Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

8irerv4i

Ezt nem igazán tudom elképzelni hogyan lehetne kiváltani .

n6m5u8ag

Egy jó haverral, akinek van [#kacsint] és hajlandó kölcsönadni. Vagy a munkadarab utazik. Illetve ha csak mérni kell, akkor a 2. és 3. módszer is teljesen megfelelő. Pl. a japánok is kollimátorral ellenőrzik a hatalmas hántolt felületeiket, és nem egy több tonnás ellendarabot pakolgatnak fel--le a hántolási ciklusok között.

Olyanról is hallottam, hogy nagyon tapasztalt szakikk egy méteres léccel másfél méteres gépágyat is síkba hántoltak. A technikájukat leírva még nem láttam, de vannak elképzeléseim.

n6m5u8ag

Egyébként nagy felületű tusírlapokat nem csak a súlyuk miatt nem célszerű egymásra bakolni. Ha a falületük nagyon sík, akkor képesek összetapadni, a légnyomás össeszoítja őket. A normál légnyomás megfelel annak, hogy egy cm^2 felületre 1kg tömeget rakunk. Namost a 400x630 tusírlapom kb 70kg tömegű. Ezt már önmagában sem könnyű emelgetni. Azonban ez eltörpül a légnyomásból származó súlyhoz képest: 63*40*1kg = 2.5T tőmegnek megfelelő súly szorítaná rá a tusírlapra, ha azzal akarnám ellenőrizni, és már közel lenne a néhány mikronos pontossághoz. Ezt megemelni ember nem fogja, csak valahogy lehúzni.

ku55dfr0s

Ezt a légnyomásos teóriát gondold át még egyszer...[#csodalk][#zavart2]

n6m5u8ag

Melyik részével nem értesz egyet?

Youtube videón már láttam olyat, hogy alig bírta leemelni a dógozó a munkadarabját, mert kezdett "túl" sima lenni. Egyébként ezt magam is megtapasztaltam amikor távcsőtükröt szurkon fényeztem, amikor az üveg kezdte jól felvenni a szurok alakját, már rendkívül nehéz volt levenni, még oldalra lehúzni is. Nem azért, mert beletabadt, nem tapadt abba a kemény szurokba más csak a cézium oxid por, ami a fényező volt. A levegő ment ki a szurok és az üveg közül. A tükör átmérője mindössze 150mm volt.

n6m5u8ag

Megtaláltam a videót, ami eszembe jutott:

2:10 körül mutatja, hogy miután a munkadarabot ráteszi a gránitlapra először egy levegőfilmen úszik. Majd ahogy a levegő kiszorul egyre nehezebb mozgatni, megemelésbe pedig szinte beleszakad.

Amit leírtam számértékek a felső határ. A felületek rücskössége miatt nem tud tökéletesen kiszorulni a levegő, ezért ennél igazából valóban kisebb. De annál jóval több, mint a tárgy önsúlya.

Van más, egész hétköznapi helyzet is, ahol a kiszoruló levegő miatt préselődik össze két felület, pl. a gumis talpú, csempére felcuppantós konyharuha tartó vagy az autóban az ablakra felnyomható árnyékoló. Ugyan ez az effekt tarja ott őket, egy darabig.

ku55dfr0s

"Ha a falületük nagyon sík, akkor képesek összetapadni,"...IGAZ!
" a légnyomás össeszoítja őket." NEM IGAZ!

2f428kduf

Ez így van a tükörrel, pedig csak egy kávéra mentem el. Utána csak úgy tudtam, végül leszedni, hogy leolvasztottam a szurkot. Persze az addigi munka: ugrott. Pedig ez már a legvégén volt.

n6m5u8ag

Esetleg bővebben is kifejtenéd az állításodat ?

Hogy értelmezed a becsatolt videón látottakat, vagy a tükörfényezős esetet, melyet Sásdi Zoltán is megerősített ? És mi a helyzet a gumitappancsokkal ? Vagy van pl. vákuumos üvegtábla fogó, gyakran látom használatban ?

