Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

simarex

Bencze András

A bemenet fázisfigyelését az L8-05-ben le tudod tiltani. Így ha van 1x32A-ed akkor kb. 7 kW-ra számíthatsz.

z7497tszv

A  Lenze EVF8201-t kiprobáltam kissebb motorral (150w)tökéletesen müködik. Mivel nincs hozzá kezelőpanelem tudna valaki segíteni a felprogamozásában a budapest szob vonalon?

Csuhás

Nemrég vettem Petyától egy Blemo ER2 frekiváltót. Hosszas netes kutakodás után is csak egy nem túl részletes német nyelvű doksit találtam hozzá, amivel nagyon nehezen boldogulok. Nincs valakinek véletlenül angol doksija?

Csuhás

Frekiváltóhoz szeretnék fékező ellenállást. ( Nincs valakinek a lomosban? ) Valamilyen fűtőbetétre gondoltam. Elvileg jó, de egyrészt csúcsban elég nagy teljesítményt kell rövid időre elviselnie, másrészt a feszültség is 500V körüli.
Bírja ezt mondjuk egy vízforraló betétje? Persze azt hiszem jobban járok ha kettőt kötök sorba. Van valakinek ilyen irányú tapasztalata?

ANTAL GÁBOR

Nekem a kis esztergámat 1f betáplálású  frekiváltó hajtja. A falon egy fürdőszobai infra hősugárzó  ( kapcsolója fixen bekapcsolva ) a fékellenállás.  Teszi a dolgát . ( Az ellenállás méretezésénél a fűtőtest hideg ellenállását vettem figyelembe )

svejk

A Lomex turiban mindig vannak filléres 25 W-os teljesítmény ellenállások.  
Vegyes kapcsolással könnyen összejön a megkívánt érték és teljesítmény.

000000000

Nekem van otthon ilyesmi fékellenállás, csak most nem tudom fejből a paramétereit. Valahol 80-125W körüli lehet, talán 22-47 Ohm közötti.  
Kb40x150mm-es mérettel rendelkezik, alu házban.
Ha érdekel, dobj egy mailt, hogy kb milyen paraméterekkel kellene, megnézem mim van.

Csuhás

Akár jó is lehet, ha az ellenállás 80..100 Ohm körüli volna, vagy volna két darab ami sorba köthető.

000000000

R140-es rádiónak a műterhelésében vannak 100 Ohm 100 Wattos ellenállatkák vagy 20-an :)
Én 2 ilyenből csináltam műterhelést elég jó SWR-el megy még 70 centin is.
A csúcs ami eddig bele lett fújva az 610 Watt RF jel volt kb 8-10 percig.
Igaz utána fél nap kellet neki mire visszahűlt fogható állapotra, de még melegen is 610Watt kimenőnél kevesebb volt a visszavert mint 5 Watt.
Tehát elég jól elviseli a túlterhelést is egy pár kiló 0.1mm-es kvarchomokba ágyazva.  
BURABU-n biztos lesz kint ezekből a szörnyetegekből :)

https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-ash2/v/t1.0-9/1010572_311245425676822_888718603_n.jpg?oh=ae72f9c2a252910a43408f0f491b2c8f&oe=5607FDE8" border=0>

Csuhás

Tettem egy próbát: egy teafőző 70ohm fűtőtestjét bekötöttem fékellenállásként. A dolog működik, a köszörűm 1.5KW motorját leállítva igen határozott másodperc alatti megállási időt tudott a frekiváltó, ez kb ötöde az ellenállás nélküli DC fékezéses állapotnak. Kis fordulatról kb 30Hz-ig a dc fékezés is nagyon jól megfogja a motort, de nagyobb frekin a dc sín feszültség emelkedése miatt elengedte a motort. A hűtés nélküli levegőben lógó fűtőtest néhány fékezés után is épp csak melegnek tűnt, egy nagyobb fémfelületre pl a frekiváltó hátuljára felcsavarozva esélye sem lesz túlmelegedni mert ott a lemez másik oldalát a ventilátor légárama hűti. Szkóppal ránézve egy fékezés során cirka egy tucatnyi 10..30mS körüli impulzussal kapcsolja be a fékellenállást.

svejk

Figyel, hogy ne legyen kisebb az engedélyezettnél a fékellenállás értéke, mert kinyírhatod a fék-IGBT-t!

Csuhás

Sajna egy szál rövid német doksin kívül semmit sem találtam a blemo er2 váltóról. Abban sem a minimális ellenállás sem a fék igbt terhelhetőségére nincs utalás. Jobb ötlet hiányában feltételeztem hogy hasonló árammal terhelhető mint a fázis kimenetek.

svejk

Igen így akkor nehezebb az ügy.
Kiindulásnak:
- 3x200 V bemenetű 1,5 kW-os G5-ös gyári fékellenállása 200 Ohm a (kimeneti áram 6 A körüli)
- 3x400 V-os 4,3 kW-os Delta frekiváltó gyárija 150 Ohm.

Csuhás

Ha jól nézem ennek a váltónak 11A körüli a kimeneti árama (5.5KW) Nekem a 70ohm fékellenállással kb 8A a fékáram.  Azt hiszem ezt bírnia kell, bár ha hozzájutok egy megfelelő 100..150ohm körüli ellenálláshoz akkor lehet hogy lecserélem a mostanit.