Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Ötletes szerkezet, gratulálok én is!

Épp ma volt megint egy kis időm (egy pár óra, nem számolom), és megint hántoltam az U-vasat.  
Közben ráéreztem a hántoló helyesebb geometriájára, már egész jól tudom használni. A keményfém lapka ellenére, naponta egyszer át kell húzni a gyémánton, hogy borotva éles legyen, csak akkor "nem akad meg", és lesz szép széles, és század mm vastag a forgács. Próbáltam gyorsacél lapkát (konkrétan egy menetvágó vasat) egy pár óráig használható, utána egyszerűen kitompul. Lehet hogy a szürkeöntvény esztergaágyon hosszabb ideig lehetne használni, ezen a szerkezeti acélon elkopik.
Én nem tervezek gépet építeni, biztos hogy gyorsabban menne, de egyrészt így jobban tudom kontrollálni, meg nem időre dolgozok, én nem utolsó sorban mire befejezem, lesz egy kis gyakorlatom is a kézi hántolásban. Már látom a munka végét, folyamatosan fényképezgetek. Ahogy elkészül az etalonnak titulált vasam, feltöltöm a képeket, ahogy az Ádám etalonnak használt öntöttvas ágyhoz tusírozom... de még van vele munka, érzésem szerint 1 hét.  

Aztán következhet a tényleges munka, "megigazítani" a szegnyereg pályát, és hozzátusírozni a szegnyereg talpat.  
Második lépésben ezen tolva megköszörülni az ágyvezeték többi részénet az elérhető legnagyobb hosszát, utána annak a végeit is kiegyengetni, végül hozzáhántolni a szánt.  
A keresztszán beállítására kaptam egy ötletet, majd ha odáig jutok, leírom. Az biztos, hogy az egyenlő szárú háromszög keresztmetszetű zöld SiC vizes kövön kívül, kelleni fog egy speciális alakú hántoló a fecskevezeték beállításához...

skwby94ub

Dani,megmérted azt hogy mekkora eltérés van az ágyvezetékben? Abban - a fotók alapján jónak tűnő gépben - ennyi hiba lenne?

skwby94ub

Dani,megmérted azt hogy mekkora eltérés van az ágyvezetékben? Abban - a fotók alapján jónak tűnő gépben - ennyi hiba lenne?

3rymb5s35

A "géplakatos szakmai ismeretek II." című könyvben lehet olvasni a fecskefark vezeték hántolásról. Ott le is van rajzolva az ilyen etalon. Nekem csak hántoló prizmám van. Ezzel próbálom megoldani a dolgot. Na meg az ellendarab vízszintes síkjait felköszörültettem, az 55fokos részt pedig marógépen felmarattam. Nekem ez lesz az etalonom. Tudom, hogy ez nem a legjobb megoldás, de ez van.
Kíváncsi leszek, hogy meddig bírod hántológép nélkül. Mire végighántolod azokat a nagy felületeket...  Igaz, azok jól hozzáférhető részek. Lehet látni is rendesen ,hogy hogy tartsd a hántolót. Jó munkát és sok-sok kitartást kívánok hozzá.

Evodiron

ANTAL GÁBOR

Szia Sándor!  A 8922 ben irsz egy  eljárásról. Carbont  és ötvözőket (Cr,Mn Ni Mo W ) is tudsz vele elemezni? Nekem Miskolcon két lehetőségem van de a közeli helyen a Carbon nem megy  

gsbwxanch

Hagyományos új esztega beszerzési forrást keresek. 400/1500-as munkaterület érdekelne.
Előre is köszi!

robroy007

nekünk már régóta fejtörést okoz a sárgaréz lemezünk pontos összetétele eben tudsz segiteni esetleg?

sasi

Rezet nem tudok analizálni, csak vas, és alumínium bázisú ötvözeteket.
Miskolcon a http://www.metalcontrol.hu/?m=4" TARGET=_fnew>Metalcontrol tud réz ötvözeteket is elemezni.

000000000

A gép egyébként jó, csak az ágya erősen kopott, ami a vételnél nem tűnt fel. A félkész hántolólécet rátéve a tokmánytól számított kb. 200. mm-en aláfér a 0.5-ös lemez a prizma első felén. A szegnyereg vezetékei szinte majdnem rendben vannak, de annak hántolásával fogom kezdeni.

skwby94ub

Ez tényleg durva! De majd helyrehozod: megy ez, csak szorgalmasan kell hántolni. Lesz abból jó gép!
Legközelebb - gondolom - élvonalzót is viszel magaddal gépvásárláskor? És nappali fény mellett vizsgálod meg?

000000000

Na ezért mondom, hogy nekem mindig nagyon gyanus, ha egy gép fissen van "mázolva". Az ráncfelvarrással általában komoly hibákat lepleznek, amit a gyanútlan vevő nem vesz érszre, met a szép új festésre, a csillogósra subickolt fogantyúkra figyel. Ilyen kopással szó nélkül eladni egy gépet pofátlanság. Ez a gépnek olyan lényges hiányossága, amiért az eladót szavatossági kötelezettség terheli, aza jelentős árleszállításra, vagy az üzlettől való elállásra is jogod van szerintem. Gondolom számla vagy adásvételi szeerződés nincs róla.

SquirrelTech

Hátha valakit érdekel:
http://www.docsmachine.com/projects/halfnut/nut01.html" TARGET=_fnew>Lakatanya készítés lépésről-lépésre.

000000000

Mindig tanul az ember valamit, így lesz...

000000000

Azért teljesen amatőr nem vagyok, láttam már a vásárláskor, hogy a szán köszörülve volt valaha, a szegnyereg is talpalva volt már. Az eladó azzal védekezett, hogy szépen fel lett újítva, előtte meg megkímélve volt használva egy tanműhelyben.
Az ágyon egy pár berágódásra még ő hívta fel a figyelmem, de a pontosságáról azt mondta, hogy megfelelő, jó állapotban van.  

Lehet hogy vehettem volna jobb gépet is, de nem keserít ez el, legalább ennek kapcsán is tanulok valamit. Természetesen adásvételit írtunk, de nem tudom, mit tudnék érvényesíteni vele, max fenyegetőzni lehetne, mert a gépet én már vissza nem viszem...