Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Megkérnék egy modit javítsa a képeket és linkeket hobbielktronika -> hobbielektronikára, mivel elgépeltem. A hunbay megint nem enged be...

(javitva de van ami igy se jó)

000000000

Küszönjük a beszámolót, már kíváncsi voltam, hogy haladsz a hántolással.
A tusírléc ebben a formában nem elég merev szerintem meg kellene erősíteni egy olyasmi merevítő felhegesztésével mit amit Kola tusírlécén látsz. Persze ezt még marás előtt lett volna célszerű, mert a hegesztés el fogja húzni. Amenniyt én olvastam a tusírlécről, az alapján egy U-vas nem az a kategória, ami itt szóba jöhet etalonként.

000000000

Nah, sikerült megnéznem az összes képet. még annyit hogy szerintem túl rövid az a darab, amihez nántolod az U vasat. E kettőnek közel azonos hosszúnak kellene lenni, mert ha "szánkoztatod" a rövid darabon a hosszút túl sok lesz ahibalehetőség. Minél rövidebb a " szánkózás" annál pontosabb lesz az eredmény.

000000000

Hát a képek még mindig nem úgy vannak beillesztve, ahogy tervezve lett, de most már mindegy. Legközelebb jobban ügyelek.

Szóval azért U-vas, mert ezt tudtam lefogatni a marógép asztalára, és valamennyire pontosan odébbhelyezni, így 4 fogásból megmartam. Az egyenletlenségek nem voltak több 1 tized mm-nél, csak sajnos a marás nyoma lett elég mély, mivel nincs 50-es vagy nagyobb maróm.

A tusírlécnek szánt U-acél szerintem használható lesz, arra kell ügyelni, hogy ne melegedjen egyenlőtlenül, illetve ne érje semmilyen nagyobb erőhatás... Nem olyan mint egy gyári öntött, de már most (félkész állapotban) is mutatja a gépágy kopását.  

A köszörült ágy tudom hogy rövid, de örülök ennek is, hiszen e nélkül semmilyen nem lenne... Köszönet ez úton is Ádámnak a kölcsönzésért!

A szánkózást én úgy 20-30mm hosszan csinálom, tisztában vagyok vele, hogy ha végigtolom az egészet, akkor hibás képet mutat! Köszönöm a tanácsokat.

Sz.József

Szia!
Teljesen igazad van a szíj többet bír mint kellene, de fordítva rosszabb lenne….
Viszont annyira drasztikusan nincsen túlméretezve.  
Miért 170W-al számoltál, én sehol nem említettem wattokat? (~550W, tudom… így is túl van méretezve…)
Különben köszönöm a képletekkel levezetett számítást, ez számomra hasznos infó.
[#eljen]

Sz.József

Különben milyen igénybevétellel (művelettel) tudtad "kinyírni" az 1,7-es motort?

ckyw5bjzs

Kedves deguss! Köszönöm. Én csak egy amatőr vagyok, aki szeretne megtanulni esztergálni  Még egyszer kösz...

000000000

Már régen rájöttem, hogy minden elektronikai alkatrészt a füst működteti.
Valami repedés keletkezhetett a burkolaton és elszállt belőle a füst.
(nem bírta az alacsony fordulatot, megsült)

KoLa

Látom elkapott a gépszíj rendesen [#eljen]
Mire megtusírozod az etalonod bele is jössz! én egy kicsit szélesnek látom a szerszámaidat , bár nem tudom milyen erős vagy? :)))10-12mm szélesség elég minimális ívvel és negatív élszöggel, de lehet hogy rosszul látom.
Nem látom a kereszt írányú nyomokat amik annyira jellemzőek a tusírozott felületre.Rétegenként válts irányt és egy hosszú felületet ne tusírozz hosszirányba, mindíg szögben jobbról egy sort aztán balról (keresztbe)[#wave]

KoLa

A festéket is kis cseppekben , és az olajat is kis cseppekben oszd el a felületen és aztán simítsd el egyenletesen, a festék olaj aránya fele-fele nagyjából!
Simításhoz már elég pár csepp olaj a filcre.

KoLa

A tusírozandó etalonodat tedd rá néha fordítva is hogy ugyanazt mutatja-e!

KoLa

A gép és ez a "tusír u zó " fűtött helységben van?
Mert ha nem akkor meglepetéseket okozhat amikor elkezdesz fűteni!

000000000

A hozzászólásaimat nem vitaindító szándékkal írom, de néha kell egy kis vita, hogy pörögjön a téma. Nagyon szívesen. Örülök, ha hasznát tudjátok venni. Ha valami nem világos, akkor meg tessék hozzászólni! Itt mindenki abban segít, amiben tud.

000000000

Igen, már átköszörültem a hántolót. Most egy kb. R100 van az elején, és a szöget kicsit tompítottam, de így is negatív (<90°) élszöggel jobban meg, mint a másik felét használva (tompa szöggel). Úgy tudom, a gyári lapkás hántoló tompa szögű.  
Próbáltam gyorsacéllal is, de úgy vettem észre, hogy egy fél óra után már nem borotva éles, és nehezebb vele dolgozni. A keményfémet meg vizes gyémánton húzom át. Nagyon jó, és állja a munkát.
Most kb. 3-4mm szélességben tudok hántolni, szóval az eleinte óriási rádiuszt célszerű volt lejebb venni.

000000000

A festéket és a pár csepp olajat előre összekeverem, most csak a fotó kedvéért tettem az etalonra. Valóban, ahogy ráéreztem, lehellet vékonyan kell felhordani.

Igen, igen, sokszor megfordítom, ezt már korábban tanácsoltad, de köszönöm, hogy felhívod rá a figyelmem!

A műhelyben szinte egész télen 15-16°C van, mivel pincehelység. Nyáron pedig szinte tényleg állandó kellemes 22°C. Kívánni nem tudnék jobbat. Fűteni nagyon-nagyon ritkán szoktam, néha hegesztés után, ha kiszellőzött, de mostanság már kerülöm e helység ilyen célú igénybevételét.