Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Az én olvasatomban ez kiköpött TOS tokmány.

- A hátsó műanyag lemez mintázata tökre megegyezik, még a körök "jel-szünet" arányai is a széleknél. Megegyezik az a kis ovális számozott ablak is.
- A diók párhuzamos fogazása tipikus TOS jellegzetesség.
- A pofák kontaktfelületén a beszúrások távolsági aránya is stimmel.
- A pofa kontaktfelület szélessége és teljes pofa szélesség aránya is stimmel.
- A pofák oldalfelületén az a kis jel ami arra hivatott, hogy odáig tekerd ki a pofát, ez is TOS jellegzetesség.
- A tokmánytestbe beütött számok magasság-szélesség arányai megfelelők.

A pofák vezetősín részé viszont jóval szélesebb mint a nálam levő tesó tokmányé, de ez az edzetlen vezetővel magyarázható.

skwby94ub

Hát igen, ez a hengeres fogazású dió nekem sem tetszik. De úgy általában: a tokmány nem rossz...
A műanyag hátsó borítás se a kedvencem: egyszer az
EE-630-en a 315-ös tokmányban megolvadt...
Igaz, toltam neki kellően- szárazon, furatban. Azóta keresek öntvény borító fedelet-használt is jó, ha valakinek volna, írjon!

000000000

Szia svejk!Nyugodt lehetsz,ez 100% TOS tokmány.Kb negyed éve vettem egy zsír új TOS 100as tokmányt és az embléma egyezik a tiedével. Üdv Palom

svejk

Köszi Urak, azt hiszem ezzel le is zárhatjuk a TOS-tokmány kivesézését.
Én mindenesetre nem vagyok elájulva, sok tokmány volt már a kezemben szétszedve,igaz főleg békebeliek, valahogy nem látom ebben a kiemelkedő márkát.
Bár ahogy öregszem egyre pesszimistább vagyok :(

svejk

De azért folytatom..:)
Mi a hengeres fogazás előnye a dión a megszokott kúpfogazással szemben?
A pofák és a síkmenet szemmelláthatóan nem kopott, ehhez képest van rendesen holtjáték a menet sőt a csúszóvezetők is engednek.
akkor mi ez az összeszámozás a tokmány hátulján és a pofékon (543)? Számomra ez azt mutatja hogy az alkatrészek úgy vannak összeválogatva, tehát a gyártáspontosság tizedes nagyságú lehet.

4um5b65d

Az nem mérvadó, hogy szétszedve nem látsz benne semmi különöset. Ha veszel egy új TOS pontossági tokmányt az a futáspontosságával fogja meggyőzni a pesszimistákat.
Igazából akkor látszik meg a jó tokmány és a rossz tokmány közti különbség, hogy a 20-as átmérő is ugyanolyan jól fut a tokmányban mint az 50-es átmérő. A legtöbb tokmány itt hal meg a teszteken.

4um5b65d

Van egy óriási előnye a kúpfogazottakkal szemben, az hogy húzáskor csak tiszta forgatónyomaték lép fel az erőkaron mindenféle sugárirányú nyomás nélkül.
A kúpfogazás velejárója, hogy a diót axiálisan kifelé kényszeríti az erő, a koszorút meg sugárirányban ellentétes irányba. Enyhe túlzással a fogaskoszorúd egyáltalán nem súrlódik a forgáspontján. Mondanom sem kell, hogy ez igen jótékonyan hat a tokmányod hosszú távú pontosságára.  
Hab a tortán, hogy az egyenes fogazásnál jóval nagyobb fogkeresztmetszeted van kisebb foghossz mellett mint a kúpfogazottaknál. Nézd meg a dión, ha látszik, hogy a teljes felülete fel képes feküdni a koszorúra, mert a koszorút egy elég érdekes módon fogazták.

skwby94ub

Előnye: könnyebb előállítani(marással), így olcsóbb lehet. Meg a fogak közt keletkező résben elfér az esetlegesen bejutó forgács... Igen, a számozás válogató párosításra utal- vagy az alkatrészek élethosszig történő azonosíthatóságát  
hivatott biztosítani. Illetve mindkettő. De ezek "természetes" dolgok, nem kell miattuk aggódni.
Ha ütnek a pofák, fel kell köszörülni.
Tizedes szórást nem tartok valószínűnek-esetleg pár század...

4um5b65d

A fogaskereket olcsóbb, de a koszorút ????
Azt sem tudom, mivel csinálhatják ezt a spec profilt.

svejk

Hiszek nektek Szakik!
És akkor ez most kivételesen a nem túl biztató külső-magas értékű belső esete :)

4um5b65d

Úgy-úgy.... mint az aranyszívű quazimodo esete...
Vagy mint a ronda nő sokkal jobb az ágyban esete...
:)

skwby94ub

Egyszer nézegettem-és furcsállottam, mert szerintem profilozó marással készül...

skwby94ub

Laslie, itt vagy? De jó volna egy jót esztergálni![#wink][#integet2][#love12]

4um5b65d

Itt vagyok.....
Épp esztergálok, de mintha így este felé nem élvezném túlzottan a dolgot....
[#rinya][#rinya]

skwby94ub

Na, mit csinálsz?