Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Hát ha meg tudod úgy csinálni a pofákat akkor miért ne lenne jó?
Bár nem a gyűrűhöz kell igazodni, hanem ahhoz, hogy mekkora átmérőre szeretnéd felszabályozni a pofát. Ha csak 1 pofa garnitúrád van akkor a legjobb ha a tokmány furatmérete alá szabályozod 1mm-el. Ez viszont sajnálatos módon nem fogja garantálni, hogy minden átmérőn futni fog a tokmányod. Nagyon tokmány függő.

skwby94ub

Nem írtad meg a géptípust!

000000000

Nem tudom, mi lehet a típusa. Jó lenne tudni.

A főorsó:http://cnctar.hobbycnc.hu/szabi83/foorso/" TARGET=_fnew>itt

http://cnctar.hobbycnc.hu/szabi83/dscf1145.jpg" TARGET=_fnew>esztergám

skwby94ub

Na, ez már valami infó.
Tehát:
1,A siklócsapágyas főorsókat olajjal szokás kenni.
Kell az olajozó furatba egy kis serleget  
készíteni (bronzból), és egy kis kanócot"       helyezni a furatába, hogy lassítsa az olaj  szivárgását.Naponta feltölteni 46-os gépolajjal.
2,Mindkét csapágyat finoman be kell állítani szorulás mentes futásra .
3,Levenni a tokmányhátlapot, kimosni a menetet tisztára, ugyanúgy a főorsón is.
4,Menetek enyhe olajozása után tokmány hátlapot  
felszerel főorsóra.
5,Tokmányt szétszerel, minden alkatrészt alaposan tisztít.
6,Összeszerel-illeszkedő részeken finoman olajoz.
7,Hátlap felfekvő felületeit alaposan tisztít , tokmányon ugyanúgy.
8,Tokmányt hátlapra felhelyez, ellenőríz illeszkedést.Játéka nem lehet!
9,Tokmányt 8.8 vagy 10.9 szilárdságú csavarokkal felszerel.

Ezzel a hibás pofa szabályozás kiküszöbölve.
A keménypofát én köszörülni szoktam, "0"-nál meghúzva a tokmányt.
Jó munkát!

000000000

3. Hogyan lehet leszedni? A tokmánytárcsa ötvény és menetes.. Lehet-e alkalmazni: a tokmánytárcsára mért merőleges ütéssel fán keresztül (fellazulást várnék el ettől)

A tokmány, zsírral volt tele, kitöröltem és forgács mentesítettem.. akkor kimosom benzinnel[#eplus2]

skwby94ub

Mekkora a főorsó legkisebb fordulatszáma (kb) ?   Nem vetted még le soha a tokmány felfogó tárcsát?

kmajer

Belevau:
mielőtt szétkapnád a főorsót,
mint Floki kutya a lábtörlőt,
próbáld meg a szerszámokat nem kilógatni
60-80mm-t a tartóból és úgy esztergálni.

Megnézhetnéd a kéziszánt is, nem kotyog,
laza-e, nincs-e véletlenül forgács alászorulva.

000000000

Szia!

KB 250-280 körül lehet.

Nem vettem még le.

000000000

Szia

Okés megpróbálom [#fejvakaras]
A kéziszán nem kotyog, csak lóg.

000000000

Szereztem egy mérőórát, állvánnyal az esztergályosomtól és beszéltünk a főorsómról is egy sort és…..

A hátsó sikló csapágynál kettő nyomócsapágynak kellene lenni, mivel csak egy van, így a tokmány felöl, a siklócsapágy és a főorsón lévő váll összeér. Ettől nem tudtam jobban meghúzni. Valószínű, mert könnyebben forgott, mint régebben, csak ezt nem mondtam.

Szereztem kettő új csapágyat kemény 640Ft volt. codex márka, vagy szerezzek mást [#confused] 51106 típus.

Holnap majd összerakom, nagyon remélem ez a ráemeléses dolog meg is szűnik ezzel. Majd kiderül.
A két új csapágyat rakjam be, vagy a régit (DDR-s) és egy újat?

46-s gépolajat nem tudtam szerezni, csak 50 kg-s kiszerelésben létezik [#fejvakaras] eladó mondta, vegyek hidraulika olajat, mert az van kis kiszerelésben, és az is jó...  az még drágább lehet [#rolleyes]

Szabi

Robika37

Ne vegyél hidraulika olajat nem arra való !!
Inkább akkor tegyél bele motorolajat már csak azért is mert a motor forgattyús része is siklócsapágyas.
Üdv. Robika

000000000

Eddig láncfűrész olajat használtam.

Szereztem, hűtő-kenő olajat, hogyan szoktátok hígítani?

Szabi

Robika37

Kb 1:10-15
Láncolaj, hát nem tudom, annyit tudok róla hogy nagyon jó a tapadóképessége a kenőképessége is jó kell, hogy legyen mert a lánc+a vezető elég jó tempóban halad egymáson.
Én a régi masinámon Agip motorolajat használtam olyasmi serlegben amit Jóska említett az egy bevált technika helyi olajzásnál, sőt a kanócba bele szoktak sodorni vékony rézdrótot akkor a drót végén jelenik meg az olajcsepp nem csak úgy össze-vissza.

4um5b65d

Milyen emulziós olajat használsz ezzel a keverési aránnyal?
10-15 liter vízhez 1 liter olaj ???
Itt valami nem stimmel....

Én 10 liter vízhez max 3 decit teszek, de 1,5 decinél már a korrózió gátlás létrejön.