Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

xc773ua2s

Sziasztok!
Szerintetek egy 1,5 kW-os motorra elég egy 1,5kw -os frekvenciaváltó? Sokan mondták, hogy illik nagyobbat választani rá, de nem szeretnék feleslegesen túlméretezni.

000000000

A 1.5kW-os frekvenciaváltó már eleve túl van méretezve.
A gyártók már évtizedekkel előtted kitalálták hogy mihez mit kell használni.
Tehát a 1.5kW-os frekiváltó és a hasonló motor teljesen tökéletesen passzol egymáshoz.
Természetesen ha a feszültségük is egyforma.
Mellesleg az ilyen hajtásvezérlők fel vannak készítve a 150% túlterhelésre is.

xc773ua2s

000000000

Remélem ezt is értelmezted ? "Természetesen ha a feszültségük is egyforma."  
Mert vannak olyan motorok amik speciálisak Mint például egy 300hz-es 150 voltos.
Ezeknél szokott problémát okozni mikor a frekvenciaváltó kifogy az áramból holott a motor még csak a névleges teljesítményének a 70-80%-át érte el.    
Átlagos motoroknál ilyen probléma ne szokott lenni.

xc773ua2s

Persze, sima 50 Hz 3*400 V-os aszinkron motorra gondoltam.

000000000

Nekem pont ilyen 2-300 Hz-es, 150V-os motorra lenne szükségem 4 kW körüli teljesítményben. Honnan lehet 150V-os motort venni? A Leroy-Somernél nem tudtak ilyet ajánlani, azt mondták tekercseltessek át egy egy 400V-os motort...

000000000

Volt egy ilyen motorom az 400Hz-nél volt 200 volt körül.
Tehát az 300hz-nál kb 150 körül lehetett.
Már rég eladtam, tehát azzal nem sokra mennél.
Amúgy faipari gépekben szeretik használni az ilyen 300hz körüli 150-165 voltos motorokat.
Nagy rotoverterrel felküldik a frekvenciát és ahova kellene egy vödör nagyságú motor oda elég egy tenyérnyi vacak is helyett.

000000000

Nem tudom mi az a rotoverter, de a Yaskawa V1000 tudja a 400 Hz-et...

000000000

Rotoverter a mechanikus megoldás a frekvenciaváltónak, de googli segít megértetni mi is ez pontosan.
Mivel már akkor is használtak ilyen nagyfrekvenciás motorokat mikor még a frekvenciaváltót még hírből se ismerték.

frob

Sziasztok
Biztos nem én vagyok az egyetlen aki vett vízhűtéses mocit Kínából frekiváltóval egyetemben.
Az enyémhez Huanyang frekiváltó jött, sajnos beállító szoftverre eddig még nem leltem, pedig tuti van, valaki segítene egy linkkel.
A típusa HY01D523B  
Előre is köszönöm!

000000000

Volt hozzá szerencsém, de ezt egyszerűen a tasztatúráról lehet programozni.
Egy sajtcetlit kaptunk hozzá amin volt egy link ahol a User manualt lehetett nagy nehezen leszedni.
Ezzel sikerült beállítani.
Alap beállításokkal NE próbáld meg elindítani a nagy fordulatú motort mert megsütöd.

frob

Szia, igen erről már olvastam itt a fórumban, csak reméltem van hozzá sw , mert azzal egyszerűbb szárazabb érzés lenne :) , de akkor majd beröffentem és nyomogatom.

000000000

Abban ne legyél biztos, volt már szerencséd kinai SW-hez?  
Csak annyit mondok hogy isten mentsen meg tőle.    
Meg arról nem is beszéljünk hogy mire rábírod hogy kommunikáljon a PC-vel addig lehet hogy szálanként szeded ki a hajad.
Amit szintén csak a tasztatúráról tudsz megcsinálni.
Először programoztam ilyen csodát, de kis köpködés és a kis sárgák édes anyuk felemlegetése után azért meg lehetett vele birkózni.
viszont ha SW-re vársz akkor lehet hogy karácsonykor is ott fogsz mellet állni.
Sok sikert hozzá!  

frob

:D
közben eszembe jutott, írtam az eladónak, hátha tud segíteni, de akkor lehet nem várok rá és nekiesek tasztatúráról beállítani.
Köszi

000000000

Utána néztem ennek a RS485 programozási lehetőségnek , de nem igazán volt róla használható.  
Egy két fórumon foglalkoznak vele , de csak vezérlési célokra használják.
Kíváncsi leszek kis sárgák mit válaszolnak.