Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Sz.József

Köszi. Mit csináltam rosszul? Hogy legközelebb tudjam.

000000000

Nem értem miért veti el minden CNC-sítő a jó mechanikus áttéteket. Normál üzemi körülmények között a szíj nem csúszik meg. Egy jól beállított PI szabályzóval az a többlet inercia nem okoz gondot. Meglátásom szerint is értelmetlen az ekkora nagy fogasszíj alkalmazása. Kíváncsiságból utána néztem, ha ez HTD profil, és 20mm körüli a szélessége, akkor ezzel 17kW teljesítmény vihető át (egy bizonyos fordulatszámtartományban). Nem gondolom, hogy ilyen erős a motorod...

Értem én, hogy CNC menetvágásnál nem kell olyan alacsony fordulatszám mint hagyományos menetvágásnál, de tegyük fel ha leszúrni akarsz,  visszasírod még az áttétet az alacsony fordulatszám, és a nyomatéktartalék miatt. A frekiváltóval (pláne ha szabályoz) nem lehet egyszerűen fémeket leszúrni. Legalább is rendes leszúrókéssel, nem "piszkavassal" kiesztergálgatva... Ezt tapasztalatból mondom.

robroy007

ha nem hunbayről vannak a képek akkor ne lap címét másold be hanem a képre jobb klikk tulajdonságoknál lévő címet kell megadni

hunbaynél a kép címe kellett volna ahogy csináltad eredetileg

a képeid helyes címe így nézett ki:

http://users.atw.hu/casyjozsi/FMD/001.JPG?atw_rnd=168741642

e helyett :
http://casyjozsi.atw.hu/FMD/001.JPG

Sz.József

Ok. Kössz. Remélem legközelebb sikerül.

000000000

Jól szétkaptad és szépen rendbehoztad a gépeidet. Jók a képek. Klassz gépek vannak a(volt) melóhelyeden.

Sz.József

Az OPTIBELT kalkulátora (CAP6.0) OMEGA 8M 20-at „javasolta” esetleg 5M 15, de én az előbbit választottam (HTD-be). Gyakorlatias, vizuális vagyok, és még én nem tartottam túlzásnak. Egyéként számolgatás nélkül sem raktam volna 5M 15-nél kisebbet attól függetlenül, hogy ez egy „zabhegyező” kategória. Ha nem muszáj nem is szeretek számolgatni. A lényeg mindig azon van, hogy tudja az ember mire képes a „szerkezet” és nem szabad olyan feladatokra használni amire nem alkalmas a mechanika. Különben 100-200-as fordulaton még van annyi nyomatéka, hogy az én igényeimet kielégítse. Pl. soha nem fogok 150-200-as X5-ös anyagot leszúrni vele mert abszolút nem arra való. Ennyi idő után (35 év) még kíváncsiságból sem próbálom meg.
Különben kössz a hozzászólást.
Ja még valami. A CAP6.0 17KW-ra 85mm széles szíjat javasol(?)…, Hogy miért a fene se érti(?)…
Vagy valamit elcsesztem, na de mindegy.

ckyw5bjzs

Van egy EAN 170/1000-es esztergám. Ahhoz, hogy a fordulatszámot jól tudjam beállítani szükségem lenne a főorsóház oldalán levő táblázatra. Sajnos ez nem volt rajta a gépen, amikor azt vettem. Valakinek van ilyen???? Kérem fényképezze le! KÖSZÖNÖM  
Kedves robroy007 köszönöm a gépkönyvet, de sajnos nekem ez nem jó.

000000000

Ha nincs táblázat, és még fordulatszám-mérő sem, akkor számolni kell. A motoron fel van tüntetve a fordulatszám. Ebből elindulva:
i=D1/D2, ahol i az áttét, D1 a hajtó, D2 a hajtott tárcsa átmérője. Ha több fokozat van, akkor több i-t számolunk, és a végén összeszorozzuk, így megkapjuk a teljes áttét mértékét. A főorsó fordulatszámát a motor fordulatszámának a teljes áttét mértékével való beszorzással kapjuk meg. Ennyi az egész...

Sz.József

Hát igen, most belefér az időmbe. Azt hiszem a Te tempódat soha nem fogom megközelíteni sem.
Mindig érdeklődéssel olvasom a tpikodat és ez úton gratulálok minden „szerkezetedhez” amit eddig megalkottál.  
Azok az ominózus (volt)gépek most nagyon jól jönnének egy saját CNC gép fő alkatrészeinek előkészítéséhez, de késő bánat….

4um5b65d

Ezt a 17 KW-ot honnan veszed ?
Ezt nem tudom elképzelni egy 20-as szíjról..

4um5b65d

A 85 már jobban hangzik, mint a 20.

000000000

Mindig kételkedően kell hozzáállni egy program által kiszámolt eredményhez, a lehetőségekhez képest ellenőrizni kell azt.

n = 600 1/min fordulaton P=170W teljesítménnyel, M=P*60/(2*pi*n) = 2.7Nm forgatónyomatékot eredményez. Ez 100mm-es átmérőn F=2*M/d = 54N erőt fejt ki a szíjra, azaz ha annak keresztmetszete csak 1*20mm is, akkor a fellépő feszültség nevetséges 3N/mm^2 egyszerűen számolva, felfelé kerekítve... Most utána lehet nézni, mit bír a szíj...

279nwbpsa

Ha jól tudom kb. 1KW -ot lehet átvinni 15-ös ékszíjjal.Ehhez képest a 20-as fogazott szíjnál saccra  jónak tűnik az 1,7KW.

Sz.József

Akkor csak nem írtam el az adatokat a kalkulátorba…..
Ez egy kicsit megnyugtat. Kössz.

Sz.József

Igen, tizedes vesszővel már barátságosabb...