Ugye nem a Van der Waals erőre gondolsz ? A videóban a fickó még elég messze járt a nanométer méretskálájú simaságtól, ahol az tényleg hatni kezd (az ökölszabály szerint 1/r^6 -al csökken az erő a távolsággal).

i49a9nm8c

Ezt nem kell bizonygatni.
Az említett esetekben, az általad említett légköri nyomás okozza az "összetapadást". Nem más.

n6m5u8ag

Én szeretek érvekkel vitatkozni és meggyőzni valakit, ha a vitából ez jön ki. Ehhez az is hozzátartozik, hogy érvekkel én is meggyőzhető vagyok. Lehet, Hostyának van valami gondolata, amit szembe tud állítani a légnyomásos  magyarázatokkal, kiváncsi lennék rá.

ku55dfr0s

Ha figyelmesebben megnézed a videót, akkor látszik hogy a gránitlapot bekeni festékkel egy gumihengerrel.
Amikor ráteszi a tusírlapot, ".. a gránitlapra először egy levegőfilmen úszik. Majd ahogy a levegő kiszorul egyre nehezebb mozgatni.."

Igen, DE.. a két felület között van egy harmadik anyag(festék), ami kvázi folyadéknak tekinthető a maga sűrűségével,viszkozitásával,felületi feszültségével..stb.
Nem csak a levegőnek kell kiszorulni a két felület közül, ha nem a festékréteg egy részének is..

A két felületet nem a légköri nyomás szorítja egymáshoz, hanem a gravitáció..!!
Képzeld el élére állítva a gránitasztalt és a mdb-ot.. Ha így illesztenéd a két felületet, akkor miért nem nyomja össze őket a légköri nyomás..?

" És mi a helyzet a gumitappancsokkal ?"

A gumitappancsok kialakítása olyan hogy a felülettel kapcsolódó része homorú, ráadásul rugalmas anyagból van,(tehát nem olyan mint a fent említett tusírlap) amit ha rányomunk pl. egy üveglapra, akkor kiszorítja maga alól a  levegőt,(deformálódik) és nem engedi vissza..
Itt tényleg a légköri nyomás szorító ereje érvényesül.
Sőt ha meg nedvesítjük  tappancs peremét sokkal biztonságosabb.

"Ugye nem a Van der Waals erőre gondolsz ? A videóban a fickó még elég messze járt a nanométer méretskálájú simaságtól, ahol az tényleg hatni kezd.. "

Igen messze jár, de a két felület között ott van az a fránya festék..

7snm9r7t

Persze ha százaz lenne a felület, szóba sem jöhetne a vákum, amit az olaj okoz ilyen nagy felületen, akkor, amikor fel akarnánk emelni.
Nem is kell ehhez tusírozott felület, csak egy kis olaj, mint pl a táblalemezek között, de ott el tudjuk hajlítani a felsőt.

7snm9r7t

Na erre gondoltam csak zazásítva![#eljen]

7snm9r7t

Nem pont erre gondoltam.
A vákum az mindíg működik nem számít hogy vízszintes vagy függőleges.
Meghúzunk egy 6-os csavart csak úgy lazán egykézből, valamit lefogattunk vele, de tonnákat bír mire elszakad.
Ez igaz ebben az esetben is, az olajos tusírfesték lezárja a levegő útját, egy darabig, de aztán látjuk hogy sikerül feltépni, mert nincs is mindenhol ebből a festékből, a labirintuson a pontok között kell egy kis idő mire kiegyenlítődik a nyomás, 2-3 sec.
Ha megúsztatnánk olajjal vagy vízzel a felületet, megint csak tonnákra lenne szükség a derékszögű szétválasztáshoz.
A vákum ellentéte meg a légnyomás.
Akkor kinek van igaza?