Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Az a helyzet, hogy az eladó köteles tájékoztatni a gép lényeges tulajdonságairól. Ha a gépnek olyan hibája van, ami a vásárláskor már fennállt, és szemrevételezéssel nem volt felismerhető, akkor ezért a hibáért az eladó felel a szavatosság szabályai szerint. Ez még akkor is így van, ha az eladó sem tudott a hibáról.  Hogy mit tehetnél? A 380E Ft-os árat megadtad volna érte, ha a vásárláskor tudod, hogy az ágyban van 0,5 mm kopás? Erre két válasz van. 1 igen, mert eleve azért vetted, hogy gyakorolhasd rajta a kézi nántolást, így nincs jelentősége, hogy ennyire kopott. 2 Nem vetted volna meg, mert ezt a hibát csak jelentős javítással lehet kiküszöbölni, ha egyáltalán ki lehet. Ez utóbbi esetben árleszállításra tarthatsz igényt, melynek a mértéke megegyezés tárgya lehet.  
Ez nem kötelező, ha szerinted így is megéri az árát, semmi probléma, a tepénzed.

000000000

Kicsit túlliheged a dolgot.
Mi van, ha az eladó is annyit „szakértett” a dologhoz, mint a vevő?
Te, honnan vennéd észre a kopást?
Vesz az ember egy harminc éves gépet és szeretné, hogy az újjal legyen egyenértékű?
Nem komoly ugye?
Elmondanám, hogy a természetes kopás nem műszaki hiba!

000000000

>Az eladó azzal védekezett, hogy szépen fel lett >újítva, előtte meg megkímélve volt használva >egy tanműhelyben.

Ez jellemző az ügyeskedőkre. Én még nem láttam olyan hirdetést, ami arról szólt volna, hogy nagyon rossz, kopott, és egyébként kíméletlenül használt eszterga eladó.

Azért néhány árulkódó jel van, ami elgondolkodtat, és inkább arra int, hogy legyek nagyon nagyon gyanakvó és bizalmatlan.
Frissen mázolt gép, "felújított gép"
A gép gép raklapon, csöveken, egyéb alátéteken van, a gép olyan helyen van, ahol a konnektorba nem lehet bedugni, A gép kerben udvaron fészerben, teherautó platóján stb. van lefényképezve. Éjszaka, mobiltelefonnal készült fénykép szintén gyanus.

A magyar hirdetések 99%-ka ilyen. Szerintem ez a következő képpen működik. Van egy kereskedő, aki megveszi innen-onnan bagóért a jó-rossz gépeket. Vagy saját brigádja, vagy valami olcsó "szakiparos" letisztítja, és "felújítja" Felújítás alatt azt kell érteni, hogy átmázolja, vagy átfújja (ez esetben a raklap is eszterga színű) a rozsdát lecsiszolja, a kopott ágyon a nyilvánvaló kopásnyomokat fenőkővel elsimítja, így látszólag tökéletes felújítás törtőnik. Ezt követően a kereskedő kihelyetzi agépet a "dealerhez" aki magán emberként meghirdeti, eladja.  Ennek a következő előnyei vannak. Mivel nem kereskedőtöl veszi az ember, eleve nincs rá semmi garancsia, a haszon után nem kell adózni, mert számla sincs, a dealernek fogalma sincs arról, hogy a kép milyen állapotban van, az korábban ki hol használta, hiszen ő is laikus, még hazudnia sem kell, hisz ő is azt hiszi, hogy felújított a gép.
Ilyen helyről én nem veszek gépet, még ha ingyen adják sem. Ha a gép nem abban akörbnyezetben van, ahol azt szemmel láthatóan használják, használták, az nagyon nagy ovatosságra int.

000000000

>Te, honnan vennéd észre a kopást?
Onnan, hogy az eladó megmondta. Ha az eladó sem tudja, az  sem számít, akkor is felel érte.  
Vagy csak nem azt akarod mondani, hogy az normális, hogy Deguss még nem is használta gyakorlatilag a gépet de már tud róla, hogy az ágy olyan mértékben kopott, hogy felújításra szorul, ugyanakkor a korábbi tuljadonos ezt nem vette észre? Vagy arra gondolsz, hogy a korábbi tulajdonos -- aki ugye nem kereskedőként mutatkozozz be, hanem magányszemélyként -- passzióbol vesz egy felújított gépet és ez anélkül továbbadja, hogy nem használta, csak felújítatta?  

Elismerem, hogy az én véleményem nem az átlag vevő véleménye, hisz akkor kinek adnák el az ilyen gépeket?

000000000

Itt nem off egy eladó gép belinkelése, talán nekem is elnázhető.
Itt egy tipikus hirdetés, amitől csoroghat a nyálunk.

