Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

szerintem hántolni is lehetne vele?!én nem ismerem ezt a tipust,de feltételezem.

000000000

4um5b65d

Visszaküldtem Csikiét is meg a tiédet is....
:))

mg6pj03ss

Sziasztok, üdvözlök mindenkit!TOS SV18 RA/1000 egyetemes eszterga gépkönyvet keresek.Ha tudna ebben segiteni nekem valaki, annak nagyon megköszönném.

4um5b65d

Légy üdvözölve a TOS tulajdonosok közt.  
Írj egy levelet nekem és átküldöm. Ma úgy is épp ez a gép van terítéken... :))
Kattints a nickemre.

000000000

http://www.expressz.hu/gep-szerszam/faipari/hirdetes-18548893/" TARGET=_fnew>Itt
Ezzel a géppel kapcsolatban tud valaki valami érdemleges tapasztalatot vagy tanácsot adni?

ANTAL GÁBOR

Sziasztok Van e még TOS gépkönyv probléma? reggel megyek a műhelybe és haza tudom hozni. Két kötetes német nyelvű az egyik inkább szöveges a másik rajzos

4um5b65d

Megoldódott a dolog, köszönjük.

000000000

TOS-nak TOS, de nem SV18RA, hanem SN 40 (50) gépkönyvet, illetve 16k20-as gépkönyvet keresek, ugyanis még mindig gépvételen töröm a fejem és ezek a típusok is benne vannak az elfogadható kategóriában. Persze SV18RA, meg E400 is rajt van a kívánságlistán, az mér tudom hogy miért vegyek, de azokhoz már megvan a doksi, és momentán nincs megfelelő ajánlat belőlük, amire lecsaphatnék.

Véleméynt, tapasztalatot köszönettel várok, 16K20, vagyt SN40-es miért ne válasszam?  
Helyem és kisautomatám (villany) van ezekhez is és egy stabil(>1,5t), jó ágy állapotú gépet keresek.

4um5b65d

Gyerekek, mekkorát szoptam ezen a hétvégén....
Eddig úgy sajnáltam a prostikat az út szélén, hogy szopásból kell összevakarniuk a betevő falatra valót,
de ezek után azt mondom laza melójuk van. Pár perc alatt lezavarnak egyet és még pénz is kapnak érte.
Én meg szombat-vasárnap szoptam aztán még lóvé sincs.
------------

