Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Igazad lehet, hiszen akár tarthatja fejjel lefelé is a gépet. Mondjuk egy ilyen próbával el is lehet dönteni hogy tényleg az állásszöggel van-e gond.

Virbo

Igazad van valóban az (is) a gond. Sajnos ez a fej a nem hozzáférhető belső prizmához készült, ide jobb lenne egy egyenes.
Fordítva nem használható. [#vigyor]

KoLa

A gránitlapok egyébként mitől annyira pontosak? tudja Valaki?

kart emg

Miért tetted bele a törést ?

Virbo

A szán felső felében van két prizmaoldal. Sehogy nem tudtam úgy megoldani hogy a kézi hántolót jó szögben tudjam tartani...

A gépi hántolóknak vajon mennyire van döntve a pengéje?

kart emg

Mit értesz pontosságon ? Ha legyártják akkor pontos, de használatban az is el tud kopni. Láttam jutúb videót arról, ahogy helyszínen újra síkoltak gránitlapot. Egy gyémántporos öntvény tusírlapot használtak hozzá, azt tologatták a gránit felületén, amit kollimátoros technikával ellenőrizték.

Gyártásról is láttam filmet: fűrészelik, majd hatalmas síkköszörűnek látszó gépen gyémánttárcsával síkba munkálják. Az alakját pedig nagyon jól megtartja, kopásálló, egyenletesen finomszemcsés kőzet.

kart emg

Az a helyzet, hogy bár van gépi hántolóm, de még csak éppen kipróbáltam, rendszeresen nem használom. Videókon meg lehet nézni (nyilván ezt te is tudod) mások hogyan használják.

Virbo

Mert úgy csinálják őket. [#vigyor]

Szépen becsiszolják, leppelik.
Maga a gránit meg rendkívül mérettartó ugye, gyakorlatilag csak mechanikailag sérülhet (kophat) a használattól.

De rengeteg hasonló vidi kering fent.

kart emg

happisusu

A kalibrálása egy gránitlapnak :

Csuhás

Több kategória van és attól függ a pontosság. Nekem van egy átlagos ( grade 1 ) Mitutoyo 400*400-as lapom az a táblája szerint 7 um pontosságú. Nem egy csúcsminőség, viszont a gránit tulajdonságai miatt ezt hosszú távon is tudja.
Kb a képen látható pontosságra számíthatsz egy jobb lapnál:

ywathzay

Mit jelent a 7um? 1m-en 7 mikron hibalehetőség (síklapúsági hiba)?

Csuhás

Szerintem azt jelenti hogy a gránit lap 400*400mm-es felszíne befér két egymástól 0.007mm távolságra levő elméleti sík közé.

kart emg

A DIN 876 szabvány írja le a pontossági osztályokat, mely függ a lap méretétől. A beszúrt táblázatban vízszintesen van a minőségi osztály, függőlegesen az élhossz.

Virbo

Most jutottam oda hogy foglalkozzak a betétlécem problémájával amit az Esztergálás topikban mutattam.

A szerzett tapasztalatok alapján újrahántoltam az etalon, és festettem. Elég vékony a festék, pont emiatt látni hogy a prizma rész talán nem okozza a felfelébillenését a lécnek.
A léc kínduló állappta pedig ez. Filcelmeghúztam a látható korábbi érintkezési felületet.

Ötlet? :)