Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

svejk

Szerintem inkább Brand-elésről van szó mint koppintásról.

Egyébként nagyon sok komoly Yaskawa cucc meg a Fuji electric gyártmányi.

A mai világban meg főleg nem lehet tudni, hogy ki kivel van. :(

000000000

Fuji electric Co LTD 1923-ban lett alapítva.
Sőt mi több van is ilyen gyártmányú frekvenciaváltóm, de annyira kifinomult egy Yaskawa cucchoz képest mintha egy faszöget hasonlítanánk egy mikroprocesszorhoz.
A lényegen mit sem változtat a Japán minőség az Japán minőség.  

gp9au4hbg

igazság szerint ez a vfd hitachi industrial gyártmányú, omron logóval.

000000000

A belseje meg Yaskawa, ez aztán az elfajzott valami :D  
Érdekes módon lehet az Omron, Hitachi, Fuji vagy egyéb hajtásvezérlő, az 99%-ban megegyezett a hasonló kinézetű Yaskawa eszközök User manual-ban megtalálható programozási paraméter táblákkal.  
Most ez totál véletlen vagy esetleg a koppintás okozta egybeesések okozata, ezt döntse el mindenki maga.  
Viszont a legrégebbi ezek a gyártók közül az Y-on al kezdődő márka  

Visszatérve a problémára az üresjárati 2.1 Amperes áramfelvétel soknak tartom mikor a motoron 1.5 van feltüntetve.
Marásnál ha ez feljebb fog kúszni akkor minden bizonnyal lesz még ebből problémád.
Tehát meg kell próbálni lejjebb tornászni.

000000000

Biztos, hogy csillagba van kötve a motor?

000000000

Igen ez is előfordulhat hogy deltában van a motor és ezért az indokolatlanul nagy áramfelvétel.
Nekem is van hasonló Preske motor csak az 600 vagy 800 watt körüli, viszont azt nem lehet átkötni.  

000000000

Szia,

Bocs hogy hozzáértés nélkül szólok bele, csak azért teszem, mert nekem is hasonló gondom volt. A feszültség frekvencia görbén kellett állítani, és jó lett. Az volt a baj hogy alacsony frekvencián túl nagy feszültséget kapott a motor, így túl nagy áramot vett fel.

000000000

Az U/F görbe meredekségét általában 0 Hz és a max frekvencia 20%-a között lehet állítani, fölötte csak trükkösen. De ha teljes fordulaton vesz fel üresjáratban indokolatlanul nagy áramot, nem ez lesz a probléma. A motor, ha jól emlékszem, 130/200V-os? Ez azt jelenti, hogy deltában 130V kell neki, csillagban pedig 200V. Ezen kívül a megfelelő motor paraméter menüpontokban jól be kell állítani a névleges fordulatszámot, névleges áramot, névleges feszültséget. Ha 220V a frekiváltó kimenő feszültsége , a motor meg 200 V-os, akkor is megnőhet az áram 10-15%al. Ezt be kell állítani.

Csuhás

Nem igazán frekiváltó de hátha tudtok segíteni. Egy Telemechanice  LH4N206QN7 lágyindítót doksi szeretnék egy e2n esztergához használni. Vezérlés nélkül, csak bekötve a kapcsoló és a motor közé. Azt szeretném hogy ne csattanva, hanem mondjuk egy két másodperc alatt felfutva induljon ( kímélni akarom a gépet ) Szerintetek erre a célra alkalmas-e így? Illetve az eszterga gyors irányváltása esetén is normálisan fog működni? Nem használtam még lágyindítót ezért kérdezek alap dolgokat.

Csuhás

A link nem sikerült, szóval itt a doksi:
http://documents.rs-components.com/techlib://itc_doclist_GB.htm?stockno=2811802

Bencze András

Eddigi tapasztalataim alapján felejtős. Terheletlenül gyakorlatilag azonnal, na jó kb. 0,1-0,2 sec alatt felpörög. Hiába állítod akár 1 percre a rámpát. Ez a típus pedig csak 2 fázist hasogat nem is mind a hármat, tehát még rosszabb a helyzet, de ha kéznél van a cucc próbáld ki.

Csuhás

Nem vennék olyant ami mindhárom fázisban szaggat, mert az azt jelentené hogy az elemi villamosságtannal sincs tisztában a gyártó. Ugyanis nem kell 3 félvezető, ha két fázisban ki kapcsold az eszközt akkor már nem folyhat áram a harmadikban, így azt felesleges kapcsolni.

Bencze András

Ha így gondolod, nem szóltam... Bár én nem vonnám kétségbe a nagy gyártók szakértelmét.

Csuhás

Magam sem vonom kétségbe a gyártók hozzáértését, nem is láttam még olyan lágyindítót ami mindhárom fázist szabályozná.

Tettem egy előzetes kísérletet: Bekötöttem az indítót egy 0.75kW-os köszörű elé. Működik. A köszörű majdnem üresjáratot jelent, de így is jól érzékelhetően szépen felfutva indult. Most már csak az a kérdés hogy az ellenirányú fékezést elviseli e az elektronika?

000000000

Terhelt motort csak 3 fázisban szabályzó lágyindítóval tudsz indítani. Az ellenáramú fékezéssel vigyázz, a motor sem bír el túl sokat. Legtöbb esetben egyet. Ebben a lágyindítóban semmi védelem sincs, nem tudja megvédeni magát.