"Újszerü állapotban exportra gyártott E3N-01 esztergagép tartozékaival 980000ft-ért eladó!!!
Leárazva: 820 000ft-ra!!! "

Exportra gyártott :( csak mikor vitták ki lesett a kamionról nem?:))

Idilli mediterrán környezetben a géphez szénben illő raklapon.  

http://www.expressz.hu/gep-szerszam/femipari/hirdetes-17417846/

skwby94ub

Ez elgondolkodtató. Teljes mértékben egyetértek veled, de egy használt, és (igazán) felújított gép
-ha nincs lefestve- eladhatatlan.
Holott a műszaki tartalma: ugyanaz.

s7manbs8

Miért teszik raklapra, hogy meg ne karcolódjon az alja ? Ennek mennyi az új ára egyébként ?

000000000

>Elmondanám, hogy a természetes kopás nem >műszaki hiba!  
Ez tény, de ennek ellenkezőjét én sem éllítottam.
0.5 mm-es kopás viszont nem természetes kopás, ezért hiba.

Vannak itt páran, akik napi 8 orában használják a gépüket mondjuk 10 éve az eredeti gyári ággyal, flujítás nélköl. Kíváncsian várom, hogy melyük gépén van 0,5 mm-es kopás az ágyon. Ha a 0,5 mm egy "megkímélten használt" gépnél a te fogalmaid szerint természetes kopásnak nevezhető, akkor bevallo  kifogytam az érvekből.

000000000

Jóska, itt nem rólad van szó, hanem a 99%-ról, én sem állítom, hogy aki lefestett gépet árul az mind csaló, csak azt mondom, hogy legyen a vevó gyanakvó, ha ilyet lát. Ez annyit jelent, hogy pl. nézzen egy kicsit jobban az eladó körmére.

000000000

„Onnan, hogy az eladó megmondta.”
 Lehet adni a szavára, mert elfogulatlan. Nem rossz!

„Ha az eladó sem tudja, az sem számít, akkor is felel érte.”
Ezen az alapon a vevő is felel érte, mert ő sem tudta. Sajátságos álláspont.

Amióta világ a világ a dolgok így mennek. Az eladó megpróbálja minél drágábban a portékáját. A vevő, meg minél olcsóbban szeretne vásárolni.
Ha a vevő arra alapoz, amit az eladó mond, hát az ő baja.

Ha jól emlékszem a vevő is tudta, hogy a gép egy tanműhelyből való.
Mikor is kerül oda egy szerszámgép?
Ha közelebb van, mint a vastelep. No jó. Azért mégsem.
Vagy felújítják, vagy megy a tanműhelybe. „Tönkre tenni ez is jó lesz” alapon.
A szakma alapjait azon is nagyon jól meg lehet tanulni.

Szerintem, tanulságnak nagyon jó, ha nem értünk valamihez, vigyünk hozzáértőt.
Olyat, aki hajlandó felelősséget vállalni a véleményéért.
El ugyan még nem adtam semmit. De venni, már én is vettem pár dolgot. Szóval, engem kicsit sem érdekel, hogy mit is mond az eladó.

4um5b65d

Két lehetőség van. Vagy azért tették raklapra, hogy a 4 melósnak ne kelljen nagyot hajolni ha arrébb szeretnék rakni, vagy azért, hogy a targonca simán alá tudjon nyúlni, ha a 4 ember szabin van. :)))

000000000

>Szóval, engem kicsit sem érdekel, hogy mit is >mond az eladó.  

Sajnos ezért tartunk itt. Itt természetes, hogy lehet hazudni következmlények nélkül. Talán nem volt világos a mondanivalóm, ezért összefoglalom:
Sajnos nálunk a hirdetések szövege nagyrészt hazugság, a felújítottnak mondott gépek nagyrészt ócskavasak. Ennek ellenére én ezt ez eladói magatartást nem tartom elfogadhatónak, és tisztességesnek, ezért az ilyen eladókat én elkerülöm, ha becsaptak, akkor pedig minden létező eszközzel fel is lépek ellenük.

000000000

Hagyjuk már azt, hogy nálunk …

Közelítsük meg a dolgot máshonnan.
Valaki megvesz valamit, mert összeköttetés, rokonság, akármi miatt olcsón hozzájut.
Nem is igazán kell neki, de ha olcsó, nem akarja kihagyni.
Úgy spekulál, hogy felújítatja. Igaz, hogy költ rá, de még így is haszonnal eladhatja.
Lehet, hogy jóhiszemű volt, de őt is palira vették.
Mindenképpen az enyém a kockázat, hát nekem érdekem jól felmérni a helyzetet.
Továbbra is azt mondom, hogy kicsit sem érdekel, hogy mit mond az eladó.
Ha rosszhiszemű, azért. Ha jóhiszemű, de balfék, azért.
Nem mindegy?

Az is lehet, hogy éppen azért volt annak a gépnek annyi az ára, mert már nem volt zsír új.
Ha, meg nem, hát miért ne lehetne kopott?

4um5b65d

0,5mm kopás lehet természetes kopás egy edzetlen öntvény ágyas gépnél. Talán egy tanműhely nem a legideálisabb hely a gép állagmegóvása szempontjából. A tanulók ezt még nem veszik elég komolyan.

000000000

Sziasztok! Egy 16mm átmérőjű kerek gyorsacél rúdba szeretnék hosszába egy U alakú nútot készíteni 120mm hosszban.Milyen módon lehet ezt a legszabályosabban elkészíteni?