Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Én azt, hogy a három fázis bevezetését nem pótolja egy frekvenciaváltó, mert nagyon nem egyenértékűek.
A jelenleg rendelkezésedre álló teljesítményed összesen kb. 5,5kW, tehát ebből kell gazdálkodnod, úgy, hogy még a háztartásnak is jusson elég.
A frekvenciaváltó nem tud a motor számára szükséges 3x400V feszültséget előállítani a 230V feszültségből, ezért a motorra a szükségesnél kevesebb feszültség jut, ami nagy teljesítmény csökkenést eredményez. Az erő nem jön elő.
Egy megoldás lehet még a frekiváltóról járatott motor cseréje vagy áttekercseltetés 3x230V-ra, az megoldja a nyomaték problémát, de a kisautomata áramhatára limitálni fog.
Vannak fórumtársak, akik így hobbyesztergálnak, meg tudják mondani mire elég ez a módszer.
Nekem játszani elég az egyfázisú motoros kiseszterga is, amihez nem kell frekiváltó.
Lehet, hogy nyugdíjas bütyköléshez neked is elég lenne?

Csuhás

No várj csak! Nem kell áttekercselni a motort, hanem egyszerűen csillag helyett deltába kötni.
Ez estben szvsz 2.2kw-ig jól megy a gép, jobb lesz mint igazi 3 fázisról. ( Egyetlen kivétel a dahlander motor ami megbontás nélkül nem köthető deltába, ilyen gép pl az e1n )

Istvan0728

Hát azért a játéknál egy kicsit nagyobbak az igényeim. Szeretem ha valamit megcsinálok, akkor az meg van csinálva.

Istvan0728

Eddig amit sekélyes tudásommal a témában összeraktam a kapott tanácsok alapján:

1.Eszterga üzemeltetésére legjobb a három fázis és minimum a 3x16A, de több még jobb.
2. Frekvenciaváltó-inverter input: 230V 50Hz 25A - 32A,így a rendelkezésre álló teljesítmény 5,75kW - 7,36 kW összesen minden fogyasztóhoz. Output: 3x230V a motort át kell kötni deltába, lágy indító és fordulatszám állítási lehetőség adott vagy jó ha van. Teljesítmény veszteség lesz kb. egyharmad.

Ami még mindig nem tiszta, ha egy három fázisú motor adattábláján az van, hogy 2,2 kW vagy pl.:5,5kW akkor és egy fázisról frekvenciaváltóval akarjuk üzemeltetni, akkor fázisonként kell hogy ez a teljesítmény meg legyen vagy összeadódik?

(lehet, hogy rosszul kérdezek, de egy kezdő laikustól... bocsi)

[#csodalk][#csodalk][#csodalk][#csodalk]

ANTAL GÁBOR

A nyugdíjasok korán kelnek ...: Ha nehezen tudják bevinni hozzád a 3 fázist akkor frekiváltó kell ( deltába kötött motorral ). Ha 2.2 kw os a motor ( ez természetesen a tengelyen leadott teljesítmény ) akkor a veszteségek figyelembevételével természetesen nagyobb ( de nem sokkal ! ) nagyobb teljesítményt fog az 1f hálózatból fölvenni . A nagyobb baj az hogy az  1f kommersz frekiváltók  
választéka a 2.2kW nál megáll   ( van azért nagyobb de azt már csak kevesen gyártják)  A kérdés az hogy mekkora esztergában gondolkozol ? Egyáltalán szükséged lesz akkora teljesítményre?  Gondolom nem akarsz sugárirányban 6 mm es fogással őrült előtolással esztergálni . Ami fogyaszt az a telibe fúrás ( de van 60 as fúród ?? ) .. Szóval az eszterga oldalról kell közelíteni és jól meg kell fontolni a kompromisszumokat Valószínű egy 2.2 -3 kw os motor , a hozzá való 1f frekiváltó és egy erős 1f hálózat az elég lesz . ( de esztergálás alatt ne akarj hegeszteni !! )  

Istvan0728

Nálam már ez későinek számít.

