Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Frekvenciaváltó

Indította gaben, 2024 április 09, 16:06

Előző téma - Következő téma

000000000

A 2,2 kW-os IMI motoros Aixamom még U/F vezérléssel is feljött a mélygarázsból, de épp hogy csak vissza nem gurult. Ugyan ott OLV vezérléssel simán feljön még 2 személlyel is. Szoktam araszolni a lámpáknál, ha nincs emelkedő, nagyon kicsi olyankor a kimenő teljesítmény. 100-200W-al, azaz a névleges teljesítmény 5-10%-val már 10 km/-val megy az Aixam.
Egy felező váltó sokat javítana a gyorsuláson és a mászóképességen, és végül is nem ördögtől való dolog egy villanyautóban a váltó, a Tesla Roadsterben is van egy 2 fokozatú automata. Ha van váltó, nem kell 100 Hz-nél jobban pörgetni a motort, annyit meg minden korszerű IE2-es kalickás motor tud már...
Azért ha találnék jó áron egy 3-4 kW-os 2-300 Hz-es marómotort, belefaragnám az Aixamba...:)

000000000

És mi van akkor ha egy hasonló váltót teszel bele mint a robogókban van?
Mert az a kihajtás oldal fordulatszáma függvényében változtatja az áttételét.
Azzal durva gyorsulásokat lehetne csinálni   [#hehe]

000000000

http://www.robogo-hangolo.hu/wp-content/uploads/2012/05/2007_04_40_2.jpg" border=0>

wccm3su5c

Én innen vadásztam le a beállításokat:http://www.woodworkforums.com/f170/tips-newbie-huanyang-vfd-users-96380/index2.html" TARGET=_fnew>tips-newbie-huanyang-vfd-users

svejk

Keresd meg D.Lacit, neki van több 5 kW-os 100 Hz-es marómotorja.

svejk

De már ezerszer ezren leírtuk, a váltót nem úszod meg csak abban az esetben ha többszörösen túlméretezett motort használsz.

000000000

Most a 2,2 kW-os motorral sem rossz a járgány, egy 2x ekkora motorral, és egy 3x nagyobb frekiváltóval szerintem már nem lenne panasz a gyorsulásra sem. Az állandómágneses motorom is kb. 8 kW-ot (72V, 120A) tudott csúcsban, és azzal egész jó volt a gyorsulás. A váltóra csak akkor lenne szükség, ha ki kell lőni induláskor, pl. egy körforgalomba besoroláskor, vagy ha valami meredekebb emelkedőn kell felmenni. Bár a felüljárókra most is felmegy az Aixam, de egy váltóval nem kellene annyira kínozni...

000000000

A variátoroknak elég rossz a hatásfoka, sok energiát felemészt a surlódás. Az akkukapacitás mindig kevés, inkább nem pocsékolnám el a szíj koptatására. Eredetileg a mopedautókban is variátorok vannak, azokkal van a legtöbb szívás, örülök hogy megszabadultam végre tőle...:)

frob

ce93xphjd

sziasztok!

Van itt olyan, aki pest környékén lakik (esetleg Érd közelében) és foglalkozik Frekiváltó javítással. Van egy omron márkájú. Azt csinálta mikor hozzám került, hogy a hálózatra csatlakoztatás után, csak 3-5 perccel kelt életre, aztán elértük azt, hogy már akkor sem. Ezt szeretném megcsináltatni, ha megéri. Az omronból elzavarta, hogy nekik fenn kell tartani a műhelyt, nem fognak ilyenekkel foglalkozni, de adnak használtat 100e körül. Ja és hagyjam ezt ott nyugodtan, majd ők kidobják...

Papp Ferenc

s7manbs8

Rossz frekiváltóból valamit érdemes megépíteni, az alkatrészbázisából kiindulva ?

PSoft

Ugyanezt produkálja az én Altivar 08-asom is.

Az egész elektronika,monopanel ki/le van öntve azzal az átlátszó nyúlós kocsonyás csodaanyaggal,amiről itt már többször esett szó.:(

Reménytelen.:(((

svejk

No azért Karcsi22 leírása alapján az övé 95 %-ban javítható, ha még nem túrt bele senki.

PSoft

És az én Altivar-om???

Kb. 50:1 a bekapcsolási arány.:((
Igaz,hogy csak 180W-os,meg csak 120Hz-es,de most is tudnám használni,....ha jó lenne.:)