Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

tc9jtie4

Kipróbáltam a diamant festéket. Állagra jóval sűrűbb az általam kevertnél, színre is sokkal sötétebb (szétkenve már nem!).
Oszlatni érdekes módon jóval könnyebb, egy pöttyöt egész nagy területre szét lehet hengerezni viszonylag egyenletesen, a házi kevertnél több helyre kell kisebb pötty, hogy megfelelően szét lehessen kenni. Szétkenve a színe kb egálba van a hazainál, ha szilvián nézem akkor is.

Érdekes módon a festett felület nekem világosabbnak hat, ezt se látom igazán. [#nemtudom]
Próbáltam sárga pigmentport is, jól letörölgettem a felületet miután felkentem, szerintem a jelölésbe nem szólt bele. Így viszont szerintem nem ér semmit...

A festék vastagsággal még továbbra is bajban vagyok, valahogy én vékonynak érzem ezt, de legalábbis nem vastagnak. Lámpa fénynél gyakorlatilag alig látni, legjobban félárnyékban látható. Valahogy nem jön át az amit a sok videón látni hogy jó kontrasztos erős kék a magas pont...

(Ne zavarjon meg senkit hogy csíkosnak tűnik a festék, egyenletes volt az, csak a videón nem jön át.)

n6m5u8ag

Az utolsó vidón a papírt is alig szinezte meg. Ez szerintem így nem jó. Gránitlapot még soha nem használtam. Nem lehetséges, hogy kezdetben a gránít beszívja a festék oldószerét, és emiatt lesz olyan száraz a festésef. Vaslapot vékonyan megkenve és utána törlőkendővel letörölve kék lesz a törlőkendő.

tc9jtie4

Na igen. Azért olyan száraz mert előtte ilyenre töröltem (szilviával). Hogy még véletlenül se legyen vastag a festék ahogy eddig tippeltük.

És pont itt van az hogy a felület "foltosan fog" már ilyenkor.

Itt látni hogy a festés után mennyivel világosabb a gránit, és a munkadarabon is látni hogy van némi kenődés. Tudok ilyet is festeni.

Itt meg látni hogy jó "vastagon" festi a gránitot. Főleg amikor a kezével lehúzza...

Szerintem ez se feltétlenül jó.

8rkg39jcu

így kell csinálni! Ez a módszer a festésre. Itt még viszonylag vastag festéket használ, mert még nagyol.

A második videón tehát:
1 - Nincs semmi fölösleges a grániton, csak az, amit abban a pillanatban használ.
2 - Festés előtt kézzel alaposan letörli a gránitot. A kezed a legérzékenyebb tapintó, a legkisebb szöszmöszt, port érzed. Addig töröld, amíg teljesen tiszta nem lesz.
3 - A gránit közepére kitett egy adag festéket és azon megnedvesítette a hengert, utána azt a területet, ahol a lécet ellenőrizni fogja. Végül gumihengerrel egyenletesen elkente.
4 - a festéket áttörölte óvatosan kézzel, hogy érezze nem került e a felületre valami kosz. Ezt minden alkalommal meg kell tenni, mielőtt ráteszed a mérendő darabot. Ha bármi koszt érzel, amit nem tudsz leszedni, akkor lemosod a gránitot és újra fested.
5 - Óvatosan ráteszi a lécet és 2-3 cm lökettel megfesti. Nézd meg, nem nyomja. Nagyon fontos, hogy a munkadarab a saját súlya alatt fesse meg magát. Tilos odanyomni. ( Csak akkor szoktam odanyomni a darabot, ha a tiszta felületen festés után láthatóvá szeretném tenni a nagyon magas pontokat. Mint korábban írtam, azoknak beszürkül a teteje.)
6 - Ez az úgynevezett "hinge the part", amikor megnézi, hogy konvex vagy konkáv a léc. A videón látványosan a két végén ül fel. Én szélesebb daraboknál néha gumikalapácsot is szoktam használni, hogy megnézzem nem ül e három ponton. Hallod a hangján, amikor megütöd a négy sarkát, ha valamelyik a levegőben van és billeg.

8rkg39jcu

Köszi a videókat. így más sokkal érthetőbb. Igyekszem majd hétvégén csinálni egy videót és megmutatom, hogy mit használok és hogyan festem meg az alkatrészt.

Amúgy nagyon szupernek tűnik az a festék is, amit te készítettél. Kb olyan világos, mint a Canode kék. Viszont túl sok cucc van a grániton és kézzel kell letörölni, hogy megnézd van e rajta valami kosz. Csak kézzel fogod érezni.
 A munkadarabot ne nyomd oda, csak a saját súlya alatt kell, hogy megfestődjön. Lehet, hogy alapból nem is volt vastag a festék, amit rátettél korábban, csak azért kenődött, mert odanyomtad a darabot.
 Csak egyenes vonalú mozgást végezz megfestéskor, semmiképpen ne forgasd a darabot.
 Itt a festék tényleg megszáradt, vagy már nagyon vékony. Ennyire vékony festéket már csak akkor kell használni, ha 40+ PPI felületet készítesz.
 A sárga festékből meg valóban nem sok maradt. Én vízalapút használok kontraszt anyagnak. Az szétkenem, kicsit megtörlöm papírral és kb meg is szárad. Utána kézzel letörlöm előbb a gránitot és utána a munkadarabot, hogy a munkadarabon se legyen semmi kosz. A legkisebb porszem is elrontja a felfestést. Amúgy hallani is, ha van valami a két felület között, de az már sajnos általában késő...

