Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

ckeres

Előre elnézést hogy bénát kérdezek, nem vagyok villanyszerelő/műszerész és nem is én akarom beszerelni majd, hozzáértőt fogok erre megkérni csak nem akarok olyat megvenni ami nekem nem lesz jó...
Szóval egy Input 3F, Output 3F frekvenciaváltó "alapból" szokta tudni hogy Input 1F ról is lehet üzemeltetni ? Konkrétan Baldor VE1026A02 In 3F, Out 3F és doksi szerint az A méretű készülékeket lehet 1 fázis inputról üzemeltetni (és teljesítmény sem csökken ezen méretnél ha jól értem doksit...)

Manual   (doksiban pont ez a típus nem szerepel, de Baldor oldalán azt írják hogy ez a típus 18H series, szóval elvileg/talán jó hozzá ez a leírás....)

Előre is köszönöm a segítséget [#smile]

Csuhás

Nem konkrétan erről a típusról írok. Általában lehet 1f-ról üzemeltetni egy 3f bemenetű váltót, de ez korlátokkal és néha belepiszkálással jár. Mik is ezek:
Lehet bemeneti fáziskimaradás miatti tiltás, ez kikapcsolható, vagy a nyákon kiherélhető.
Lehet alacsony sínfeszültség védelem, kiiktatása lásd fenn.
A váltó névleges terhelésnél a bemeneti egyenirányító mindhárom ágát használja, ezeken a terhelés megoszlik. Egy fázisú üzem esetén csak két ág működik ezért túlterhelődhet. A sínfeszültséged alacsonyabb lesz ezért alacsonyabb a kimenő feszültséged is, így deltába kell kötnöd a motort. Ez pl dahlander esetén csak a tekercselés megbontásával lehetséges. A kimenő áram változatlan marad így a leadott teljesítményed kevesebb lesz.
Összegezve az ilyen üzemnek akkor van létjogosultsága ha 1f van és nem akarsz kidobni/eladni egy meglevő váltót. Általában azt szokták javasolni hogy a motorod teljesítményénél egy fokozattal nagyobb teljesítményű váltót használj. 1f esetén inkább a kétszeres motorteljesítménynél eggyel nagyobb váltót javasolnék.

ckeres

Köszönöm a segítséget. [#eljen]
Igazából jelenleg van 3F csak gondoltam akkor érdemes olyanra csinálni, hogy ha gépet máshova visszük akkor ott is lehessen bedugni ahol csak 1F van. Akkor ez nem annyira nyerő megoldás...

A motor teljesítménye 1.1kw szóval akkor ezzel a váltóval 3F-3F ben mehetne elvileg gondolom

ckeres

Illetve azzal sem igazán, mert adatlapon van olyan oszlop hogy allando nyomaték ott 0.75kw van írva, és a "variable torque" nél van 1.5kw

Akkor keresnem kell nagyobbat :(

Még egyszer köszönöm ! [#eljen]

000000000

Ez az elképzelés annyiban sem nyerő, hogy egy esetleges átállásnál bármilyen - valós egyfázisú 1x230V bemenettel rendelkező, vagy háromfázisú 3x200-240V bemenetű frekiváltót kötsz egy fázisra, az eredetileg 3x400V feszültségről működtetett motort mindkét esetben deltába kell kötnöd. Egyébként a nálunk rendszeresített "ipar" hálózatról a szóban forgó (kiszemelt)frekiváltó nem járatható háromfázisról, mert a bemenete 3x230V! Ha ilyen kis teljesítményű motorod van, akkor próbálj szerezni egy 1,5 - 2,2KW mocihoz való valós egy fázisú invertert, és mindig arról járatni a gépet. Így elkerülhető a motor kötözgetés.

ckeres

Hát ezt is nagyon köszönöm, akkor sajna sehogy sem jó nekem :(

De milyen 3 fázis az ami 3x230 :( ez fel se tűnt nekem :(

Még egyszer köszönöm ! [#worship]

Gyati

gaben

A 230V-os fázisfeszültség úgy jön ki a 400V-ból, hogy elosztjuk gyök3-al.
És úgy tudjuk kimérni pl. multiméterrel, hogy a föld/nulla és valamelyik fázisvezető között mérünk feszültséget. Az eredmény 230V fázisfeszültség lesz.
A vonali feszültséget pedig bármely 2 (R/L1, S/L2, T/L3) fázisvezető között tudjuk mérni, ekkor 400V-ot mutatna a műszer.

PSoft

Szalai György

Ez mijen frankó a hazai hitványakhoz képest.

Vagy húsz éve teleszereltem ilyenekkel egy svájci-vecsési fickó házát.
Először is a falba épített műanyag dobozba, mind a négy sarkán csavarokkal van rögzítve, nem dől ki a falból mint a mi körmös vacakjaink.
A három dugvillahely nulla és védővezető csatlakozásai gyárilag össze vannak szépen sínezve, de a fázis csatlakozásokból csak kettő. Ezek a direkt helyek. A harmadik meg a villanykapcsoló kapcsolószálával van összekötve, így az oda dugott készülékek a villanykapcsolóról kapcsolhatóak.
Nagy csoda volt az nekem akkor.

PSoft

Mint ahogy most, nekem is!:)
Nem találkoztam még efféle  svájci bicskával.[#nevetes1]
Munkámból kifolyólag, igen sok náció csatlakozó szerelvényeivel, elosztó/vezérlő szekrényeivel találkozom.
Csudákat lehet látni néha![#wow1]

Egyébként, a "mi körmös vacakjaink" is csavarozhatóak majd mindegyik mai szerelvénydobozba.
Akár...négy csavarral is!:)

gaben

Ne is mondd, tavaly beruháztam egy doboz csavar szerelvényrögzítő csavarra.

PSoft

A "majd mindegyik mai szerelvénydobozba...akár...négy csavarral is" félrevezető lehet.:(

Szóval, ez az állítás, csak egykét doboz fajtára igaz.:)

s5f8tmfv3

Segítséget kérnék frekvenciaváltóval kapcsolatban. A műhelyemben van egy főkapcsoló, zavarszűrő, ÉV miegymás doboz, ez után vannak bedugva a cuccaim. Ha elindítom a frekiváltóról járatott főorsót akkor a Z tengely látványosan mocorog. Ha a frekiváltót másik konnektorba teszem ami nem a szűrt körben van, de ugyanaz a fázis, akkor a jelenség megszűnik. Mit kell tennem hogy a frekiváltót újra a főkapcsoló után tehessem? Tegyek szűrőt elé?

ckeres

Én még nálad is sokkal amatőrebb vagyok, csak olvasok össze vissza mindenfélét...

Azt olvastam pár helyen hogy, freki váltó elé nem lehet bármilyen FI relét betenni, ami dobozban van az jó hozzá ?