Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

skwby94ub

Mert már van sokkal jobban használható: a leszúró pengék.A kinyúlás hossza változtatható, átfordítható, tehát balos/jobbos, a lapka rögzítése is stabilabb, továbbá a lapka is két élű: átfordítható.Ja igen: és a márka sem éppenbizalomgerjesztő...

4um5b65d

Jajj, Jóska bá, hát az nem úgy van ám....
Mindennek van előnye és hátránya.
10 éve használok Iscar leszúrót és igen jó viszonyban vagyunk egymással. A dupla él nagyon előnyös, mert két éled van, de sajnos a stabilitása alul marad a képen látható rögzítési módnak. Mondom ezt vakon ugyanis ezt az ékes rögzítésű típust még sosem használtam, de azt tudom, hogy a forgácsoláskor jó alaposan képes beleszorulni a fészekbe a kúpnak köszönhetően. A DO-GRIP rögzítésű pengéknél az éppen forgácsoló él mellett nem szabad megfeledkezni a másik élről ami a legtöbb esetben "munka" nélkül is súrlódik az anyaggal. Néha előfordul, hogy ez a pihenő él nagyon vékony forgácsot választ le az anyag oldaláról ami esetleg szoruláshoz vezethet, de felületi problémát mindenképp. Az egy élűnél nincs ilyen. Ha az ember pengésre vágyik akkor SELF-GRIP lapkafészkes pengét is vehet, ami már állítható. Az hogy nem állítható a penge hossza ez az árára van jótékony hatással. A pengések sokkal drágábbak, mert ott ugye nem csak a pengéből áll a rendszer. Továbbá a DO-GRIP hajlamos a nagy átmérőjű leszúrásoknál a lapka kihúzásra, ez a SELF-GRIP-nél nem fordul elő.

skwby94ub

Hohó- nem úgy van ám az egészen! (itt most két szemlélet csap össze)
A fotón lévő késsel max 25 mm-t lehet leszúrni, a  
pengéssel pedig már szúrtam le 100-as C45-t is!
Az igaz, hogy 1 élű lapkával- SANDVIK szerszámmal.
Az is-kár leszúrókkal kb. 8mm mély beszúrásokat készítettünk 100Cr6 (GO3) csapágyacélba
(kb. 20.000 beszúrást), kétélű lapkával. Sajnos, nem a kívánt szerszám élettartammal!
De ez nagyon jó volt a szerszám forgalmazónak!  
Legdrágább az a szerszám , amelyik eltörik!
Egyélűvel is vannak tapasztalataim ezzel a gyártóval-hasonlók.Homlokbeszúrásban is!
Nem ajánlom sorozatgyártáshoz!
Üdv: Jóska

skwby94ub

Már sötét van , és te még mindig faragod a vasat is-
cár késsel?

000000000

Egy eleg erdekes menetvago kestarto ami mini esztergakon jol jöhet.

http://www.youtube.com/watch?v=HRvZlJcA75k&NR=1" TARGET=_fnew>link

4um5b65d

Ejj Jóska bá, miért érzem én azt, hogy bizonyos dolgokat kategorikusan elutasítasz ?
Itt van ez a leszúró kés dolog.
Attól egyáltalán nem lesz jobb egy leszúrókés, hogy kihúzható a pengéje. Egyszerűen másra való az egyik mint a másik.
Egy 8x8-as késszárra sem lehet azt mondani, hogy milyen vacak mert nem lehet vele 10mm-es fogást venni, egy 25-ös késszár meg milyen fasza mert azzal meg lehet.
Én egyik gyártó lapkáit sem zárom ki az életemből, csak azért mert egyszer egy Iscar feliratú szerszámmal valami nem stimmelt.  
Ha új lapkatípussal vagy szerszámmal találkozom akkor szokásom, hogy tesztelem a különféle anyagokkal és vágási sebességekkel. A kapott eredményeket meg jó alaposan megjegyzem.  
Itt van példának egy az Iscar lapkákból. Van egy lapkatípus amit hiába szeretnék használni egy A38-as anyaghoz, rövid idő alatt minősíthetetlen felületet kezd el csinálni, míg egy Seco lapka sokáig jól muzsikál. Viszont ugyanez az Iscar lapka C45-ös anyagnál sokkal több kilométert elvisel, mint az összes többi márkának a lapkatípusai. Mégsem állítom, hogy a többi márka rossz lenne. Vannak lapkák amik 100-as átmérőn jól dolgoznak, de 30-ason meghalnak.  
Szóval szerintem nem lehet ennyire konkrétan kijelenteni, hogy egyik vagy másik rossz lenne.

skwby94ub

Félreértettél. Tudod, úgy vagyok vele, ha valakiben egyszer csalódok, az lehet véletlen.
Ha kétszer, az lehet tévedés.
De ha háromszor, az már nem véletlen! Akkor becsukódik az ajtó, és az ablak is. Nincs több esély.
Nos, abban a cégben 3x csalódtam...
Először a tegnap leírt leszúró szerszámok idő előtti tönkremenetele miatt.
Másodszor : a marólapkáinak élkitöredezése miatt, amikor SECO- fejbe fogtam be azokat.
Harmadszor: A német trigon lapkák élének kitöredezése miatt, a szorítóékhez való felfekvésnél. Erről bővebben úgy 1,5 hónapja írtam.
Tehát: a meglévő lapkákat a márkaazonos befogókban elhasználom,de ettől a cégtől csak "végszükség" esetén vásárolok a továbbiakban.
Nincs megalkuvás! Üdv: Jóska

4um5b65d

Mi ment tönkre a leszúró bicskán ?
Maga a penge, vagy a lapka ?

svejk

Szakik!
Ez melyik cég emblémája?
http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/tokm%e1ny%20embl%e9ma.jpg" border=0>

279nwbpsa

Szia!Nem akarok marhaságot állítani,de szerintem TOS

svejk

Elsőre én is azt hittem, de ott a háromszög alatt mindig oda van írva a TOS felirat is, nem?

4um5b65d

4um5b65d

279nwbpsa

Na,ezt nem tudom.Nem vagyok esztergályos.Csak mintha a régen eladott gépünkön ilyen embléma lett volna.

4um5b65d

A pofa kontakt felületéről tegyél egy képet, azok eléggé árulkodók. Ha esetleg a pofák egy edzett sínen futnak akkor biztos, hogy TOS, de nem feltétele a dolognak.