E2N,E400,Ean750,EMU200, Dávid, ha jól tudom ezek közül a csúcs 5,5 kW. Nem akarok kínait vagy annak a klónját, amit rögtön szerelni kell az üzembe helyezéshez!

Egyenlőre ezt találtam, ami szerintem alkalmasnak tűnik (???):http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=198185

Csak egy nyugdíjas vagyok, akinek már semmi nem sürgős és csak két kezem és szemem van, nem vagyok olyan tehetséges, hogy egyszerre egy dolognál többet csináljak...[#vigyor3]

Szalai György

„ha egy három fázisú motor adattábláján az van, hogy 2,2 kW vagy pl.:5,5kW akkor” az a tengelyen leadott teljesítménye.

„Rendes” háromfázisú elektromos hálózatból, névleges leadott tengelyteljesítmény mellett ettől, a vesztességeivel több teljesítményt fogyaszt. (Direkt indításkor meg a többszörösét.)

Csökkentett feszültségről és frekvenciaváltóról járatva, fázisonként pont annyi áramot vesz fel, amennyit a frekvenciaváltó beállítása lehetővé tesz.

Istvan0728

Ha jól értem, akkor a frekvenciaváltó lehet bármilyen ha tudja az 1f-ről a 3f-et? Csak a motor nem fog felpörögni vagy esetleg "gyenge" lesz és lefullad, rossz esetben leéghet? A frekvenciaváltót maximumra tekerve lehet azt folyamatosan károsodás nélkül terhelni?

000000000

Kedves István! Ha ez nem kínai, akkor megeszem a kalapom. Beütöttem a Google-be a tipust, kerestem egy nem Konrad-os eladót, mentem a rendelésre, és küldöm a linket:http://www.hardware1688.com/contactnow.html    A legalsó sort ajánlom figyelmedbe. Egyébként nics gond a kínaiakkal, vannak megbízható gyártók ott is. Ha meghibásodik, egy Siemens nem fog 5-10 kW alattit javítani, a Kínaiakat viszont megoldjuk.

designr

Frekvenciaváltó..
A felsorolt esztergákat talán E400 kivételével elviszi az 1 fázis.E3N-et kihagytad..annak is 2.2kw motorja van.Én ugyanebben a cipőben vagyok..azt mondtam ,mivel hobbi..ami nem megy el frekvenciaváltóról az a gép nem kell..
Elérhető Yaskawa is 4 kw motorig 1 fázisról..de persze ezzel is 2,2-3kw motort érdemes jól beállítva hajtani..az 5,5 kw nem fog menni..a belinkelt Conrados  szerintem túlárazott..ha véletlen mégis amellett döntenél előtte feltétlen küldj egy mailt nekem, ennyiért már jobbat lehet..Itt is szoktak lenni néha jó áron..Frekvenciaváltót beállítva..az tulterhelés esetén leold..fajtája válogatja..120-150% os túlterhelést viselnek el pár 10 másodpercig..
Érdemes azért népszerű tipust választani..Én eddig Omronban Yaskawában nem csalódtam..Bonfiglioli volt egy ami hibás volt..

Istvan0728

Köszönöm a válaszokat!

Még nem döntöttem, nem sürgős, majd egy jó hónap múlva.

ANTAL GÁBOR

Utoljára 1980 ban vásároltam ( Müchenben ) a Conrad tól . Az egy méregdrága barkácscikkeket áruló áruház.Én frekiváltót szakkereskedőknél vennék ....

kisssandor

Dahlander motort lehet frekiváltóval hajtani, úgy hogy mindkét kapcsolásban változtatható legyen a fordulatszám?

jani300

Három fázisú frekiváltóval igen .
Szeritem egy fázisról is , csak sokkal gyengébb lesz .  

simarex

Van egy yaskawa(Samsung)G5-ös frekiváltóm 3,7KW teljesítménnyel.Ára 40ezer forint.Természetesen 230V-os betáppal.Kipróbálási lehetőség nálam egyhónap működési garancia.