Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

HJózsi

remrendes

Igen ez megvan. Illetve a P0.04-et is allitanom kell.
A Reset megoldotta a potmeteres gondot.
Sajnos PLC-rol nem tudom most kiprobalni, mert kicsit osszekocoltam a szijakat. :)

HJózsi

HÚHA!...[#wow1][#nyes]

remrendes

Elfelejtettem referalni. Koszonom a segitseget. A Reset segitett. Pedig elvileg semmilyen gyari beallitas nem allithatodott el.

fpd0kbd4

Sziasztok!

A téma lerágott csont(tengeren túli 3 fázisú frekiváltó 1 fázisról üzemeltetése) , visszaolvasgattam a topikot.Amire nem találtam választ és biztos van aki csípőből tudja. Doksiban milyen címszó utal a fáziskimaradás "hiba érzékenységre" ? Illetve a bemeneti egyenirányítás, 1 fázis bekötés esetén, el bírja-e biztonsággal a doksi által megadott üzemi kimeneti teljesítményt? Vagy milyen arányban illik csökkenteni a  terhelést?

RJancsi

Sziasztok! Nemrég vásároltam itt a fórumon egy Commander SE frekiváltót (750 W-os) Timbrustól. Már privát üzenetben írtam neki, de nem akarom őt állandóan zaklatni a hülyeségeimmel, hátha más is találkozott már ilyen problémával. Adva van egy szovjet oszlopos fúrógép, aminek az adattáblája nem sok infót közöl. Pl nincs rajta sem az áram sem a cos fi. Ami biztosnak tűnik, hogy deltába kötve elketyeg 230 V-ról, 0,4 kW-os és 1400-as üzemi fordulata van.
A problémám az, hogy amikor bekapcsolom a frekiváltót 10 azaz tíz Hz-en, a motor folyamatosan gyorsulva felpörög a jó ég tudja meddig (jóval az üzemi fordulat fölé) majd 4-5 mp múlva a frekiváltó kikapcsol. A kijelzőjén a tr O.SP azaz overspeed üzenet jelenik meg. A frekiváltó leírása szerint ez akkor fordul elő, ha a motor külső meghajtást kap. De egy fúrógépnél ez nehezen értelmezhető. Van ötletetek, mi okozza ezt? A frekiváltó hibátlan, más motorral jól működik, és a fúrógép is jól működik 380 (400) V-ról.

sanyi84

Sziasztok!

Van egy elég nagy frekiváltó motor problémám. A gépemben egy ezer éves elszállt. Ok csere. Ma egy régi de szuper danfoss adta meg magát. Mostani körülmények: marás közbe óroási durranás, azonnal leállt a motor. Elment egy fázis is. A fázist visszahozva a motor csak hangot ad és áramfelvétel az egekbe. A váltót szétszedve egy 3 fázisú toshiba mg15n6es42 egyik fázis részénél vannak komoly égés nyomok, nyák elégve. De ez a meghajtó rész. Mi lehet az oka hogy egy dc körös híd egyik része megy csak el? Zárlat? A motor lehet zárlatos csak néha? A meghajtó ezt a megalázást túlélhette? Érdemes cserélni?

RJancsi

Annyi kiegészítés, hogy a motor kapocstáblájáról leszedtem az átkötéseket és mind a három tekercs 23 Ohm-ot mutat. Nem tudom egy 400 W-os 3f motor tekercseinek mennyi szokott lenni az Ohm-os ellenállása, de legalább egyformák. Ez azért biztató.

Csuhás

Talán elprogramozódott a frekiváltó, teszem azt analóg bemenet van kiválasztva és nincs rákötve semmi, vagy nyomógombos frekvencia léptetést vár, de csak a zaj lépteti. Esetleg elnézted a vezérlés bekötését. Talán próbáld gyári alaphelyzetbe állítani a váltót azután a szükséges beállításokat elvégezve újra megnézni.

RJancsi

A kijelzőjén nem változott semmi  (mintha léptetné valami), hanem stabilan ugyanazt a frekit mutatta, a motor meg 0-ról a fütyülésig gyorsult mielőtt a frekiváltó kikapcsolt volna (magától).  

Visrosszaktam egy 500 W-os deltába kötött másik motorra és azzal gond nélkül megy. :(

y5v6tthdk

Szia!
Én is vettem egyet, és ugyan ezt csinálta. Gyári alaphelyzetbe visszaállítás, szükséges paraméterek beállítása, és auto tune segített rajta. Azóta 5 motorral próbáltuk, és mindegyikkel hibátlanul megy.
Üdv.

RJancsi

Szia! Örök hálám üldözni fog! [#worship] Eddig csak az első (L1) menü szinten "garázdálkodtam", és ott nem tudtam megoldani a problémát. De javaslatodra kinyomtattam a teljes menüt és végigmentem rajta. A 40-es pont (pólus-szám) nem AUTO-ra hanem 6p-re volt állítva. Visrosszaktam AUTO-ra és azóta hibátlanul működik [#taps]. Már csak egy kis finomhangolás kéne, mert bármilyen fordulatszámot állítok be, a motorból magas frekvenciájú fütyülés hallatszik. Igazából nem tudom mi okozza, olyan "tirisztoros feszültségszabályzó" hangja van, de egyértelműen nem a frekiváltóból hanem a motorból jön.

y5v6tthdk

Szia! Örülök, hogy sikerült! [#taps] A sípolás/fütyülés [#vigyor3] mérséklésére valahol a vivőfrekvencia állítását ajánlották, én nem igazán mélyültem el a témában...Nem tudom, hogy a Commandernél ez hogyan működik, de van egy Delta frekvenciaváltóm, annál ezt írja a könyv : "Az érték növelésével kisebb lesz a hajtás hallható zajszintje, azonban növekszik az elektromágneses
zajszint, és az üzemelés során keletkező hőveszteség."
Holnap majd megnézem a manualban.

RJancsi

Abszolút rátapintottál a lényegre, megnéztem a beállításokat és a "Switching frequency" gyári alapértéke (ami most a frekiváltóban van) 6 kHz . Tényleg ezt a gyönyörűséget hallom. [#wilting] Próbálom kihámozni a leírásból meddig lehet/érdemes változtatni rajta.

Peppe51

Segítséget kérek.
2 pólusú aszinkron motor fordulatszámát szeretném 5200 f/perc-re emelni. Ez 85 Hz lenne. Csökkenthető a melegedés,ha csillagban 3x220V-val táplálom? Nem lesz valami mellékhatása?
Ugyanis precíziós köszörűnek lenne (125 mm, CBN).