Pénteken délután egy kis elektromos hibát érzékeltem a gépemen.  
Elkezdett peregni az egyik mágneskapcsoló a rendszerben. Ebből kifolyólag semmi nem működött a gépen.
Első gondolatom volt, hogy ez bizony kontakt hiba. Gondoltam sima liba, hamar megtalálom a problémát. Szombaton leguggoltam az elektromosságos szekrényhez,  
de fél óra múlva rá kellett jönnöm, hogy ez rohadtul-kényelmetlenül-alacsonyan van és rohadtul nagy a hasam az ilyen melóhoz. Meg aztán nagyon sok drót is van a rendszerben, na ekkor kiáltottam a HELP Mííí-t ,hogy jó lenne egy kapcsolási rajz. Hamar jött is a segítség. Köszönet érte. Amíg megjött a rajz addig szétbontottam a megfelelő kapcsolókat és feltérképeztem a huzalozást. Abban a hiszemben dolgoztam a bontáson, hogy a mágneskapcsolók behúzó tekercse 24V-os és a hozzá tartozó kezelőszervekhez/kapcsolókhoz is 24V megy. Tapogattam, tapogattam, aztán előkerült a műszer is és rámértem. 228 V-ot mutat a műszer ott ahol 24-et kellene. Basszus, még jó hogy nem b@szott meg. Aztán nézem az időközben megjött rajzon, hogy hát persze, a mágneskapcsolókhoz és kezelő gombokhoz egy leválasztott 220V megy. De hogy miért nem 24V-ossal oldották meg ez rejtély. Végigméricskéltem az egész rendszert , közben eltörtem egy visszajelzőt, meg egy kapcsolót. (kicsit el volt öregedve a műanyag).  
Szombat estére odáig jutottam, hogy itt bizony más hiba nem lehet mint a mágneskapcsoló.
Nyitva van a bolt? Nincs !  
Van itthon ilyen ? Nincs
Egy vacak 220V-os behúzó tekercsűt sem találtam. Persze 24es meg 110-es az annyi van hogy boltot nyithatnék belőlük.
Vasárnap, az az ma, irány a zsibi. 1500 Ft-ért vadi új mágneskapcsolót beszerez. Hazahozom a vásár fiát, akkor veszem észre, hogy egyel kevesebb záró érintkező van rajta. 5 kellene és csak 4 van. [#falbav][#vigyor1]
áááááááááááááááááá
Újra a kapcsolási rajz főlé lógatom a fejem....
Le van tojva, gondoltam, hát az egyik visszajelző nem lesz bekötve és kész. Úgy is 10 éve kiégett az izzó benne... :))
Régi mágneskapcsoló kiugrik a helyéről, persze minden drót pontosan feljegyezve, hogy mi hová van kötve. Menne be az új, de nem fér be a helyére....[#falbav][#vigyor1]. Van itt 3 biztosíték foglalat aminek nincs is funkciója (valamit még rá lehetne kötni, talán support köszörűt vagy táskarádiót). Foglalatok kiugranak. Befér a mágneskapcsoló....
Basszus rövidek a drótok....[#falbav][#vigyor1]
Húzom-vonom-vágok-toldok. Végre ma este 5 óra : működik a gép. Megy minden..... , de nem jön fel az olaj a főorsóhoz. Nem igaz....most meg a szivattyú ment volna gallyra ? Forogni forog, jó is a hangja. Dugulás lenne ? Szétbontom a főorsó házat. Sűrített levegővel benézek a csövekbe. Semmi gond.... Már már bontanám a szivattyút.... kiabálnak..... VACSORAAAA.
Tömöm a husit befelé, majd két krumpli közt jön a megvilágosodás. Tuti felcseréltem a mágneskapcsolón fázisokat. Nem szívta az olajat a tartályból, hanem tolta vissza. Szóval tolattyú módba kötöttem be. [#taps]
Én hülye....
Este 8 óra..... Végre működik a rendszer.
Leül....cigire gyújt....fórumon történetet ír...

Aláírás: Oboa

000000000

Szerintem nézz meg párdarab norbi fitnesz cd a hasadra.
Az esztergálást pedig hagyd abba ,rád írói karrier vár.

4um5b65d

Köszi az 5-letet. Szakítani fogok rá időt esténként, hogy Norbit nézzek a karosszékemből. Remélem segít a dolgon. :)))

KoLa

No ezt akár én is írhattam volna kollega[#taps]az ilyen alacsonyan fekvő elektromos hibákat már én sem bírom gyomorral[#nevetes1][#nevetes1][#nevetes2][#nevetes1]

laca

Részvétem! De még ettől is nagyobb vákumnak fogod érezni a dolgot, ha a kiépített mágneskapcsolónak megnézed a mozgó mágnessaruját, és megtalálod azt a kis hornyot, amiből hiányzik eg egy-két menetes rövidre zárt "tekercs".Ennek hiányában berreg 100 Hz-cel.

PSoft

A 80-as években én is sokat "szívtam" szerszámgépekkel.(volt köztük TOS-is)
Többek között egy 30-40 gépes forgácsolóműhely villamos karbantartása volt a feladatom.
Volt ott az E400-astól az UF222-es(ha jól emlékszem a típusára)nagymarón át a kínai pantográfig minden.A TOS-XXX akkora volt,hogy elég volt körbegyalogolni.
Állandó probléma volt,hogy a "berosszt" mágneskapcsolókat,nyomókat,stb.mivel helyettesítsem.
Sikerült rábeszélnem az akkori forgácsolós főnököt,hogy úgymond "magyarítsuk" elektromosan a gépeket.
Hosszú hónapokat dolgoztam rajta,de ma is azt mondom,hogy megérte.Utána évekig szinte semmi gond(elektromos)nem volt velük.:))

Ugye...a szopásra visszatérve...
Azt mondják nem mindegy,hogy melyik végén vagy a f...nak.:))
Hát...tényleg nem mindegy.:)