Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

tc9jtie4

Ismét tudtam foglalkozni a kis késszánommal.

Azt szetetném megkérdezni, hogy a rendes gyári gépi hántolóval is ilyen csíkos lesz a felület? Vagy annak a súlya nem engedi "elpattogni" a kést?

A kis nyenyerémmel csináltam, valahogy azzal jobban érzem a történéseket. [#rolleyes] Löket 5mm.

tc9jtie4

n6m5u8ag

Szia!

Mekkora a sugarat köszörültés a kés elejáre ? Kb. milyen szögben áll a kés a munkafelülethez képest használat során ?

tc9jtie4

A rádiusz egy hangya'sznyival kisebb mint 90.
Próbáltam úgy tartani a "gépet" [#vigyor] hogy lehetőleg a tolás párhuzamos legyen a felülettel, persze nem mindig sikerült.

n6m5u8ag

Jónak tűmik minden, az élszög is negatív. Mivel fened a lapkát ?

tc9jtie4

A éle gyémánttárcsán lett véglegesítve, utána nem fentem. Kézzel megfelelő szögben tartva szép egyenletes szélességben szed. Igaz ott is jelentkezik a csíkozódás (mintha bele-bele kapna), de nem ilyen mértékben.

Jelenleg itt tartok, kérdés hogy szedjem még telibe vagy lehet próbálni egyesével a foltokat?

tc9jtie4

Na kicsit kapirgáltam. Aztán gondoltam egy merészet és egy lehelletnyi sárgán megsatíroztam a már megfestett felületet.
És láss csodát.[#circling]

Megszedve a sárga foltokat kaptam a másik képet. Biztos hogy lehetne még szórakozni, de szerintem késtartó alá jólesz...

n6m5u8ag

Szerintem ez elég jól néz ki. A talpával párhuzamos ?

tc9jtie4

Hű bazzeg'! [#wilting]

Az. Vagyis egy mutatónyi eltérés van. De nekem megfelel. :)

ywathzay

Az mitől van, hogyha a sárgával rámentél az mást mutat mint a kék? Elvileg ha jól tennéd a felületre nem ugyanott kellene elszíneződnie színtől függetlenül?

tc9jtie4

Azért mert a platnira felkent kék festéknek is van egy vastagsága.
Ha áthúzod rajta a munkadarabot akkor a kidudorodások eltolják a festéket bele a dudorok melletti árkokba. Minél vékonyabb a platnin a festék, annál kevésbé kenődik, cserébe kevesebb és kisebb jelölésed lesz.

Vastag festékkel festhetsz majdnem telibe is, vékonnyal meg éppenhogy pár halvány pöttyöt is (ezek a legmagasabb pontjaid a felületen). Meg kell találni az arany középutat.

Ha megnézel egy korábbi képemet ott látni hogy van olyan folt amit körülvesz egy kis körvonal az az elkent festék.
Egy alig foltos képemen pedig a vékony festékkel való festésre van példa.
Ha egy megfestett felületet rányomsz a platnira és elkezded dörzsölni vele, akkor a platnid leszedi a festéket a tényleges magas pontjaidról (Majdnem fémszínű lesz ilyenkor), körülötte azonban marad némi kék színű körvonal. Ez nem annyira jól látható, a megvilágításodtól függően különböző nézőpontokból látni megfelelően.
Na ezen segít a sárga kontraszt szín, ugyanis a platnira nagyon vékonyan felvitt sárga rétegen megdörzsölve a kék festett felületet kapod azt amit most láttál.
A tényleges magas pontok jól kivehetően sárgás-zöldes árnyalatúak, körülöttük  kék körvonallal. Ami maradt kék színű folt az gyakorlatilag kenődés.

ywathzay

Világos. Tulajdonképpen ha sikerül megfelelően vékony réteget felhordani a kékből, akkor ugyanez az eredmény csak kékben, de értem a lényeget.

kgw0eik66

Szerintem amikor kézzel hántolsz akkor laposabban áll a lapka a felülethez képest. Ezzel a megtört véggel szerintem túl meredeken tudod csak tartani.

7snm9r7t

A festéshez, a legjobb nálam: fa alap, ráragasztva 5mm-s filc, és az egész bevonva nylon harisnyával!!! persze a filcet be kell avatni a kékfestékkel és olajjal, de ha van 5 tized az ágyazatban, a végére már jó lesz.
Ezzel lehet nagyon vékony festést képezni, néhány olajcseppel.
Ahogy telnek az évek, egyre jobb lesz...

7snm9r7t

Ez egyébként nem biztos!
Ez csak egy kép.