Használjak érzéketlenebb ( 100mA , 300mA ) es FI relét ?

Bencze Andrást már nyaggattam de mások ( a gyakorlati tapasztalattal rendelkező kollégák ) tanácsát is szívesen figyelembe venném ...

Révész Richárd

Van direkt frekiváltóhoz gyártott FI relé.
Nem olcsó, de legalább stabilan működik.

PSoft

Gyakorlati tapasztalatok alapján, én is a frekiváltós alkalmazásokra fejlesztett ÁVK-t javasolnám/használnám.

Pld. a Moeller PFIM-U sorozatának valamelyikét.

http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwjbzfLdx4vOAhXBGCwKHYYoABIQFggaMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.uni-obuda.hu%2Fusers%2Fmolnarka%2FSzakmernoki%2FJegyzetek%2FEpuletvillamossag%2F%25C1RAM-V%25C9D%25D5KAPCSSOL%25D3K.PDF&usg=AFQjCNEpnybyWhgebk_QnOpbv4ZrtJhssg&bvm=bv.127984354,d.bGs" TARGET=_fnew>.pdf 6. oldal • Különleges áram-védõkapcsolók – frekvenciaváltós felhasználásokhoz.

PSoft