Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

skwby94ub

Küldj majd róla néhány fotót, jó?

SquirrelTech

Én meg épp ezen dolgozom a "nem erba" 300-asomhoz. És két napom ment el eddig rá, de ugyanúgy öröm, hogy ennyi már kész van. ;)
http://cnctar.hobbycnc.hu/SquirrelTech/Allobab/allobab.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/SquirrelTech/Allobab/allobab2.jpg" border=0>

Evodiron

Jóska hozzátok gyakrabban járnak már a lópók, mint a sarki zöldségeshez. [#vigyor]
Kellene oda pár kutya, bár lehet, hogy azt is ellvinnék...  [#nyes]
(A környéken gyakori az ilyen eset, vagy mindig csak titeket találnak meg a betörők?)

skwby94ub

Kérlek szépen,körbejárnak úgy 10 vállalkozásnál, és minden nagyobb ünnepen meglátogatnak bennünket.
Mostanra már egészen rutinos elhárító lettem.
Csak hát a sok idő, ami pocsékba megy, meg a kár, amit okoznak...Pl.most nem tudott "spontán privatizálni" semmit, de a helyreállítás úgy 60 ezer forintba kerül, + az idő tényező...

skwby94ub

Mi lesz ez? Bábuska?

SquirrelTech

Evodiron

Az szép, de legalább nálad megakadt a folyamat, és talán még a többi lopott holmi is előkerül. + lassan profi bűnüldöző leszel. :)

Jóska, te mész a talira? Lehet, hogy én is megyek, ha nem jön közbe semmi.

És, hogy az esztergálás témánál maradjunk az lenne a kérdésem, hogy azt láttam többször is leírva, hogy az újra befogásnál érdemes mindig ugyan ott tekerni a tokmányt (általában a 0-nál), hogy ugyan úgy fogja be az anyagot. Miért nem mindegy, hogy melyik diónál van tekerve, ha a pofákat a spirál tekeri be, és a dió így csak közvetetten játszik szerepet?

000000000

Aprópó, honnan jön ez az elnevezés név, hogy báb? Most olvastam aegy hírdetésben, hogy Eszterga, eladó... van hozzá állóbábu, mozgóbábu ....
Ennek legalább van valami értelme:))

SquirrelTech

Szerintem az alakja alakja után kapott nevet.

ra8nsmk6w

Még ezt sem tudjátok pontosan. Az álló báb az a Brezsnyev elvtárs a mozgó pedig az integető Brezsnyev.

SquirrelTech

Micsoda megtiszteltetés az esztergára nézve mindez... :)

ra8nsmk6w

Az értelmezéséhez, bizonyára ismeritek a kései Brezsnyev robot múltját

skwby94ub

Öntvényből vannak a pofái?

skwby94ub

Igen ,meg is dicsértek bennünket, hogy igen szakszerűen intézkedtünk...Persze, én is tanulok, a sokadik eset után! Ma már készült a rács a 2,2m -3,2m magasság közötti részre. Maholnap teljesen rács mögé kerülök- önként, és példamutatóan!
  Szombaton megyek a talira, Budáról el tudlak vinni, lesz egy hely a kocsiban.Nekem is jobb, ha nem egyedül megyek!
  A tokmánypofákat "0"-nál köszörülik föl. Ezért ha ott húzod meg, ált. "szalad" a munkadarab. Ha újra be kell fognod, a kiszedés előtt ceruzával jelöld meg a m.db-on a "0" irányát, hogy az ismételt befogás az eredeti helyen történjen.
Valóban, nem mindig a "0"-nál szalad legjobban a munkadarab. Ekkor a tokmányra szoktunk egy új jelet tenni(festéssel, krétával), és ugyanúgy járunk el, mint fent.
  A módszer azért szükséges, mert a tokmány alkatrészei sem "tökéletesek": a tűréshatárokon  belül szórnak a méretek, a helyzettűréseken belül üthetnek, alakhibáik lehetnek...És ezek a hibák bizonyos helyzetekben összeadódhatnak, ebből lesz az ütés, amit a fent leírt módszerrel ki lehet küszöbölni. Persze, a titok mindig a belül tiszta, jól karbantartott tokmány...
Ha nem akar szaladni a befogott munkadarab, akkor kell felköszörülni a pofák "kontakt" felületét! Ez egy igen érdekes, és egyszerű folyamat. Örülnék, ha az"öreg rókák" leírnák, hogy csinálják a keménypofa szabályozást- hadd tanuljunk egymástól!

Teaway

Hát...inkább a lünettára hasonlít:)

(Lünetta: a francia lunette szóból ered, íves ablakot, kerek fejű boltívet  (építészet), kis holdat jelent. Más vonatkozásban minden olyan tér, tárgy, eszköz vagy alkalmazás, melyben egy vízszintes tartóelemet egy íves (hold, sarló, körgyűrű, stb. alakú) felső elem részben vagy egészben lezár.)