Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

kgw0eik66

Igazad lehet, hiszen akár tarthatja fejjel lefelé is a gépet. Mondjuk egy ilyen próbával el is lehet dönteni hogy tényleg az állásszöggel van-e gond.

tc9jtie4

Igazad van valóban az (is) a gond. Sajnos ez a fej a nem hozzáférhető belső prizmához készült, ide jobb lenne egy egyenes.
Fordítva nem használható. [#vigyor]

7snm9r7t

A gránitlapok egyébként mitől annyira pontosak? tudja Valaki?

n6m5u8ag

Miért tetted bele a törést ?

tc9jtie4

A szán felső felében van két prizmaoldal. Sehogy nem tudtam úgy megoldani hogy a kézi hántolót jó szögben tudjam tartani...

A gépi hántolóknak vajon mennyire van döntve a pengéje?

n6m5u8ag

Mit értesz pontosságon ? Ha legyártják akkor pontos, de használatban az is el tud kopni. Láttam jutúb videót arról, ahogy helyszínen újra síkoltak gránitlapot. Egy gyémántporos öntvény tusírlapot használtak hozzá, azt tologatták a gránit felületén, amit kollimátoros technikával ellenőrizték.

Gyártásról is láttam filmet: fűrészelik, majd hatalmas síkköszörűnek látszó gépen gyémánttárcsával síkba munkálják. Az alakját pedig nagyon jól megtartja, kopásálló, egyenletesen finomszemcsés kőzet.

n6m5u8ag

Az a helyzet, hogy bár van gépi hántolóm, de még csak éppen kipróbáltam, rendszeresen nem használom. Videókon meg lehet nézni (nyilván ezt te is tudod) mások hogyan használják.

tc9jtie4

Mert úgy csinálják őket. [#vigyor]

Szépen becsiszolják, leppelik.
Maga a gránit meg rendkívül mérettartó ugye, gyakorlatilag csak mechanikailag sérülhet (kophat) a használattól.

De rengeteg hasonló vidi kering fent.

n6m5u8ag

78f0c82z

A kalibrálása egy gránitlapnak :

kgw0eik66

Több kategória van és attól függ a pontosság. Nekem van egy átlagos ( grade 1 ) Mitutoyo 400*400-as lapom az a táblája szerint 7 um pontosságú. Nem egy csúcsminőség, viszont a gránit tulajdonságai miatt ezt hosszú távon is tudja.
Kb a képen látható pontosságra számíthatsz egy jobb lapnál:

ywathzay

Mit jelent a 7um? 1m-en 7 mikron hibalehetőség (síklapúsági hiba)?

kgw0eik66

Szerintem azt jelenti hogy a gránit lap 400*400mm-es felszíne befér két egymástól 0.007mm távolságra levő elméleti sík közé.

n6m5u8ag

A DIN 876 szabvány írja le a pontossági osztályokat, mely függ a lap méretétől. A beszúrt táblázatban vízszintesen van a minőségi osztály, függőlegesen az élhossz.

tc9jtie4

Most jutottam oda hogy foglalkozzak a betétlécem problémájával amit az Esztergálás topikban mutattam.

A szerzett tapasztalatok alapján újrahántoltam az etalon, és festettem. Elég vékony a festék, pont emiatt látni hogy a prizma rész talán nem okozza a felfelébillenését a lécnek.
A léc kínduló állappta pedig ez. Filcelmeghúztam a látható korábbi érintkezési felületet.

Ötlet? :)