Gépek felújítása A-Z

Indította gaben, 2024 április 09, 16:03

Előző téma - Következő téma

tc9jtie4

Takarítás gyanánt lett szétszedve. Különösképp, hogy az olajsaras izé. Ne koptassa ki mégjobban az öntvényben a tengelyfuratokat.
Illetve az olajozónyílás is masszívan rozsdás volt, neöm akartam hogy tovább vigye a szemcséket...

n6m5u8ag

A négy csavarral rögzített persely a vonóorsó kijáratánál le tudod venni ?

tc9jtie4

A csavarok a felette lévő tányér miatt nem jönnek ki, le lazítani le lehet őket. De az a persely nem mozdul, valószínűleg passzosan/szorosan van az öntvényben, esetleg valamivel még rögzítve. Remélem nincs átgittelve és festve stift alulról...

Azóta sajnos nem tudtam foglalkozni vele.[#rolleyes]

n6m5u8ag

Valószínűleg igaza van jani300-nak, körmöskulccsal lehet kicsavarni a tányért. Után talán könnyen kijön a csőtengely.

tc9jtie4

Annyira adta magát, kézzel simán kijött... [#nyes]

tc9jtie4

Ki kell kocogtatni, eddig jutottam hirtelen.

8irerv4i

Gyönyörű mechanikai megoldásokat lehet találni ebben a lakatszekrényben !
És rengeteg munka van az elkészítésében .
Jó látni hogy sikerült szépen roncsolás mentesen szétszedni !

tc9jtie4

Lassan rakódik összefelé...

Minden csapágy cserélve lett.
A jobb oldali csapágynál lévő menetes perselyben van egy retesz ami a vonóorsóba kapaszkodik. Ez a persely hajt át 2db "pöckön" a rajta lévő másik körmös perselyre.    Közte és az ellendarab között egy erős rugó. A rugót az először említett menetes persely ki-be tekerésével lehet megfeszíteni ezáltal a "leracsnizáshoz" szükséges erőt a csigatengely felé. Gondolom én. [#vigyor]

Bocs, nem vagyok gépész, nem annyira ismerem a szakszavakat.

tc9jtie4

Bár jobban belegondolva nem is kell "leracsnizni", elég ha pont elmozdul egymáson a két persely. Az meg kilöki a rugóval feszített kallantyút a rögzítésből. A kallantyú pozíciója állítható a tengely eltolásával (külső csavarral).[#rolleyes]

rcxk9dpbt

Hirdetés..hántolóhíd..
A felülete gyönyörű mintha frissen köszörülték volna..Jó ez így?
Kérdezni akartam már hozzáértőktől hogy a hántoló hidak-prizmák  gyári felületének mi a legutolsó megmunkálási fázisa..
A enyémen nagyon sajátos spec mintázat van rajta..nem tudom ezt mivel készithették..majd teszek föl képet..

bwm784wiu

Ez még csak a köszörült felület ami tartalmazza a köszörűgép ágyazatának esetleges hibáit. Persze lehet kiváló is. De ezt még kalibrálni és hántolni kell. Egy mérőlapon (grániton) lehet ellenőrizni a síklapúságát.

7snm9r7t

Ezt még fel is kellett tudni fogatni a köszörűgépre,vetemedés nélkül!

n6m5u8ag

A mosógép alapján ez olyan 2m hosszú lehet. Ilyen méretnél már a gránilap mellett még legalább 3 másik módszer is szóba jöhet a síklapúság ellenőrzésére:
1. 0.02mm/m vízmértékkel végigmérni a felületet. Ha pl. 200mm a vízmérték hossza és egy osztásnyit billen, akkor az illető szakaszon durván 4um mély/magas völgy/domb van. Pontos kvantatív eredményt így nem lehet kapni, de ha egyenletesen dimbes dombos és csak +/- egy-két osztás az eltérés akkor ez egy elég jó felület.

2. ki lehet feszíteni egy húrt és egy szálkeresztes mérőmikroszkóppal végigmérni, hogy hol van domb/völgy. Ez kvantitatíve is pontos, de kinek van ilyen mikroszkópja ?

3. kollimátors módszerrel ellenőrizni a felületet. Ez még kevésbé valószínű, hogy otthon van valakinek.

De kinek kell ekkora tusírkéc ? Amatőrnek nem nagyon.

8irerv4i

"De kinek kell ekkora tusírkéc ? Amatőrnek nem nagyon."
Nekem kellett :)
Nem hibátlan , és nem is tudom mi lesz vele , de legalább van :)
Talán egyszer utolérem magam ...

n6m5u8ag

Én olyan amatőrre gondolok, aki igazán dolgozni akar vele. Ha  csak 10 évente egyszer kell, azt biztosan ki lehet mással is váltani.