Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

gp9au4hbg

Sziasztok.
egy omron jx-ab002 inverterrel küzdök.most vettem itt a forumon, egy hozzávaló perske motorral.
nem értek hozzá, bár van rendes dokum, és elolvastam.  
a paramétereket a motornak megfelelően beállítottam (alap kimenő frek, max frek, max fesz, max áram), mégis néhány másodperc terheletlen üzem után hibával leáll (E-05, inverter overload trip) a tünet.
ezt én túlterhelésnek olvasom. a motor rated current értéke 1.5A, az inverteré 1.4A. a doku szerint az inverter ennek a 2xét bírja hivatalosan.  

a motor felpörgéskor a fordulatszám függvényében növekvő áramot vesz fel - helyesebben az inverter a kijelző szerint növekvő áramot ad le, ez egészen elmegy a 2.14A értékig is. ha bekapcsolok current limitert (ami alapból a rating 1.5x-e) és leveszem a motor papír szerinti értékére (1.5A), akkor nem tud felpörögni sem, csak döcög, megindul, megtorpan, megindul.

a kimenő frekvencia pedig bármilyen beállítás ellenére sem megy 23Hz fölé.

mi lehet a baj?

nffab2gnr

Sziasztok!
Vettem itt a fórumon egy Alivar11 frekiválót.Működik DE bizonyos paramétereket nem tudok állítani mert nem aktív az adat bevitel. Pl a 2 vezetékes indítás helyett beállítanám a 3 vezetékes módot,de nem lehet.Van valami kód amit a programozás előtt megkel adni,hogy bizonyos funkciók elérhetőek legyenek.Az 58-as típusokon van a hátlapon egy toló kapcsoló, azon ott lehet engedélyezni vagy tiltani a programozást,de a 11-en nincs ilyen.

svejk

A tCC megváltoztatásához nyomja le az ENT gombot 2 másodpercig.
Benne van a manuálban.

000000000

bat-nak: Nagyon úgy néz ki, hogy a motor névleges feszültsége kisebb, mint 220V. Mi van a motor adattáblájára írva, mint névleges feszültség?

000000000

Az alap kimenő ferki nálad mit is takar ?  
Mert van egy bázis frekvencia amivel azt állítod be, hogy itt érje el a max feszültséget.
Általában ez 50 HZ szokott lenni és ez a frekvenciák fölött már nem növeli a kimenő feszültséget. ( mivel itt a beállított maximum van )
Ezt kell átállítanod a maximális kimenő frekvenciára és akkor már jónak kell lennie.
Egyszerűbben az A003 paraméter értékének meg kell egyezni az A004-el  
A leírt tünetek fent leírtakat igazolják.  
Sokan elkövették ezt a hibát és ha sokáig erőltették akkor a motort is megsütötték vele.  

gp9au4hbg

Szia,
kisebb valóban. 133/200V van ráírva. én 200V-vel próbálom, ezt be tudtam állítani a VFD-n. alapból (próba előtt) 230V-on volt.

itt a motor cimkéje:  
http://www.imgserv.com/images/2015/01/10/FVEX4gHuA.jpg" border=0>

gp9au4hbg

ez az inverteré lett, bocs. ez a motoré:

http://www.imgserv.com/images/2015/01/10/2aJmOUiew.jpg" border=0>

gp9au4hbg

Szia,
alap frekvenciaként 60Hz volt az inverterben. írja is a doku, hogy ez alá ne, vagy csak alapos indokkal vigyük.
én ezt felemeltem 150Hz-re - erre volt adat a motor dokumentációjában. a táblája szerint a motor 200/300Hz-et tud, de ahogy én ezt értettem, a mellette lévő fordulatszámhoz kapcsolódik.

a perske katalógusban a motorhoz 150-500Hz tartományban vannak fordulatszámok és leadott teljesítményadatok. a motor típusa perske KNS 21.05-2

gp9au4hbg

az invertert kipróbálás előtt alapértelmezett állapotba reseteltem (b0084 -> 02 aztán mode+up+stop).

emlékeim szerint az a003 paramétert 150re, az a004 paramétert 200ra állítottam be.

az elején még próbáltam a panelen lévő potmétert bevonni a kimenő frekvencia szabályzásába (A001=...), de a végén már csak az F001 paraméterben fixen tárolt számot állítottam be mint a kimenő freki egyedüli forrását, oda meg 200Hz-et írtam.

az A145/A146 értékek is nullák, bár azt amúgy se veszi figyelembe, ha nincs külső jel.

gp9au4hbg

Szia,
köszönöm a jótanácsot, az alap frekit 300Hz-re vettem,
és a probléma eltűnt. gyönyörűen pörög fel a motor, egyenlőre csak gép nélkül teszteltem, asztalon, nem maximális fordulatszámon, megy mint a szélvész.

ami érdekes, hogy a kimenő áram továbbra is relatív magas, 2.1A körül van. A kimenő feszültség az inverter szerint kb 150Hz kimenő frekvenciánál 90egynehány volt volt.

mindegy, a fő baj megszűnt.
köszönöm +1x a segítségeteket.

000000000

Ezért is régebben mindig mondogattam, hogy ilyen motorokhoz 1 számmal nagyobb frekvenciaváltó kell!
Sokan biztos hülyének néztek, mert minek kéne egy 200 Wattos motorhoz 400-as hajtásszabályzó?
Pont ezért mert nem a teljesítmény kevés hanem az az áram amit az eszköz le tud adni.
Minél kisebb a motor névleges feszültsége annál több áramra van szüksége ugyanahhoz a teljesítményhez.

Példának vegyünk egy durva szélsőséget amiben a motor legyen 24 volt és 400 watt.
Ehhez szükség lenne egy 3.7kW-os frekvenciaváltóra mert ez tud max 19.5 Ampert.

Viszont valami ott még mindig nem OK ha a motor 1.5 amperes és 2.1-re terheli be a vezérlőt.  
Ezért vagy vedd az A003-as paramétert a A004 értékére vagy ha ez már megvan akkor csökkentsed a motorra jutó feszültséget. (most fejből nem tudom melyik paraméter)  
Így kíméled az eszközt és nem lesz az, hogy marás közben kiáll hibával és marótörés.  

nffab2gnr

Kösz,megoldódott:)))

gp9au4hbg

Szia,
pont ezt tettem. az A003 értéke 300Hz lett.
az A004-et 400-on hagytam, bár alig hiszem, hogy akkora fordulatra (24000 1/min) szükségem lehet. hála Istennek van nálam egy 550W-os inverter is, megpróbálom azzal is.

ha jól gondolom, a motoron megadott érték (1.5A) a névleges áramfelvétel lehet. mondjuk az inverter az omron szerint a duplájával terhelhető (1.4A x 2), de azt is tippelem, hogy terhelés mellett magasabb lesz az áramfelvétel...  

megpróbálom 400ra emelni az A003-at is, és meglátom mit mond.

000000000

Igen duplájával terhelhető max 90 másodpercig.  
150% terhelésnél ez az idő pedig 120 másodperc.
Legalább is a kinézetre szinte ugyan ilyen Yaskawa J7-nél így van.
Mint tudjuk Omron nem fejlesz frekvenciaváltót csak koppintja.  
YASKAWA Electric, megalakulása 1915-ben volt.
Az Omront meg rá 16 évvel jegyezték csak.  

000000000

Helyesbítenék mert a 16 év pontosabban 18 :)