Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

jaj, átolvasás nélkül elküldtem van benne 1-2 hiba [#falbav][#falbav][#falbav][#falbav]

4um5b65d

Nem sok az az 1200-as fordulat a 20-as automatához, de nem is ez okoz ráemelést.  
Én leginkább a főorsóra gyanakodnék, szinte biztos, hogy az a baj.
A csúcsmagasságot ne tedd 0,5-el fölé. Pont csúcsban legyen. A kés forgácstörője semmiképp se legyen túl meredeken induló. Max 10-15 fokot tartsd.

000000000

"Én leginkább a főorsóra gyanakodnék, szinte biztos, hogy az a baj."

Mi lehet a baja ? [#confused]

4um5b65d

Hát azt én nem tudhatom, de ha tudsz feltenni egy jó minőségű videót akkor szerintem azonnal kibukik a probléma.
A késről csinálj pár fotót.  
Egyébként biztos, hogy nem volt a kés csúcsa csúcsmagasság alatt? Mert az alapból problémát okoz a nulla közeli átmérőknél.

KoLa

Milyen csapágyazása van a főorsódnak?
A lógás általába felfelé van siklócsapágynál, a forgácsolóerő állandóan emeli az orsót így a felső része kopik.Állíts rá egy mérőórát a tokmány tetejére és valami pájszerral emelgesd meg mit mutat az óra, az ágyazatra tegyél valami fát arról emelgesd!
Akkor is könnyen felmászik a késre az anyag ha a tokmánypofák eleje már nem igazán szorít![#wave]

4um5b65d

Az adok veszekben épp a fúrótokmányokról megy a duma, de gondoltam a kapcsolódó írásomnak itt nagyobb keletje lesz, hátha másoknak is hasznára válik a gyorstokmányokról egy rövid gyorstalpaló.

Alapvetően két külön rendszerű gyorstokmány létezik.
Az egyiket én röviden vicctokmánynak mondanám. Ezeket rakják fel a Praktikeres akkus fúrógépekre. Ezeknek a rendszere teljesen megegyezik a hagyományos fogaskoszorús tokmányok rendszerével csak nincs rajtuk a fogazás. Éppen ezért nem is lehetne megszorítani velük semmit sem mert kézzel ez lehetetlen. Megfigyelhető, hogy ezeknél a vicctokmányoknál sokkal többször kell elforgatni a házat, hogy ugyanannyit menjenek a pofák mint a fogaskoszorúsnál. Ezzel gyakorlatilag egy nagyobb "áttételt" értek el a tokmányon belül, éppen azért, hogy kézzel is ki lehessen fejteni akkora erőt, hogy megfogjon egy csigafúrót. Persze nem fogja meg még így sem akkora erővel mint a fogazott tokmányok. Az ilyen rendszerű tokmányok legfőbb jellegzetessége, hogy a ház tekerésekor a pofák CSAK ki-be járnak. Ezeket a tokmányokat bal és jobb forgásra egyaránt lehet használni, de leginkább csavarhúzó bit-ek vagy hatszög szárú csigafúrókhoz találták ki.

Aztán a másik csoport a gyors tokmányoknál azok a fajta tokmányok amelyeknél ha szemből ránézünk a pofákra majd forgatunk a házon egyet akkor a pofák ki-be járása mellett még a pofák forognak is a házzal együtt. Ezek a profi gyorstokmányok. Ezeknek minden súrlódó része edzett és köszörült. FONTOS: egy általános ilyen rendszerű tokmány csak jobbos forgásra használható. Ezt a korlátozást a működési elve magyarázza. Ha egy ilyen tokmányba befogunk egy csigafúrót és fúrni kezdünk vele akkor egy esetleges fúró megforgáskor a tokmány automatikusan ráhúzza saját magát a csigafúróra.
Ebből következik, hogy balos forgásnál meg jó alaposan kinyitja a fúrótokmányt.  
Persze léteznek balos forgásra tervezett ilyen rendszerű tokmányok is, de azzal meg jobbra nem lehet fúrni. Az ilyen tokmányok elég hálás szerszámok. Már jól szorítanak kis kézi erő hatására is és könnyen lazíthatók. Az olyan csigafúróknál kicsit nagyobb erővel kell ráhúzni a tokmányt aminek a száruk is keményre van edzve. Egy normál csigafúrónak a szára "puha", így a tokmány pofa pár mikron mélységben bele tud kapaszkodni a csigafúró anyagába. Például egy Holex márkájú HSS-E csigafúrónál már ezt nem annyira tudja megtenni, ezért kell a nagyobb szorító erő, de még ez az erő is egykezes erő kategória.  
Egyszóval, ha valaki gyorstokmánnyal álmodik az csak ilyen "pofaforgóssal" álmodjon. Szép álmokat.

