Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Azért ez a 4 pofa - 3 pofa befogás nem ilyen egyszerű, és kategórikus témakör. Ugyanis ha én befogok egy nyers átmérőt megtépem normálisan, akkor a képlékeny alakváltozás miatt mindenütt felfekszik utána és tökéletes fog. És nyilván 4 sávban csakis merevebb a befogás, mint 3-ban, az pedig mindig előny! Ha pedig így egybefogással el tudok készíteni egy munkadarabot, még jobb is a technológia, mint a 3 pofás gyártás!

D.Laci

"Ugyanis ha én befogok egy nyers átmérőt megtépem normálisan, akkor a képlékeny alakváltozás miatt mindenütt felfekszik utána és tökéletes fog"
"ha én befogok"  prezentáld légy olykedves egy  rossz 4 pofás tokmánnyal és egy golyós orsóval ami nincs kilágyitva... :)

4um5b65d

Sajnos nem fogja stabilabban. A 3 akkor is jobban fog, mert minden irányból azonos erővel fogja az anyagot. Az erők a gép középtengelye felé hatnak és minden pofa azonosan terhelődik.
A nyers átmérőt sokkal rizikósabb is 4 pofával fogni. mert akár 1-2 mm-es hullámok is lehetnek az anyagban.Feltételezvén, hogy a nyers alatt egy hengerelt anyagot értettél.
Csak azért mert a húzott anyagban pofanyomot hagyni az főben járó bűn.
Meg aztán ez volt az első tanóra anyaga az iskolában.

000000000

Szerinted a golyós orsó mitől golyós orsó?
A kemény, edzett anyag mikor szokott képlékeny alakváltozást szenvedni? Így aztán egy esztergályostól annyi talán elvárható, hogy tudja, milyen anyaggal dolgozik és ezért írtam az egybefogást is, ha nem vetted volna észre!
E két feltétel mellett igenis még viszonylag vacak 4 pofással is lehet dolgozni, ha meg pontos, majdnem mindegy hány pofás, hiszen ilyen alapon a patron is rossz, az összes golyós lineáris vezeték,... stb, hiszen... sok-sok irányból sok-sok ponton szorítanak, vezetnek, azaz meglehetősen túlhatározottak.

000000000

"húzott anyagban pofanyomot hagyni az főben járó bűn."  
Vicces... ha utána leesztergálom a következő munkadarabnál, kit érdekel a nyom?
A merevség pedig nyilván nem lehet rosszabb sok-sok pontos befogás esetén mint kevesebbnél...
Már csak a p=F/a képlet alapján sem.
Mechanikia szilárdságtani kéletek kapcsán pedig depláne. Úgyhogy nem győztél meg semmiről, bocsi.

000000000

Köszönöm a szakszerű kiegészítést.
Én ugyanis egy botcsinálta „esztergályos” vagyok.
Nagyon régen hozzájutottam egy házilag barkácsolt esztergához.
Inkább fára, mint fémre készült. Szögvas „ágy, meg hasonlóak.
Azzal való görcsöléssel szedtem össze némi tapasztalatot.

Mivel a 4 többnek tűnt mint a három, hát egyszer kilóra megvettem egy kidobásra ítélt négypofás tokmányt.
Mikor használni próbáltam, akkor jöttem rá hogy „boldogabb” voltam, míg nem volt.
Szóval, tokmányban már jó vagyok. Legalábbis abban, hogy hogyan nem szabad csinálni valamit.
Ha fogok egy „darab vasat” nekem sem sikerült még úgy megfognom, hogy minden egyformán fogjon.
Mondanom sem kell, hogy a tanácsokat megfogadva szabályozgattam mindenhol.
Néha, jobbnak tűnt a beavatkozás előtt.
Kemény az anyaga a pofának. Ez is nehézség. Az sem mindegy, hogy hogyan rögzítsem szabályozáskor. Tegyek egy gyűrűt és kifelé szorítsam, vagy fogjak be valamit, ekkor, hogyan tudom végig esztergálni a pofákat?
Szóval, nem jutottam igazán egyről a kettőre.

D.Laci

Ha jól emlékszem trapézmenetes orsótól kezdődöt a dizkurzus maradjunk akkor ennél!
Azt tépdmeg és készitsrá H7 tűrésű csapágy helyet, 4 pofás tokmánnyal, hogy egytengelyű legyen! :)

robroy007

az alap problémám ismét:

a tokmányt kióráztam utána dolgoztam
megint óráztam mert nem sikerült
az eredeti köszörült rúddal amikor ellenőriztem a tokmányt már ütött 4-5 századot megmunkálás után és nem a munkadarab megfogásakor keletkezik a hiba!

az én gondolatom szerint a tokmány mászott el valahogy a helyéről de mivel saját kezűleg cibáltam meg minden csavar ezt szinte ki is hagynám a lehetőségek közül

000000000

Én úgy tudom, hogy ilyen célokra érdemes egy futtert csinálni, ez bevált nekem eddig. A tokmány nagyon precíz ki-befogásokhoz "macerás" függetlenül a pofaszámtól, nem igazán erre találták ki. Ettől függetlenül szerintem van az a 3 pofás tokmány, ami rosszabb mint a négypofás még futáspontosság szempontjából is. Pontosság, állapot, alapminőség kérdése erősen.

D.Laci

A tokmány hátlapján csinálj egy illesztő peremet egy kicsit lehet kupos is.. Akkor a tokmány tuti nem mászik el és  nem is kel óráznod!!!. A tokmány pofát viszont szabályoznod kell!!! Ami 4 pofásnál nagy szivás....
Én azt mondom neked, hogy 1 pofa még most sem fogja rendesen.

D.Laci

Értem én ,hogy futter , de ha azt sem fogja meg 1 pofa?

robroy007

már vettem patront is csak fel kéne valahogy applikálnom a gépre mert morse kúpos maróhoz való és tengelyt nem tudok benne végig ereszteni

4um5b65d

Meggyőzni ? Én , téged ?
Dehogy akarok én olyat tenni....
Ebben az esetben én tudom amit tudok, Te meg nem tudod amit tudsz....
Csak használj bátran 4 pofásat, de ne nagyon hangoztasd, hogy értesz a forgácsoláshoz, mert így a kettő együtt nem állja meg a helyét.

4um5b65d

A köszörült rúd és a megmunkált tengely egyforma átmérőjű a szabályozás átmérőjével ?

robroy007

nem tudom őszintén bevallom az egyik 16 a másik 10 csak