Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Jobb gépeken ez úgy van megoldva, hogy a lakatszekrény és a keresztszán közt eleve egy hézagoló lemez van. Amennyit köszörülsz a hossz szánból, annyit le lehet köszörülni a hézagolásból. Csak a két lemezhez kell nyúlnod, semmi máshoz.
Én az illesztőszegekhez nem nyúlnék, mert minden szétszedésnél újra be kell állítanod a magasságokat. Ha a Norton szekrény olajjal van töltve akkor tömítőpaszta is kell alá, azt meg nem illik utólag a beállítás miatt csesztetni. Ha nincs ilyen hézagoló lemez akkor inkább ledolgoznék a lakatszekrény tetejéből vagy a keresztszán aljából és betennék hézagolást.

KoLa

0.3mm-t még az előtolóház illesztései korrigálnak először! de a második felújítánál már hirtelen mm-ket lehet mérni mert az elsőnél lespórolták a korrekciót:)))

KoLa

A lakatszekrény tetejéből nem szabad mert akkor oda a foghézag a keresztszán hajtásnál! legalábbis az általam ismert gépeknél. a Tos-t nem ismerem lehet hogy ott lehet[#nemtudom]

skwby94ub

Üdv.Zsolt!
Tegnap kezdtem én is egy hónapi betegség után...
Amit meg kell vizsgálnod:
1, Szegnyereg hüvely átmérő mennyi?
2, Ha teljesen kitolod a hüvelyt, és kiveszed,meglátod, hogy a menetes orsó vége löki ki a befogott szerszámot, vagy van-e benne egy "közdarab".

A szegnyereg hüvely kúpját óvni nagyon fontos, a főorsó után et a gép "lelke". Ezt ha elrontod, nem lesz pontos a géped.
Ezért én inkább profira bíznám az átalakítását.
Ahogyan Laslie is írta: állóbábbal megtámasztva kell kibővíteni a kúpot -lehetőleg CNC-n-, mi leppelni is szoktuk .
Addig is felverődést próbáld meg finoman 3 élű hántolóval "alászedni".
A kúpot mindig tisztán kell tartani- nem lehet olajos sem-, legjobb ha a forgócsúcs állandóan benne van, és csak akkor veszed ki, ha másik szerszámot akarsz betenni. De amit beteszel, mindig meg kell törölgetni- és határozott mozdulattal kell "belökni" a hüvelybe a szerszámot.Tudod, úgy mint....  
Üdv: Jóska

hyn6ys8wt

Jóska, Leslie, Svejk!
Köszönöm a válaszotokat! Szóval ez nem amatőrnek való feladat:-) Ez esetben inkább csak a sérülést próbálom meg kijavítani.  
Arra van lehetőség hogy egy komplett ujat csináljak MK3 kuppal? Ha elrontom max veszik a "több hetes" munkám:-)

zczzn9622

Teflonozásnál megsporóljuk az alapszán hozzáhántolását az ágyhoz ez időrabló munka. Hejette az alapszán vízszintbe és (az ágyhoz képest) merőlegesbe álittása után megfelelő vastagságu teklont (akár 0.2mm) ragasztunk az alapszánra az alapszán leszorítócsavarjait meghuzuk (így a teflon rásimul az ágyra és a felesleges ragasztó eltávozik) 24 óráig szárad állíó hernyócsavarokat kivesszük tísztítjuk és kész.

skwby94ub

Zsolt, ha mindenáron akarsz egy újat csinálni, akkor írd meg a fő méreteit a szegnyereg hüvelynek, és kitalálok valamit.

skwby94ub

Jano, hol lehet ilyen teflont és ragasztót beszerezni?

4um5b65d

Ebben igazad van, de pár tized tengelytáv csökkenést el kell viselniük a kerekeknek.
Bár ezt még sosem vizsgáltam, hogy mennyi foghézagot hagynak ennél a fogaskerék kapcsolatnál, de egy ipari gépnél ezt számításba veszik az biztos.
A legrosszabb forgatókönyv szerint a nagy kerék helyett új fogaskereket kell gyártani 1-2-vel kevesebb fogszámmal, bár ez már elég durva szánkopást feltételez.

4um5b65d

Drukkolunk...[#wave]

000000000

Elviselni elviseli, hiszen nincs olyan anyag, ami ne "engedne" a megfelelő erőhatásnak. Sok lehetőség van a távolságok korrigálásának, de ezek egy kivétellel újabb problémákat állítanak elő, ami persze megint csak lehet korrigálni.
Az a véleményem, hogy ha az ágy köszörülése esedékessé válik egy gépnél, alaposan meg kell fontolni, hogy az elérhető eredmény arányban áll-e a ráfordított költséggel. Szerintem egy eszterga értékét 90%-ban az ágy állapota határozza meg. Minden egyebet viszonylag egyszerűen és pontosan le lehet gyártani, de az ágy köszörülés számos más probléma forrása lehet később. Ezeket a problémákat házilag, vagy kisipari körülmények között nem, lehet 100%osan megoldani.

4um5b65d

Na nem úgy értettem az elvisel kategóriát, hogy meg kell erőszakolni a fogaskerekeket, de egy tök mezei fogaskerék párt a gyári összeszereléskor lehet távolabb helyezni egymástól, hogy a későbbiekben egy esetleges ágy köszörüléskor engedjen még a tengelytáv annyit, hogy ne legyen gond. Sőt egy kopott ággyal rendelkező gép járt már annyit, hogy a keresztszán fogaskerekei is kopottak lehetnek kisebb nagyobb mértékben.
Az ágy házi köszörülését nem tartom lehetetlennek, persze egy kis gépiparban eltöltött rutin jól jön ilyenkor. Egy két segédeszköz viszont nélkülözhetetlen. Egyes gépeken vannak sértetlen bázisfelületek amihez lehet igazodni, de akár a gép mellé lerakott 100-200 Kg-os betontömbök-re helyezett és megfelelően szintezett lineáris vezetőkkel is el tudnám képzelni a nagyjavítást. Rengeteg méréssel, órázással ki lehet azt szépen dolgozni.

000000000

Elképzelhető, hogy a fogaskerék kopást pont kiegyenlíti az ágyból lemart pár tized, de ezt én inkább kivételes esetnek gondolom, mint általánosnak. Az lehet, hogy 3 tized  eltérés a tengelyvonaltól még benne van a "tűréshatárban", ha ez igy van akkor ezt akár a gyári összeszerelésnél is "kihasználhatták"  azaz erre azért nem lehet alapozni, hogy még mindig van tartalék pár tized, mert egyszer az is elfogy. A szegnyeregpályát bázisfelületnek akkor lehet tekinteni, ha azt előtte tusírozással ellenőrízték, feljavították. Valószínüleg kevésbé kopott, ezért a nagyolást helyettesítheti. Még nem láttam és egyelőre nem tudom elképzeni sem, hogy lehet a rövidebb szegnyereg pálya felhasználásával megköszörülni a hosszabb szán pályát? Két beállásból? Ez olyan optikai tuningnak tűnik, amivel sima, csillogó ám görbe pályát lehet kis energia ráfordítással előállítani.

zczzn9622

A ragasztó az uverapid is jó (az amelyiknél az egyik tubus piros a másik zöld azthiszem ez jó árban is van) vagy 2k s un. fojekony fém az a lényeg hogy 2 k és fémet is ragasszon ezek kereskedelmi termákek. Teflont a pemü-ben nézd meg.

skwby94ub

Solymáron, vagy BP-en is van boltjuk?