Ez egy viccgyorstokmány:

http://www.barkacsonline.hu/nagykep.php?kep=termek_gyorstokmany_79992.jpg" border=0>

Ez meg egy profi gyorstokmány:

http://kertigepek.eu/components/com_virtuemart/shop_image/product/Gyorstokm__ny_B1_4b460a122af42.jpg" border=0>

4um5b65d

Itt van mégegyszer a vicctokmány. (Bal alsó a képen)

http://www.flexovit.hu/images/tokmanyok_0.jpg" border=0>

ywathzay

Amit Laslie mond igaz, nekem egy Walter fúrógépem asztali/oszlopos fúrógépem van, azon gyárilag ilyen tokmány van. Alig kell megszorítani de még így sem fordult elő hogy megfordult volna benne fúró. Ja és 1-16 mm-ig lehet bele fogni.

000000000

Teszek fel képeket a főorsómról 2-3 perc.

Siklócsapágy*, egy helyen be van vágva, így össze tud menni, ettől még kikopik [#confused]
*hátsó előtt van támasztó? golyóscsapágy. DDR-s [#smile]

"tokmánypofák eleje már nem igazán szorít"
Az első 4-5mm-t sikeresen KB 45 fokban leesztergáltam, de előtte is ilyen volt [#szomoru1]

Tokmány, a pofákat hogyan kell berakni, a "0" jelzéstől merre legyen az egyes? Mert a 20as anyag üt, korábban nem ütött vagy is a tokmány levétel előtt ennyire nem [#whatever].

Evodiron

Köszönjük a fejtágítást! [#eljen][#worship]

KoLa

A tokmányban is van számozás!

4um5b65d

Hoppá, akkor ez a problémád !
A pofa eleje nem lehet kopott. Simán kibillenti az anyagot.
Az egyes pofák hely/számozása bele van ütve a tokmány hornyának aljába.
Ha nincs benne akkor sincs gond, de egyszer be kell raknod a pofákat és felszabályozni. Aztán utána mindig ugyanígy visszatenni. Alapból az tök mind1, hogy hová teszed be az 1-es pofát, csak utána szabályozva legyen.

skwby94ub

Szasza5!
 Milyen géped van, és mi a tanult szakmád?

000000000

Tanult szakmám messze áll az esztergálástól, barkácsolni szeretek. Persze tudom az esztergálás nem gyerekjáték.

Pofákat úgy sikerült megesztergálni, hogy 2mm-s lemezt esztergáltam, ami közben hőre meglágyult és homorú lett, mentem az anyag után.. egyszer csak jöttek a vörösen izzó forgácsok [#vigyor4] tetszet.. leálltam, nézem [#falbav] mi miújság.. így történt [#vigyor3]

000000000

"A pofa eleje nem lehet kopott. Simán kibillenti az anyagot."
Régen is megvolt ez a ráemelős dolog, csak akkor még nem tudtam róla, fejlődök.

A pofákon megvan, a tokmány hornyát megnézem.  
Az a szabályzás jó, amiről Te raktál fel képet? Van egy gyűrűm, 63mm belső átmérővel. [#integet2]