Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

Révész Richárd

Kérdezz, oszt'majd lesz valami.

istvan3

Beállítást akartam kérdezni. 300HZ-ig növelve a frekvenciát 1 Ampert vesz fel a marómotor, 300Hz fölött pedig felugrik 2.3-2.5 Amperre, és a hangja is megváltozik. Csak szinte nulla HZ-re tekerve csökken vissza az áram normális szintre.

Minek az állításával lehetne ezen változtatni?

Révész Richárd

Motor adatok?
Feszültség, frekvencia, áram?
Valószínű nem jól van beállítva a max frekihez tartozó feszültség.

istvan3

230V 400Hz-es 5amperes motor.

Valószínűleg ez lesz a baj, mert multival méregettem 300Hz-ig kb 80-90V feszültséget ad, és efölött egy hirtelen ugrással felmegy a feszültség, és megugrik a motornak az árama is.

Melyik opcióval lehetne ezen változtatni?  
Nem várom el senkitől, hogy végiglapozza egy ismeretlen frekiváltó kézikönyvét, de azért belinkelem: http://www2.schneider-electric.com/resources/sites/SCHNEIDER_ELECTRIC/content/live/FAQS/237000/FA237231/en_US/programming%20manual.pdf" TARGET=_fnew>link

Révész Richárd

A multiméter az bőven hazudni fog.
Belenézek mindjárt.
A frekiváltó bemenete 1 fázisú?

istvan3

Köszönöm.
Igen 1 fázisú a bemenet, kimenet 3x230ra van állítva.

Révész Richárd

Csinálj egy factory settinget és állítsd be ujra a max frekit, meg a motoráramot.
Nem sokmindent tud ez a cucc.
Nem lesz ez bonyolult.

istvan3

Holnap reggel kipróbálom, most este már nem zajongok. Majd írok.

istvan3

000000000

Üdv! A DRC menüben minden motor paramétert be kell állítani, mert a vezérlés ezek alapján történik. Az Uft menüt n-re kell állítani, majd elvégezni egy autotuningot. Ez a készülék legalább 15 éves, mert már rég nem gyártják. Lehet, hogy DC kondi cserére is szorul.

istvan3

Köszönöm a tippeket. Nem volt még időm vele foglalkozni, sajnos.
Amúgy nLd-re van állítva, energiatakarékosra, utána csináltam meg az autotuningot.  
Ha lesz időm lehet megnézem a kondikat is, szoktam nagyfesszel foglalkozni, úgyhogy van itthon mindenféle 400-500 voltos kondi.  

000000000

Na itt a probléma.NLD az egy változó nyomatékú vezérérlés, szivattyúkra, ventillátorokra. 50-60% -os fordulatszámig szinte nulla a leadott nyomaték, hiszen ezeknek a szerkezeteknek nincs is szüksége rá, addig nem is szállítanak anyagot.A nyomaték a frekvenciával négyzetesen, a teljesítmény köbösen nő.Ez elvileg nem , vagy csak izzadva tud elindítaniegy állandó nyomatékú hajtást. n-re kell állítani a nyomaték -frekvencia görbét és el kell végezni az autotuningot. Azt pedig csak akkor, ha előtte a motor paraméterek jól be vannak állítva.

istvan3

Értem. Nem programoztam még frekvenciaváltót ezelőtt, úgyhogy jó is, hogy rákérdeztem. Amint lesz időm foglalkozni vele kipróbálom!

000000000

A WEB lapomra, www.lionelectric.hu ,felraktam néhány hasznos dolgot, hogy mit célszerű beállítani egy egyszerű frekvenciaváltón. A GD10 tipus oldalán van.

andrasbsl

Sziasztok!

Nincs meg valakinek a Demag Parcom frekiváltó komm. software véletlenül? Nagy szükség lenne rá.

Köszönettel