Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

svejk

Van szó még a hosszú motortengelyből adódó induktív csatolásról, megy egyéb dolgokról, de valószínű azok már tényleg csak nagy motoroknál és nagy áramoknál jönnek képbe jelentősen.

jani300

Variodin 30 br mod 360-415 V
frekiváltóról nem találtam hirtelen manuált a neten .
Mechanikailag is sérült csak kíváncsi vagyok hiányos-e .
Megpróbálkoznék vele , hátha bent marad a füst ... :(

Szalai György

jani300

Találtam képet legalább .
Úgy tűnik nem hiányos , csak a felső panel törött ...

d46hvfrdr

Tudna valaki segíteni egy YASKAWA  G7 frekvenciaváltó külső nyomógombos és külső potméteres vezérlésének beállításában ?
Mit hová kössek  és mit , hol kell beállítani?

Köszi!

000000000

Attól függ mire akarod konfigurálni.
Öntartó (3 vezetékes) vagy kapcsolós (2 vezetékes)
A legegyszerűbb ha elhozod az ígért csatlakozóval együtt és beállítom ingyen.  
Kelleni fog még két potméter is, egyik trimmer poti legyen.
Mivel a G5 G7 szériákon nincs 10 voltos kimenet ezért a trimmerel ezt előtte be kell állítani.
2.2kOhm kellene hozzá.  
3 vezetékesnél két nyomógomb kell egy bontó és egy záró.
2 vezetékesnél egy kapcsoló ami vagy 2 vagy 3 állású, attól függően akarsz forgásirányt váltani.  

d46hvfrdr

Ha mai nap délután ráérnél elvinném a frekiváltókat ( G7 és G5 ) illetve a csatlakozót amivel még adósod vagyok.  
Küldtem  egy emailt-is.

ANTAL GÁBOR

Tegnap írtam az adok veszekben az 1 f kimenetű frekiváltók kapcsán. Találtam egy helyet ( Iramkó) ahol árulnak ilyeneket .  Letöltöttem az adatlapját és két vezeték megy a motorhoz . ( meg is hökkenetem kissé ) Tisztán érdeklődés szintjén lenne egy két  kérdésem : Tehát ez a konfiguráció szerintem az üzemi kondis motorokhoz van kitalálva.( ?? )Gondolom a klsszikus 1 f kimenetű frekiváltó az valójában 2 f kell hogy legyen ( 2 fázistekercset táplál egymáshoz képest 90 fokban lévő kvázi szinusszal úgy mint a mikrolépéssel működő léptető )  Viszont az amelyik az üzemi kondenzátoros motort táplálja az az én értelmezésem szerint helyettesíthető egy olyan ( programozható U/f karakterisztikájú) 3 f frekiváltóval  aminek a 3 kimenő vezetékéből csak kettőt használunk fel.  De ebből az is következik hogy ilyen üzemmódra mindegyik 3 f frekiváltó alkalmas.( ???)  Hát nagyon érdekes mert az 1 f frekiváltó ( minthogy kis darabszámban fogy ) drágább mint egy 3f kimenetű széria darab. Tuba István azt hiszem csinált 1 f frekiváltót de gondolom az 2f ( 90 fokos ) volt .   Hol van a kutya elásva ? Várom a hozzászólásokat  

Dakota25

Minimális gyakorlati tapasztalattal a frekiváltók terén azt gondolom, a belső felügyeleti rendszerükben nagyobb eltérés van, mint a kapcsolástechnikájukban.
Amennyiben ilyen mértékű fázisáram-eltérést megenged a háromfázisúak védelme - igazad kell legyen.
(A védelmek lebutításával még indítókondist is el kéne vigyenek, és megfelelő elválasztás esetén akár nullázható is lehet az egyik kimenet.)

000000000

Az 1 fázisú kimenettel rendelkező frekvenciaváltó a legnagyobb kiszúrás amit csak el lehet képzelni.
Ez olyan mintha az összes rossz tulajdonságot válogatták volna ki a hajtásszabályzóból és egy szép nagy piros masnival átkötve tálalnák.  
Alacsony fordulaton nuku nyomaték, forgásirány váltás nuku, stb stb.
Régen a házi barkács fűnyírómat hajtottam egy 3.7kw-is frekiváltó R és S fázis közé kötve mert kicsi volt a motor fordulatszáma.
Különösebben nem pampogott mert ki volt kapcsolva a Motor Phase Loss.  
Sőt a 220/380-as motorral hatott hidrofort indítókondival kötve is hajtottam így mikor napelemekről ment az öntözés.
2000 Wattos 12 Voltos inverter DC AC átalakító része eldurrant aztán kapott egy 3.7kw-os frekvenciaváltót és arról ment egy darabig. ( már így vásároltam Nyiszitől nagyon olcsón )
Köszi Nyiszi !
Aztán kicseréltem a hálózati kábelét és és normálisan lett bekötve 3x200 voltra.

ANTAL GÁBOR

Isten őrizz hogy használni akarnám, ( nem bolondultam meg )  csak érdekel ....  
 ( talán vízszivattyúnál lenne értelme, mert ott macerás lenne motort cserélni )

Csuhás

Jól gondolom hogy az egyfázisú frekiváltó az igazából két fázisú mert a motor fő tekercsén kívül ad egy feltehetőleg 90 fokkal eltolt segédfázis kimenetet is. Így kihagyható a változó frekvencia miatt nagyon nem optimális segédfázis kondenzátor.

Csuhás

Nem olvastam eleget vissza, Gábor mindezt már jól leírta, én csak ismételtem.

000000000

Tévedés mert 2 kivezetéssel nem lehet 2 tekercset meghajtani, csak külső kondenzátorral.
Mellesleg 90 fokos tekercselrendezésű motort aminek a 2 tekercse egyforma simán hajtok 3 fázisú frekvenciaváltóról.
A Precise motor is ilyen és simán megy 3 fázisú cuccról. [#papakacsint]

000000000

Elnézést a kéretlen közbeszólásért, de a www.lionelectric.hu -n található 3 vezetékes frekvenciaváltó egyfázisú üzemi kondenzátoros motorhoz. Alacsony fordulaton is van nyomatéka.