Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

[#nyes][#nyes][#nyes]
Hát már a gyerek sem 100-as ?
Apja fia....

4um5b65d

A kör anyagoknál felejtsd el a 4 pofás tokmányt. Azokkal sosem fogsz olyan futást elérni mint a 3-assal.  
A másik: a főorsón belülre tegyél hézagoló gyűrűt/csövet/valamit ami középen tartja a vergődő orsódat.
Ha a tokmányodnál nem a nullás dióba megy bele a kulcs akkor valószínűleg már egyszer szétszedték a tokmányt és felcserélték a diókat. A nullás dió mindig jobban kikopik, mert az van állandóan használva.
Ha egy tokmány futását ellenőrzöd például egy 15-ös tengellyel az még nem biztosíték arra, hogy a 12-es vagy a 20-as/25-ös tengelynél is futni fog. Erre semmi garancia nincs. Sőt egy rosszabb tokmánynál még az ismétlési pontosság is kérdéses. Általában, ha ugyanazon átmérőjű és befogási paramétereiben azonos anyagokat fogsz meg egymás után és egyszer így, egyszer úgy áll be akkor a legtöbb esetben a pofa kontakt felületei nem párhuzamosak a gép középtengelyével.

robroy007

üresen egy pofa talán nem szorít rendesen

de azért is van fent a négyes mert legalább így minden pofa a szembelévőhöz támaszkodik

tehát mindegy ha excentrikus is lenne a dolog valahol felkoppan egyszer de még így se értem miért mászik el ugyan azon a befogott köszörült rúdon

4um5b65d

Három pofás tokmány = három lábú szék  

Az pont nem jó, hogy szemben szorítanak a pofák.

robroy007

az esztergályosomnak 4 pofásban is sikerült meg 3-ban is megcsinálnia
nekem is lett jó meg rossz a 9-ből!!

D.Laci

A hátlapon a peremet kel felszabályozni a tokmányhoz, így a tokmány nem fog űtni. Majd a tokmány pofákat kel felszabályozni. DE "én őnek nem ajánlom" :)  a 4 posás tokmányt sem esztergálásra sem megprobálni felszabályozni!

4um5b65d

Hát akkor csak kínlódj a 4 pofással, ha nem hagyod magad meggyőzni...
:)

4um5b65d

"DE "én őnek nem ajánlom" :) a 4 posás tokmányt sem esztergálásra sem megprobálni felszabályozni! "

Most mit is írtál itt pontosan ? :)

D.Laci

Azt, hogy a 4 pofással csak szivatja magát.
Ha nincs felszabályozva a pofák akkor azért, ha meg megpróbálja felszabályozni azért.

000000000

A négypofás tokmány igazából csak 4,8,16-szögű anyagok megfogására való.
Másra nem igazán.
Egy négylábú szék csak a tükörsima talajon nem billeg. Egyébként mindig. A háromlábú, meg bármilyen talajon biztosan áll.
Ez a helyzet a tokmányokkal is.
Négypofással csak „tökéletesen” hengeres anyagot lehet jól megfogni. Viszont, azt a hárompofással is jól meg lehet.
Maradnak a fent említett sokszög anyagok.
Négypofásból marad a síktárcsa, de az egészen más dolog. (Nem igazán hengeres anyagokra való)

4um5b65d

Na végre, hát strucc te Magyarul is beszéééni... :)

4um5b65d

Ezt csak azzal egészíteném ki, hogy 4 pofással még a tökéletesen körkörös anyag sem fogható meg a legtöbb esetben tökéletesen.
Ha a 4 pofás tokmány például fel van szabályozva 30-a átmérőre akkor a 30-as kör anyagot nagy valószínűséggel jól fogja meg, de az ettől eltérőeket már csak nagyon kicsi eséllyel fogja jól.
Miért is ?
Ezt valakinek már magyaráztam egyszer, de nem tudom, hogy ide a fórumra írtam e.
Gondolja át mindenki, hogy a tokmány belső spirálja milyen módon is fekszik fel a pofák nem spirális fogazatára ? A spirál kívülről befelé haladva egyre kisebb ívet mutat, míg a pofák ehhez képest "egyenesnek" mondható fogazattal rendelkeznek. A spirál felülete soha nem ugyanazon a ponton találkozik a pofa felületével mint ahol találkoztak akkor mikor fel lett szabályozva a pofa. A pofán mindig vándorol az a pont ahol találkozik a spirállal.
Ehhez még hozzájön az a fizikai tény, hogy a pofa előre hátra bukik. A belső felületek szabályozáskor a feszítésnek megfelelően egy bizonyos szögértéket nyílik. Eltekerjük a pofát máshová és kapásból más lesz a nyílás szöge.
Ezek a problémák természetesen a 3 pofás tokmányoknál is jelentkeznek, de a 3 pofás akkor is ugyanakkora szorító erőt fejti ki az anyagra minden pofa esetében. A 4 pofás meg egyáltalán nem így viselkedik. Egy 4 pofás tokmányban hatalmas nagy ritkaság ha mind a 4 pofa szorít. Legtöbbször csak 2 vagy 3 pofa fogja az anyagot és ezt talán az "ártatlan ma született esztergályos" észre sem veszi. Csak anyázik, mert rezonál az anyag leszúráskor.

robroy007

NA IDE FIGYUZZATOK LÉGYSZIVES!

azt mondjátok már meg nekem, ha kétszer befogom ugyan azt az anyagot egymás után elforgatva megfordítva  bárhogy pakolászom akkor jó minden órázás után az ellenőrzéskor DE
ha esztergáltam a tengelyt és visszateszem ugyan azt a köszörült tengelyt akkor már nem üt a tengely

ezt mivel magyarázzátok??

tudom, hogy a 3 jobb mint a 4 legalábbis tokmányba de mint írtam 4 pofással is meg tudták nekem csinálni amit nekem nem sikerült

D.Laci

"ha esztergáltam a tengelyt és visszateszem ugyan azt a köszörült tengelyt akkor már nem üt a tengely "

A magyarázat über faszányos esztergályos vagy!! :)
DE nem egészen értem így a problámát....

4um5b65d

Csatlakozom ! Én sem értem a problámát... :)