8irerv4i

Teszik ez a topik , biztosan nagyon hasznos és érdekes lesz .
Most találtam ezt a linket .
Nem igazán gépfelújítás csak ellenőrző eszköz készítés ,gyalun .
És maga az anyag befogás technikája miatt is érdemes szerintem megnézni .

ydud4uw6m

Nem tudom minek a rúgókötete lehetett, kb. mint a Trabant első felfüggesztése.
Szerintem olyan 4-5 mm-nél ne legyen vastagabb, mert én is legalább 2mm lecsiszoltam belőle.
A forrasztás viszont elég szívás, nekem csak úgy maradt meg,hogy előbb vágtam egy zsebet a rúgóba és abban forrasztottam.
Egyszer kipróbáltam én is a gépi fűrészlapot,nem volt valami tartós.

tc9jtie4

A festést úgy csinálom ahogy mondtad. A kézi törlés itt már azért nem látható mert már túl vagyok rajta. Jelen esetben a henger tiszta. A szösz és forgács jellegzetes érzést (hangot) ad, valamint a felületen is látni ugye, jelen esetben nem lenne gond mert max újrafestek.

A videón látni hogy ahogy elhúzza a kezével a felületet "csíkos" marad, vagyis látni a kezének a nyomát. Na ez ilynkor nálam tuti telibefest. Valószínűleg kezdésbek jó lehet, de egy majdnem kész felület tuti letapad (lásd videó).
Amit most raktam fel ott látni ezt. Itt félkemény szivacshengerrel eloszlatom a festéket (nincsenek csíkok a hengerlés mentén), majd átmegyek papírtörlővel (látni is ahogy "keni a festéket") rajta, próbálom egyenletesen vékonyítani az anyagot. Az első festés nem jó, látni ahogy letapad a késtartó, valamint utána látszik is a grániton hogy volt rajta bőven... A második festés már jobb egy fokkal, de még mindig tapadós. A harmadik lenne az igazi tapasztalatom szerint (mondjuk még a saját festékemmel).

De ezek szerint magamat szivatom jópár napja és a felület nem olyan rossz. Azt a hibát leszámítva hogy az árkok nem elég mélyek (bár etalon felületnél nem is olyan probléma ez talán... ?). [#nemtudom]

ydud4uw6m

Ezzel a házi olajos készítményekkel azért csak óvatosan!
 Van nekem is ilyen nagyon finom,de főleg a finom kúszóolajok szívathatnak meg amikből elég akár egy-két csepp a pignentbe ,és máris megfesti az egész munkadarabot.
Szerintem a munkadarabodon is pontosan ez történik,hogy nem festi a munkadarabot rendesen.
Próbáld a gyárival és nézd meg ugyanakkora lesz a festés mérete.

tc9jtie4

Köszönöm a tippet.
A mai videók képek a gyári festékkel készültek, nagyon drasztikus mintázatbeli változást nem érzékelek, inkább csak a felhordott sestékvastagság miatt.

8rkg39jcu

így tapad le a platni, ha már kezd jó lenni a felülete:

Én a 200*300-asat már alig bírom levenni a gránitról, kell a segítség.

n6m5u8ag

Ezt az infót is köszi. A hozzászólásaid nagyon hasznosak nekem.

tc9jtie4

Na akkor valószínűleg az lehet nálam, hogy mivel nem elég mélyek a hántolási nyomok, a vékony festék is szépen terül. Emiatt hisszük azt hogy vastagon van festve....? [#conf]

439589d8

Egy kis történelem :

Akiket én láttam hántolni  hasonló hántolót használtak csak hosszabb fanyéllel , játszva megcsináltak 2-3 m hosszú szánokat egy 750-es léccel és egy 500-as 45 fokos léccel úgy hogy 5-6 tized volt a keresztszánba s 1,5 mm a hosszba (de akkor elővették a flexet :) .
Egy  videjo arról hogy kell jóra faragni a keresztszánt :

Itt meg arról hogyan kell flexelni tökéletes 45  fokos lécet ; bár nem tudom a szöget mihez ellenőrizte :

Remekül tusírozik de a  módszerei  hát . . Ahelyett a felcsavarozott lap helyett is befoghatott volna 4 pofás tokmányba egy köszörült lapot .

439589d8

Itt meg arról hogyan kell flexelni tökéletes 45 fokos lécet (bár nem tudom a szöget mihez ellenőrizte) :

Remekül tusírozik de a módszerei hát . . Ahelyett a felcsavarozott lap helyett is befoghatott volna 4 pofás tokmányba egy köszörült  hasábot .