Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Á, csak próbállak utolérni a fejlesztésekben,de már látom, hogy nem tudlak. Amúgy nem teszek hajtást a szánra, az nem lenne elegáns megoldás, bár a sima kúpokhoz az sem rossz dolog.
Még a kéziszánt sem kell majd elforgatni....

279nwbpsa

Talán erre a célra egy olcsó dekopír fűrész is megtenné.Fele átalakítást meg lehet spórolni a kialakítása végett.

000000000

ne mentegetözz,és mi is zömmel hobbisták vagyunk,és segitűnk egymáson amiben tudunk!:)))[#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2]

000000000

a géplakatos szakma tejfölösbödönje a kézi hántolás,ha belebűdösödik a tejföl!!!:)))utálatos,nagy tűrelmet és kitartást igénylö művelet!nézzél szét az ebay-n ott találsz hozzá gépet!

ANTAL GÁBOR

Laslie!  csak néhány mondatot a tervezett fejlesztésről.....!!! Tisztán mechanikus? Ha igen akkor a szán holtjáték ki lesz küszöbölve?

zczzn9622

Hántológépet régen azthiszem az EVIG is gyártott, csak a súlya és a mérete volt nagy.
Én is gondolkodtam már ezen és én levegős gépre gondoltam amolyan gözmotor szerkezetüre. Kicsi könyü a tömlő vékony a lökethossz a szerkezet tervezésénél kell megoldani, a löketszámot a levegőnyomással lehetne változtatni.
Bár csak akkor érné meg foglalkozni vele ha használja is a ember én ami van megcsimálom kézzel.

4um5b65d

Tisztán mechanikus és a szán holtjátéka nem játszik benne szerepet. A keresztszánnal ugyanúgy lehet majd a fogásokat rávenni, mint hagyományos menetvágásnál, vagy hosszesztergálásnál. Egy külön , erre a célra gyártott késtartó a nyitja a dolognak.
Igazából ez már nagyon régóta foglalkoztat, de mindig csak akkor fogadom meg, hogy "holnap nekiállok" és megcsinálom mikor egy rakás kúpos melóm van amit kézzel kell letekergetni a kéziszánnal.

nffab2gnr

A múltkor annyira megfogott az a sok aranycsap Nálad,hogy én is elkezdtem gyűjteni rá.Gyere fel megcsináljuk a cnc-n a kúpos melókat,az árán meg veszek csapot.[#eplus2][#eplus2][#nyes][#nevetes1]

4um5b65d

Látom, rám találtál....[#nyes][#nyes][#taps]

000000000

levegésben van vésőgép, bár az elég durva ehhez szerintem. Vannak viszont kadfűrészek, ami úgy működik mint egy dekopír. Pl nekem ilyen van, ez elég masszív stabil, szerintem jó lenne a feladatra, állítható löketszáma, de a lökethossz az fix. A lökethossza kb 3 centi, ez nagyoló hántoláshoz elvileg pont megfelelő méret.

000000000

Azért ha kupos hasítót készítetek ügyeljetek a munkabiztonságra . Egy ilyen gép képes a kezetek leszakítására ha elkapja a ruhátokat,volt már belőle halálos baleset is.
http://www.youtube.com/watch?v=Jb4r_NvXwqA&feature=related" TARGET=_fnew>ez talán kivédi ezt
Egyébéknt nekem van egy teljesen gyári kúpom az 3 részből áll ez első 40-50 mm az szerintem gyorsacél és a kúpok is különböző szögüek .
3000ft volt a zsibin):

ANTAL GÁBOR

szia Vbodi ! belekotyognék..... Én két módszert ismerek a menetre. Az egyik hogy fölszerelem a kúpvonalzót és azzal, de nálam a jobbról balra való menetelésnél gond szokott lenni a keresztszánorsó holtjátékával. A másik elég érdekes és nagy gyakorlatot feltételez. Balról jobbra ( kezdés a nagy átmérőnél) hátrafele forgatott módon. A kés lefelé van befogva a késtartóba Kézzel érzéssel kell lekövetni a kúpot. (rá kell szorítani a keresztszánorsóval a kupra a kést ) Most ment nyugdíjba az egyik kollégám aki a fél életét a Földtani Kutató és Fúró Vállalatnál töltötte le nos ő brilliánsan tudta csinálni

s7manbs8

Én ahol járok mindenütt azt látom, hogy szépen tolják kézzel a jó nagy fémtárcsa felé a fákat a kis maszek asztalokon, semmi biztonság, én nem merném csináni úgy az biztos.

000000000

És mit szólnál egy olyan kúphoz ami elkészül a kéziszánon.
Majd a menetet a kersztszán oldásával (Kézitekerő  kiszerelése anya oldása)
keresztszán kézi mozgatása.
Késtartóba egy kés ami jobbról ballról csapágyazva van.A csapágy külső átmérőn túl log a kés menetmélységgel.
Ezzel követi a kupot.
Kiváncsi lennék egy kupvonalzóra ha valakinek van egy fényképe róla betehetné ,a megkérhetem.
Én még nem láttam ilyet:(